skip to Main Content

Αποκλειστικό – Made in Greece τα Dikristo: Ο Στέλιος Δρακόπουλος φτιάχνει μαχαίρια έργα-τέχνης για τους σύγχρονους master chef & τις Ελληνίδες μαγείρισσες

ASCII
ASCII

Αυτοδημιούργητος με ελάχιστες γνώσεις στην αρχή, αλλά με μεγάλο πείσμα, υπομονή και όραμα ο Στέλιος Δρακόπουλος ξεκίνησε να πειραματίζεται στην κατασκευή μαχαιριών στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν επαγγελματία τεχνίτη που χρησιμοποιεί συνδυασμό ιδιαίτερα απαιτητικών τεχνικών για τη δημιουργία μαχαιριών υψηλών προδιαγραφών ικανών να ανταγωνιστούν πρωτοπόρες κατασκευάστριες χώρες στον τομέα αυτό, όπως η Ιαπωνία ή η Αμερική.

Αυτό που διαφοροποιεί τον Στέλιο είναι ότι δεν είδε ποτέ αυτή τη διαδικασία σαν κάτι απλό, αλλά σαν μία τέχνη που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επάγγελμα και να εκφραστεί με τον τρόπο που βλέπουμε σήμερα.

Τα μαχαίρια του αποτελούν «κοσμήματα» της κουζίνας, έργα – τέχνης πολύτιμα για τους επαγγελματίες μάγειρες, αλλά και για τις χρυσοχέρες Ελληνίδες μαγείρισσες. Εκτός από τον πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό ο Στέλιος επενδύει και στην ποιότητα, δημιουργώντας μαχαίρια που απαιτούν υψηλές δεξιότητες στην κατασκευή.

Ο Στέλιος Δρακόπουλος μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για τα πρώτα του βήματα, τις προκλήσεις που συνάντησε στη διαδρομή του, τις επιτυχίες του, αλλά και τα επόμενα βήματά του.

Διαβάστε τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Ξεκίνησα μερικά χρόνια πριν όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη να έχω ένα καλό εργαλείο στη κουζίνα μου (όντας ερασιτέχνης μάγειρας), ενώ παράλληλα ήθελα να εκφράσω την καταπιεσμένη μου δημιουργικότητα
  • Το όνομα Dikristo είναι σύνθετο και βγαίνει από το πραγματικό μου όνομα που είναι Δρακόπουλος Στυλιανός- Χρήστος, ονόματα που μου χάρισαν οι παππούδες μου
  • Φτιάχνω σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μαχαίρια για την κουζίνα. Είναι ένα πολύ απαιτητικό είδος μαχαιριών που πέρα από τις ιδιαιτερότητες και τα μυστικά που έχει, απαιτεί και μεγάλες δεξιότητες στη κατασκευή
  • Τα σχεδιάζω και κατασκευάζω μόνος μου εξ ολοκλήρου ενώ ασχολούμαι επίσης και με την προώθησή τους λόγω των σπουδών marketing που έχω
  • Τα υλικά έρχονται από όλα τα μέρη του πλανήτη και επιλέγονται βάση της ομορφιάς, της σπανιότητας και φυσικά της καταλληλόλητας
  • Βλέπω το μαχαίρι ως αντικείμενο τέχνης. Είναι ένα «τοτέμ», ένα αντικείμενο που αποπνέει δυναμισμό και γοητεία ακόμα και όταν είναι τοποθετημένο σε προθήκη!
  • Υπάρχουν Έλληνες που μπορούν να κατασκευάζουν αντίστοιχα καλά, αν όχι καλύτερα, μαχαίρια από τους Ιάπωνες ή τους Αμερικάνους!
  • Η έμπνευση,  ο σχεδιασμός και η κατασκευή γίνεται από εμένα,  αποκλειστικά, εδώ στην Ελλάδα. Οπότε κάθε μαχαίρι έχει «ελληνική ψυχή»!
  • Επιθυμώ να γίνει παγκοσμίως αναγνωρίσιμη premium μάρκα

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της Dikristo;  Πότε και πως ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

Ξεκίνησα μερικά χρόνια πριν όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη να έχω ένα καλό εργαλείο στη κουζίνα μου (όντας ερασιτέχνης μάγειρας), ενώ παράλληλα ήθελα να εκφράσω την καταπιεσμένη μου δημιουργικότητα. Η αρχή έγινε πολύ απλά, με ελάχιστα υλικά (μια λίμα και ένα ατσάλι). Στο μπαλκόνι του σπιτιού μου ξεκίνησα σιγά σιγά να διαμορφώνω το πρώτο μου μαχαίρι με τις ελάχιστες γνώσεις που είχα…όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία! Βέβαια, θυμάμαι, από την πρώτη κιόλας στιγμή στόχος μου ήταν να κατασκευάσω ένα μαχαίρι που θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες. Όταν τελείωσα το πρώτο μου μαχαίρι, είπα στον εαυτό μου ότι είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω και να το εξελίξω. Από τότε συνεχώς μπαίνουν στόχοι και εντείνω τις προσπάθειές μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Tι σημαίνει το όνομα Dikristo;

