skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece τα Pistakios & ο Στέλιος Καρβέλας: Αγρότης στα 30 με οικογενειακές φιστικιές που νοστιμίζουν την Ευρώπη – 3 χρυσά αστέρια για ψημένο φιστίκι με ανθό αλατιού & χυμό λεμονιού

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή προς τον τομέα της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής. Ιδιαίτερα άνθρωποι νεότερης ηλικίας αναζητούν διέξοδο από την ανεργία και την οικονομική κρίση στα οικογενειακά χωράφια, στα οποία δίνουν μία νέα πνοή με φρέσκιες ιδέες, όραμα και μεράκι.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο 30χρονος Στέλιος Καρβέλας, ο οποίος τελειώνοντας τις σπουδές του ως Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός ήρθε αντιμέτωπος με την ανεργία στον κλάδο κι αμέσως αναζήτησε εναλλακτικές. Τότε ήταν που είδε μία ευκαιρία στις φιστικιές που εδώ και πολλές δεκαετίες καλλιεργεί η οικογένειά του.

Το 2015 λοιπόν αναλαμβάνει τα ηνία στις οικογενειακές καλλιέργειες, δημιουργεί την Megaris Goods και αναβαθμίζει τα κελυφωτά φιστίκια λανσάροντας την σειρά «The Pistakios». Τίποτα το τετριμμένο δεν είχε πια θέση στο business plan του Στέλιου. Φιστίκια ψημένα με ανθό αλατιού και χυμό λεμονιού, ψημένα με σκέτο χυμό λεμονιού και ωμή ψίχα φιστικιού είναι μερικές από τις πρωτότυπες «συνταγές» που με πολλή φαντασία και γνώση μας παρουσιάζει σήμερα.

Η αναγνώριση των κόπων και της πετυχημένης προσπάθειάς του δεν άργησε να έρθει κι έτσι φέτος στέφθηκε με 3 χρυσά αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste 2018 που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.

Ο Στέλιος μίλησε στο MadeinGreece.news για την διαδρομή ως την επιτυχία, αλλά και τα επόμενα σταθερά του βήματα για να ανέβει ακόμη περισσότερα σκαλοπάτια.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • η ανεργία στον κλάδο των μηχανικών με έκανε να ψάξω και να σκεφτώ εναλλακτικές
  • Το βασικό μας προϊόν είναι το κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων, στο οποίο θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα και χαρακτήρα
  • φτιάχνουμε φιστίκια ψημένα με ανθό αλατιού και χυμό λεμονιού, ψημένα με σκέτο χυμό λεμονιού και ωμή ψίχα φιστικιού
  • το ψημένο φιστίκι με ανθό αλατιού και χυμό λεμονιού πήρε μια διεθνή διάκριση στον διαγωνισμό Great Taste 2018
  • Οι δύσκολες στιγμές σχετίζονται τόσο με το άγχος μέχρι τη συγκομιδή όσο και με τις ανάγκες χρηματοδότησης της επιχείρησης
  • εμείς οι νέοι θα αποτελέσουμε κινητήρια δύναμη για την εξυγίανση και εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα
  • όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην επεξεργασία, όπως το αλάτι και το λεμόνι, τα προμηθευόμαστε από ελληνικές επιχειρήσεις
  • Πουλάμε σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουκρανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αγγλία
  • θέλω να δω τα “The Pistakios” και σε άλλες χώρες, σε όμορφα μαγαζιά ανάμεσα σε εκλεκτά προϊόντα

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της Megaris Goods; Αφορμή, έμπνευση, στάδια.. Πότε και πως ξεκίνησαν όλα;

Λοιπόν, ας πούμε για άλλη μια φορά ότι η οικονομική κρίση είχε κι αυτή κάποια θετικά. Ένα από αυτά το ότι μας έβαλε να δούμε τη ζωή μας και το μέλλον μας με άλλο μάτι. Έτσι και για μένα, μετά το τέλος των σπουδών μου και της στρατιωτικής μου θητείας, η ανεργία στον κλάδο των μηχανικών με έκανε να ψάξω και να σκεφτώ εναλλακτικές. Η οικογένεια μου εδώ και 2 γενιές καλλιεργούσε φιστικιές, οι οποίες ήταν μια αγροτική δραστηριότητα που ενίσχυε το οικογενειακό μας εισόδημα. Εγώ θέλησα να το εξελίξω, να πάω την αγροτική παραγωγή ένα βήμα παραπέρα, να καθετοποιήσω την επεξεργασία και να παράξω τελικά ένα προϊόν με όνομα και χαρακτήρα.

Τι περιλαμβάνει η προϊοντική σας γκάμα;

Το βασικό μας προϊόν είναι το κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων, στο οποίο θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα και χαρακτήρα. Έτσι, εκτός από τον ωμό καρπό, που από μόνος του αποτελεί Προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, φτιάχνουμε φιστίκια ψημένα με ανθό αλατιού και χυμό λεμονιού, ψημένα με σκέτο χυμό λεμονιού και ωμή ψίχα φιστικιού. Στόχος μας να δημιουργήσουμε στο μέλλον και άλλα προϊόντα, είτε δίνοντας διαφορετικό άρωμα και γεύση στα φιστίκια είτε φτιάχνοντας άλλου τύπου παράγωγα.

