skip to Main Content

Made in Greece ο «Συκοφάγος»: Σαλάμι με πορτοκάλι, σοκολάτα, φυστίκι… από αποξηραμένο ΠΟΠ σύκο Κύμης κατακτά τον κόσμο

H επιχειρηματική ιστορία της εταιρείας «Συκοφάγος» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ξεκίνησε κάπως πειραματικά και με αρκετές δυσκολίες, όμως στην συνέχεια βρήκε την ταυτότητά της και σήμερα πλέον δραστηριοποιείται σε ιδιαιτέρως καινοτόμα προϊόντα που έχουν σαν βασικό υλικό τους το αποξηραμένο σύκο και μάλιστα το φημισμένο αποξηραμένο σύκο της Κύμης.

Τρεις φίλες από την Εύβοια, η Ειρήνη Παππά, η Χρυσούλα Ζιούτη και η Ελένη Μαργέλη, με προϋπηρεσία σε στελεχιακές θέσεις πωλήσεων μεγάλων εταιριών τροφίμων, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 2014 την εταιρεία Συκοφάγο.

Όλα ξεκίνησαν όμως το 2012 όταν οι δύο από τρεις φίλες, η Ειρήνη και η Χρυσούλα, βρέθηκαν στην Γερμανία με σκοπό να πουλήσουν ελληνικά προϊόντα σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά. Η διαμονή τους εκεί όμως παρατάθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και διαρκώς έψαχναν να δουν πως θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις πωλήσεις ελληνικών προϊόντων εκεί. Άρχισαν λοιπόν να επισκέπτονται όλα τα ντελικατέσσεν της Νότιας Γερμανίας με σκοπό να πουλήσουν ελαιόλαδο από την Μυτιλήνη.

Ωστόσο, σε ένα ντελικατέσσεν στο Μάνχαϊμ είδαν ένα προϊόν που τους κίνησε το ενδιαφέρον. Ήταν ισπανικά σύκα με σοκολάτα και τότε γεννήθηκε η μεγάλη ιδέα για τον Συκοφάγο. Επέστρεψαν στην Αθήνα και άρχισαν δοκιμές με αποξηραμένα σύκα. Πολύ γρήγορα κατέληξαν στα προϊόντα που θα πουλούσαν στην αγορά. Το επόμενο βήμα ήταν να αρχίσουν να προμηθεύονται αποξηραμένα σύκα από επιλεγμένους παραγωγούς της Κύμης και να τα  μεταποιούν στο εργαστήριο τους στον Α. Ι. Ρέντη.

Από το 2014, έτος ιδρύσεων του «Συκοφάγου» έως σήμερα η εταιρεία ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή και διάθεση καινοτόμων προϊόντων με βάση το Σύκο Κύμης. Ακολουθώντας τις τάσεις της σύγχρονης διατροφής και συλλέγοντας στοιχεία από την συμμετοχή σε εκθέσεις τελικού καταναλωτή στο εξωτερικό, παράγονται 2 βασικές κατηγορίες προϊόντων: σοκολατάκια Σύκου (4 κωδικοί) και προϊόντα σύκου χωρίς θερμική επεξεργασία (ωμοφαγικά- 5 κωδικοί)

Στόχος της εταιρίας είναι να σχεδιάζει και να παράγει διαφοροποιημένα προϊόντα που θα εκπλήσουν κάθε φορά τον καταναλωτή. Ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα του Συκοφάγου είναι το σαλάμι αποξηραμένου σύκου με πορτοκάλι ή με φιστίκι που θυμίζει στο σχήμα αλλαντικό χωρίς να είναι όμως. Στη γεύση  έρχεται η γλυκιά επίγευση του σύκου, απογειώνοντας το αποτέλεσμα. Το σαλάμι σύκου ουσιαστικά είναι ένα 100% vegan υποκατάστατο σαλαμιού και κομμένο σε λεπτές φέτες συνοδεύει εξαιρετικά κρασί και τυρί.

 

Ιδιαιτέρως ξεχωριστό είναι και το σαλάμι σύκου με καπνιστή πάπρικα. Εξίσου ιδιαίτερες είναι και οι μπουκιές σύκου με ροζ πιπέρι, ένα ιδιαίτερο γλύκισμα που μοιάζει με σοκολατάκι στο σχήμα αλλά αποτελείται κυρίως από αποξηραμένο σύκο καρυκευμένο με ροζ πιπέρι.

Η εταιρεία διαθέτει ακόμη στην αγορά τα κλασικά αποξηραμένα σύκα Κύμης, σε πολύ κομψές συσκευασίες και σε μία ιδιαίτερη παραλλαγή σε λωρίδες με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος.

 

 

 

 

 

 

Βρείτε τα προϊόντα του Συκοφάγου στην σελίδα του στο facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top