Το όνομα Dikristo είναι σύνθετο και βγαίνει από το πραγματικό μου όνομα που είναι Δρακόπουλος Στυλιανός- Χρήστος, ονόματα που μου χάρισαν οι παππούδες μου. Στην καθημερινότητα με φωνάζουν Στέλιο (αν και πλέον πολλοί με φωνάζουν…Dikristo) και έτσι, για να τιμήσω και τον άλλον μου παππού συνδύασα το αρχικό από το επώνυμο μου με το “Χρήστος”. Έτσι βγήκε το Dikristo (Ντικρίστο).

Τι είδους μαχαίρια φτιάχνετε και ποια είναι η διαδικασία για να φτιαχτεί ένα μαχαίρι;

Φτιάχνω σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μαχαίρια για την κουζίνα. Είναι ένα πολύ απαιτητικό είδος μαχαιριών που πέρα από τις ιδιαιτερότητες και τα μυστικά που έχει, απαιτεί και μεγάλες δεξιότητες στη κατασκευή, πράγμα που με ιντριγκάρει. Στον ελεύθερο μου χρόνο, φτιάχνω και άλλα είδη όπως Art knives (καλλιτεχνικά) και folders (σουγιάδες) που είναι εξίσου απαιτητικά και ενδιαφέροντα από καλλιτεχνικής και μηχανικής άποψης!! Επίσης, πειραματίζομαι και σε άλλα κουζινικά είδη, προκειμένου να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου, αλλά για αυτό θα κάνουμε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο μέλλον!

Η διαδικασία για να φτιαχτεί ένα μαχαίρι είναι τόσο απλή όσο και πολύπλοκη. Φαίνεται ως ένα απλό εργαλείο αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του για να παράγει ένα άρτιο και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Ποιος ο βαθμός επικινδυνότητας κατά τη διαδικασία κατασκευής ενός μαχαιριού;

Είναι επικίνδυνο. Όχι τόσο το ότι θα κοπείς από ένα μαχαίρι- που κι αυτό είναι στο πρόγραμμα – όσο η επαφή με διάφορα μηχανήματα με κινούμενα μέρη (τροχοί/λειαντήρες/ πριονοκορδέλες κοκ) τα οποία δεν συγχωρούν. Επιπλέον, πολύ προσοχή χρειάζεται και η διαχείριση των υλικών κατασκευής που πολλές φορές είναι επιβλαβή και… ύπουλα, κυρίως στο αναπνευστικό, μιας και τα αρνητικά τους αποτελέσματα δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά.

Eίστε μόνος σας πίσω από αυτή την προσπάθεια ή σας υποστηρίζει κάποια ομάδα;

Τα σχεδιάζω και κατασκευάζω μόνος μου εξ ΄ολοκλήρου, ενώ ασχολούμαι επίσης και με την προώθησή τους λόγω των σπουδών marketing που έχω. Πάραυτα, δεν θα μπορούσα να έχω καταφέρει τίποτα χωρίς να έχω την αμέριστη συμπαράσταση από την κοπέλα μου, το στενό μου οικογενειακό περιβάλλον και τον κόσμο που με υποστηρίζει!

Τι υλικά χρησιμοποιείτε για τα μαχαίρια που φτιάχνετε;

Τα υλικά έρχονται από όλα τα μέρη του πλανήτη και επιλέγονται βάση της ομορφιάς, της σπανιότητας και φυσικά της καταλληλόλητας! Για τις λαβές χρησιμοποιώ συνήθως ξύλο, ρητίνη ή συνδυασμό αυτών ενώ δεν λείπουν και τα πιο σπάνια υλικά όπως πολύτιμοι λίθοι, χρυσός, απολιθώματα κα! Για τα ατσάλια χρησιμοποιώ ειδικά ατσάλια που φτιάχνονται για τους σκοπούς της μαχαιροποιίας και είναι δοκιμασμένα όσον αφορά στην απόδοσή τους!

Γιατί κάποιος να μπει στη διαδικασία να αγοράσει ένα ξεχωριστό μαχαίρι όπως τα δικά σας;

Το μαχαίρι όντως είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στη δουλειά ενός επαγγελματία ή ερασιτέχνη μάγειρα. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα ξεχωριστό μαχαίρι, τόσο από άποψη απόδοσης, όσο κι από άποψη μοναδικότητας κάνει άμεσα τη διαδικασία πιο διασκεδαστική, γρήγορη και φυσικά ασφαλή. Για εμένα, η προετοιμασία ενός γεύματος είναι μια ιεροτελεστία, το να συνοδεύω αυτή τη στιγμή δημιουργίας με ένα αποδοτικό και όμορφο εργαλείο με ικανοποιεί και ενισχύει την εμπειρία!

