skip to Main Content

Made in Greece ο «Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη»: Το «γλυκό» χέρι του Νικόλαου Κοσμίδη τέχνη για τον πιο νόστιμο & θρεπτικό χαλβά

«Όλο το κόλπο είναι τα αγνά υλικά και το γλυκό χέρι. Ο χαλβάς δεν θέλει μηχάνημα, θέλει φροντίδα. Σα να ‘ναι μωρό». Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του Χαλβά Δραπετσώνας όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν στο επίσημο site τους.

 

Είναι λίγο η ιστορία, τα χρόνια εμπειρίας, είναι λίγο και το μεράκι και τα δύο αυτά στοιχεία μαζί συνθέτουν τη μαγική συνταγή για τον παραδοσιακό χαλβά Δραπετσώνας, ο οποίος «γεννήθηκε» το 1924, σε ένα μικρό εργαστήριο που άνοιξε ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντάσογλου με το που εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα μετά την Καταστροφή. Ο Μεζαρντάσογλου εργαζόταν σε χαλβαδοποιείο της Μικράς Ασίας και άνοιξε το εργαστήριό του σε μια ξύλινη παράγκα απ’ αυτές που κυριαρχούσαν στην περιοχή την εποχή εκείνη.

Κάποια χρόνια αργότερα προστέθηκε στην ομάδα ο γιος του Γιώργος Μεζαρντάσογλου, ο οποίος «μαθήτευσε» δίπλα στον πατέρα του κι έμαθε την τέχνη του χειροποίητου χαλβά από τον καλύτερο δάσκαλο που θα μπορούσε να έχει. Με τον ερχομό του γιου έγιναν αλλαγές και μία από αυτές ήταν και στο όνομα, που τροποποιήθηκε σε Μεζαρντάς.

 

Το 1984 συνεργάστηκε με τον Ευμόρφιο Κοσμίδη. Όταν ο Γιώργος Μεζαρντάς αποσύρθηκε λόγω σύνταξης, το 1986, τη θέση του πήρε ο Νικόλαος Γαβρίλης, με καταγωγή επίσης μικρασιάτικη και με σπουδές ναυπηγικής, που «ναυάγησαν» καθώς «αναδύθηκε» το μεράκι του για τον χαλβά. Το 2002 ήταν η χρονιά που συνταξιοδοτήθηκε ο Ευμόρφιος Κοσμίδης και από τότε έως και σήμερα διατηρεί την εταιρεία ο Νικόλαος Γαβρίλης μαζί με τους συνεργάτες του. Ο Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη αποτελεί τη μοναδική χαλβαδοποιία που έχει απομείνει από τις πολλές που υπήρχαν άλλοτε στον Πειραιά.

Είναι κολατσιό, είναι όμως και επιδόρπιο, ο χαλβάς είναι αγαπημένο έδεσμα στην περίοδο της νηστείας. Θεωρείται παραδοσιακός και απαραίτητος κατά τη Σαρακοστή ακριβώς γιατί είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, γευστικός και ωφέλιμος για τον οργανισμό. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλα τα Βαλκάνια, σε αρκετές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής, ο χαλβάς είναι λατρεμένος σχεδόν παντού, όπως και στην Ελλάδα.

Ο Χαλβάς της Δραπετσώνας βγαίνει στην κλασική του γεύση, είναι όμως και σε παραλλαγές, όπως αμυγδάλου, με κακάο, με σοκολάτα, με σοκολάτα και αμύγδαλο, με ταχίνι ολικής άλεσης και μαύρη ζάχαρη χύμα, με χαρουπόμελο, αλλά και οι πιο πρωτοποριακές γεύσεις με μπισκότο και με cranberry και αμύγδαλο.

Αντίστοιχα θρεπτικό και αγαπημένο προϊόν στους καταναλωτές είναι και το ταχίνι, κλασικό, με μέλι ή ολικής ή από βιολογικό σουσάμι. Όλες οι επιλογές είναι μοναδικές γευστικά, αλλά και ποιοτικά και σίγουρα αξίζει να τις δοκιμάσετε.

 

 

 

ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΙΑ
Αγ. Δημητρίου 1
Δραπετσώνα Πειραιά
τηλ. 210 46 16 448 / 210 46 16 478

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πραξιτέλους 155
τηλ. 210 42 27 606

Website 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top