skip to Main Content

Made in Greece η Golden Black Κορινθιακή σταφίδα: Ο «μαύρος χρυσός» των αμπελιών Παπαϊωάννου παράγεται βιολογικά & αποξηραίνεται φυσικά

Η σύνδεση της οικογένειας Παπαϊωάννου με την καλλιέργεια των αμπελιών έχει βαθιά παράδοση που κρατά από το 1876.

Οι μοναδικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής της Νεμέας, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη εμπειρία της οικογένειας στην αμπελοκαλλιέργεια, αποτέλεσαν τη βάση για να αναπτυχθεί η οικογενειακή αυτή επιχείρηση, η οποία επενδύει στην ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων που παράγει.

Την ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε να διαγράφει ο 90χρονος Θανάσης Παπαϊωάννου, ιδρυτής του Κτήματος Παπαϊωάννου και πρωτοπόρος στον τομέα στην περιοχή της Νεμέας. Εκείνος ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησε την βιολογική παραγωγή στα χωράφια του, έκτασης 570 στρεμμάτων, θέλοντας να διατηρεί αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που παρήγαγε.

Σήμερα, οι Βιολογικοί Αμπελώνες Παπαϊωάννου είναι μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση, που μετά απ’ την μεγάλη απήχηση των κρασιών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποφάσισε, και ειδικότερα ένα από τα νεότερα μέλη της ο Γιώργος Μάζος, να δραστηριοποιηθεί και με την παραγωγή της, παγκοσμίου φήμης, Κορινθιακής Σταφίδας και να την μοιραστεί με όσους εκτιμούν το εξαιρετικό.

Ο μοναδικός όρος που η οικογένεια έθεσε για να ξεκινήσει η παραγωγή, ήταν η μεγάλη ποιοτική διαφοροποίηση που θα έπρεπε να υπάρχει προκειμένου να αναδειχθεί η μοναδικότητα αυτού του ιστορικού προϊόντος. Έτσι, έγινε η αρχή για την παραγωγή της Βιολογικής Κορινθιακής σταφίδας από τους αμπελώνες της οικογένειας, αποξηραμένης με φυσικό τρόπο στη Σκιά, υπό το αρχοντικό όνομα «Golden Black», που την χαρακτηρίζει απόλυτα και σημαίνει Μαύρο Χρυσάφι.

Για την Golden Black και την ποιότητά της δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μιλούν οι διακρίσεις από μόνες τους. Για δύο συνεχόμενες χρονιές, 2013 και 2014, οι κριτές των βρετανικών Great taste awards της χάρισαν απλόχερα αστέρι ποιότητας. Τρία είναι τα μυστικά της επιτυχίας, η μακρόχρονη εμπειρία της οικογένειας στην αμπελοκαλλιέργεια, το πολύτιμο έδαφος της Νεμέας και, πρωτίστως, ο παραδοσιακός τρόπος ξήρανσής της, που κάνει τη διαφορά.

Η Βιολογική Κορινθιακή Σταφίδα αποξηραίνεται σε ειδικά κατασκευασμένες σκιές, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το έδαφος, να αερίζεται και να μην επιδρά κατευθείαν πάνω της η υπεριώδης ακτινοβολία. Η αργή αποξήρανση στη σκιά επιτρέπει την διατήρηση των ιδιαίτερων αρωμάτων, του κυανόμαυρου φυσικού χρώματος των ραγών, του γεμάτου σώματος και φυσικά την αυθεντική της γεύση. Σε αυτήν την περίπτωση τα σταφύλια τοποθετούνται μετά από τον τρύγο σε αυτοσχέδιες κατασκευές, τις «Σκιές» ή «Ισκιάδες», με παράλληλες σειρές από ανοξείδωτο σύρμα και μεταλλικά φύλλα στη οροφή.

Εκεί κρέμονται τα σταφύλια ένα προς ένα με μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματίζονται οι ρόγες και υπάρξει απώλεια χυμών η οποία θα έβλαπτε με την σειρά της την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Κρυμμένα από τον ήλιο, θα μείνουν για 20 με 25 ημέρες με καθημερινό έλεγχο και θα βγουν στον ήλιο, στο αλώνι, μόνο για μία, το πολύ δύο μέρες στο τέλος, για να ολοκληρωθεί η αποξήρανση.

Τέλος, αφού έχει ολοκληρωθεί η αποξήρανση των σταφυλιών, με ειδικά εργαλεία τρίβουν τα σταφύλια ώστε να απομονωθεί το στέλεχος από τις ρόγες και στη συνέχεια τα ξεχωρίζουν. Μαζεύουν την Κορινθιακή Σταφίδα πλέον, και συνεχίζουν με μια πρώτη επεξεργασία σε μια ιδιαίτερη μηχανή που έχει την ονομασία «Μάκινα» όπου αποβάλλονται οι χονδρές και οι πολύ ψιλές ρόγες και απομακρύνονται με αέρα τα ξυλάκια απ’ το στέλεχος των σταφυλιών τα οποία λέγονται στην περιοχή «Τσίγκανα» ή «Τσάμπουρα». Ύστερα και από αυτό, η Κορινθιακή σταφίδα, αποθηκεύεται προσωρινά ώσπου να έρθει η ώρα για την τελική επεξεργασία και τυποποίηση της.

Η διαδικασία αυτή δίνει το σκουρόχρωμο μπλε προς μαύρο χρώμα, τη φρουτένια γεύση και το έντονο άρωμα.

Ο δεύτερος, πιο απλός και πιο οικονομικός τρόπος είναι εκείνος του απλώματός τους στον ήλιο.

Όσο για τους αμπελώνες, που παίζουν τον βασικό ρόλο για το ποιοτικό αποτέλεσμα, βρίσκονται στην περιοχή της Νεμέας και συγκεκριμένα στην περιοχή Ξηρόκαμπος σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα. Η βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών γίνεται πάντοτε με γνώμονα την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών που θέλουν να βγάλουν, γι’ αυτό και η στρεμματική απόδοση σε κιλά διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Η προϊόντική γκάμα περιλαμβάνει εκτός από τις πολύτιμες σταφίδες και μία πάστα Κορινθιακής σταφίδας, που θυμίζει την παραδοσιακή σταφιδίνη, με την διαφορά ότι εδώ έχει προστεθεί και δάκρυ μαστίχας Χίου, ένα ιδιαίτερο γλύκισμα Κορινθιακής σταφίδας σε σιρόπι ούζου, αλλά και βιολογικό πετιμέζι από την πολύ αρωματική ποικιλία Μοσχάτο.

Τα προϊόντα διατίθενται σε περισσότερα από 40 σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα και ήδη έχουν ξεκινήσει και οι  εξαγωγές στην Αγγλία, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Σκανδιναβία, Σκοτία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά και Ελβετία.

 

 

 

 

Αμπελουργία – Οινοποιία Α&Γ Παπαϊωάννου Ο.Ε.

Αρχαία Κορινθίας, Τ.Κ. 20500

+30.694.29.65.906

info@goldenblack.gr

Website: goldenblack.gr
Facebook: @Golden.Black.Corinth.Currants

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top