Παράλληλα, βλέπω το μαχαίρι ως αντικείμενο τέχνης. Είναι ένα «τοτέμ», ένα αντικείμενο που αποπνέει δυναμισμό και γοητεία ακόμα και όταν είναι τοποθετημένο σε προθήκη!

Βλέπουμε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και επιλογών. Τι σας δίνει έμπνευση για τα σχέδια αυτά;

Τα σχέδια και οι επιλογές των υλικών είναι κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό έμπνευση. Συνήθως είναι αποτέλεσμα πολλών ωρών έρευνας, αναζήτησης και ατελείωτων συνδυασμών υλικών, σχεδίων και τεχνικών έτσι ώστε να υπάρχει ένα αποδοτικό και αρμονικό αποτέλεσμα!

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Πέρα από την ελληνική γραφειοκρατία, με την οποία όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι και το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω κρίσης,  υπήρξαν μεγάλες δυσκολίες με την κατασκευή μιας και το μαγειρικό μαχαίρι είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Είχα μεγάλες αποτυχίες και δεν σας κρύβω πως πολλές φορές η απογοήτευση ήταν πολύ μεγάλη, ειδικά όταν σκεφτόμουν ότι είμαι πολύ μακριά από εκεί που θέλω να τα φτάσω! Πολλές δυσκολίες βρήκα επίσης – και ακόμα έχω – στην εύρεση  υλικών, εργαλείων, πληροφοριών αλλά κι άλλων αναγκαίων για την κατασκευή. Καταναλώνω ατελείωτες ώρες ψάχνοντας και πειραματίζοντας για κάτι που συνήθως δεν φτάνει ποτέ στην παραγωγή.

Μια μεγάλη δυσκολία ήταν επίσης να ενημερώσω, εκμάθω και να πείσω το κοινό, κυρίως το ελληνικό, ότι όλα τα μαχαίρια δεν είναι ίδια και ότι υπάρχουν διαφορές, μέρα με τη νύχτα. Όπως και το ότι υπάρχουν Έλληνες που μπορούν να κατασκευάζουν αντίστοιχα καλά, αν όχι καλύτερα, μαχαίρια από τους Ιάπωνες ή τους Αμερικάνους!

Ως την μεγαλύτερη επιτυχία εισπράττω όταν με καλούν ή μου στέλνουν μηνύματα λέγοντάς μου ότι «είναι το καλύτερο μαχαίρι που έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ!» αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορώ να λάβω, όλα τα άλλα είναι απλώς «ορόσημα» στη πορεία. 

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Η έμπνευση,  ο σχεδιασμός και η κατασκευή γίνεται από εμένα,  αποκλειστικά, εδώ στην Ελλάδα. Οπότε κάθε μαχαίρι έχει «ελληνική ψυχή»! Φυσικά, πολλά από τα υλικά είναι από το εξωτερικό μιας και είναι ειδικά για μαχαιροποιΐα.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Επιθυμώ να γίνει παγκοσμίως αναγνωρίσιμη premium μάρκα. Είναι κάτι που ήθελα από την αρχή και συνεχίζω να το θέλω. Υπάρχουν πάρα πολλά βήματα ακόμα για να το πετύχω αλλά με λίγη τύχη δεν το βλέπω αδύνατο. Εάν πάραυτα δεν το καταφέρω στο βαθμό που το έχω φανταστεί, δεν θα με πειράξει ιδιαίτερα, μιας και με ικανοποιεί αφάνταστα όλη αυτή η αίσθηση της δημιουργίας ενός μοναδικού μαχαιριού!

WHO IS WHO

Στυλιανός – Χρήστος Δρακόπουλος: Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στην Καλαμάτα και με την ενηλικίωση μετακόμισα στην Αθήνα για τις σπουδές μου. Επέλεξα να σπουδάσω Marketing ενώ παράλληλα ξεκίνησα μια άλλη σχολή, «Διαφήμιση και επικοινωνία» για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου μιας και ο χώρος αυτός μου φαινόταν αρκετά δημιουργικός για να εκφράσω τις ανησυχίες μου. Τελειώνοντας τις σπουδές μου, ξεκίνησα την δική μου επιχείρηση ανοίγοντας γραφείο στην Αθήνα όπου και διατήρησα για 10 περίπου χρόνια. Παράλληλα, ξεκίνησα την αναζήτηση μου για την τέχνη της μαχαιροποιίας και σταδιακά έκανα τη μετάβαση και δημιούργησα την “Dikristo” με στόχο την παραγωγή extra premium μαχαιριών.

Dikristo / Facebook / Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top