Ποια είναι τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα προϊόντα σας ξεχωριστά;

Τα φιστίκια που παράγονται στα Μέγαρα, έχουν ήδη πολύ υψηλά γευστικά χαρακτηριστικά. Το έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής συμβάλουν καθοριστικά και στα γευστικά χαρακτηριστικά του καρπού. Βέβαια, προσέχουμε ιδιαίτερα την καλλιέργειά του, ώστε να διασφαλίσουμε και από την πλευρά μας την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Σε αυτό το σημεία, αξίζει να αναφέρω πως η προσπάθεια μας ανταμείφθηκε και το ψημένο φιστίκι με ανθό αλατιού και χυμό λεμονιού πήρε μια διεθνή διάκριση στον διαγωνισμό Great Taste 2018 που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία. Το “The Pistakios with powder salt and lemon” κέρδισε 3 χρυσά αστέρια στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Ανάμεσα σε συνολικά 12.634 προϊόντα που κρίθηκαν σε διάφορες κατηγορίες, μόνο 192 κέρδισαν 3 χρυσά αστέρια και όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι τεράστια διάκριση και χαρά για εμάς.

Ποια από τα προϊόντα σας είναι πιο “δημοφιλή” στους καταναλωτές σας;

Θα έλεγα ότι το δημοφιλέστερο όλων, είναι το προϊόν που κέρδισε και τα 3 αστέρια, τα ψημένα με ανθό αλατιού και χυμό λεμονιού της σειράς “The Pistakios”. Βέβαια, υπάρχουν και οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής που προτιμούν τον ωμό καρπό. Είναι γνωστό ότι το κελυφωτό φιστίκι θεωρείται super food.

Η Megaris Goods είναι μία επιχείρηση που βασίζεται στους κόπους και στη δουλειά 3 γενεών και μάλιστα δημιουργήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Πόσο εύκολο ήταν για εσάς, που αποτελείτε τη 3η γενιά, να πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε μία τέτοια επιχείρηση σε τέτοιους καιρούς; Υπήρξαν ποτέ σκέψεις να ασχοληθείτε με κάτι σχετικό με το πτυχίο Τεχνολόγου Πολιτικού Μηχανικού που διαθέτετε;

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσω μια τέτοια επένδυση και κυρίως εν μέσω κρίσης. Διαθέταμε την παραγωγή, αλλά τα μηχανήματα της επεξεργασίας είναι ακριβά. Ωστόσο, όπως σας είπα και παραπάνω οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας στον κλάδο των μηχανικών που είναι το αντικείμενο μου, δεν μου άφηναν πολλές επιλογές. Έρχεται και κάποια στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον μας. Όποιον δρόμο (επαγγελματικά) και να διάλεγα θα ήταν δύσκολος. Αυτός που επέλεξα είναι δυσκολότερος, αλλά πιστεύω πως οι επιλογές μου θα με δικαιώσουν.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;

Οι δύσκολες στιγμές είναι πολλές και σχετίζονται τόσο με το άγχος μέχρι τη συγκομιδή ώστε να μην χάσουμε το κόπο της χρονιάς και να πάρουμε τον καρπό όσο και με τις ανάγκες χρηματοδότησης της επιχείρησης ώστε να αυξάνουμε τις επενδύσεις μας. Καλύτερη στιγμή θα μπορούσα να πω την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού Great Taste 2018. Κάθε φορά που έβλεπα το προϊόν μου σε κάποια φωτογραφία στα social media, ανάμεσα σε άλλα βραβευμένα προϊόντα, ένιωθα υπερήφανος.

Θα συμβουλεύατε κάποιον νέο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και τις καλλιέργειες;

Ο πρωτογενής τομέας είναι δύσκολος, απαιτεί σκληρή δουλειά και επενδυτικά κεφάλαια καθώς πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει και το προϊόν μας πρέπει να είναι καθόλα «τέλειο» ώστε να είναι ανταγωνιστικό. Όποιος έχει κέφι για δουλειά, όρεξη, πείσμα, επιμονή και επιμονή γιατί όχι; Αξίζει να ασχοληθεί. Άλλωστε εμείς οι νέοι θα αποτελέσουμε κινητήρια δύναμη για την εξυγίανση και εξέλιξη του.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που οδηγούν μία επιχείρηση στην επιτυχία; Εσείς ποια βήματα ακολουθήσατε για να ανέβετε σε αυτό το σκαλοπάτι;

Αρχικά θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να είσαι συνεπής στις συμφωνίες και τις συναλλαγές σου με τρίτα μέρη. Έπειτα, το καλό προϊόν, που θα δημιουργήσει σταθερές σχέσεις με τους πελάτες. Από εκεί και πέρα, είναι αναγκαίο να μπορείς να ακούς την αγορά και να κάνεις τις σωστές κινήσεις στην κατάλληλη στιγμή. Θα το έλεγα και κάτι σαν χάρισμα, που κυρίως για το ξεκίνημα ενός νέου είναι σημαντικό. Μάλλον φάνηκε πως το είχα, κάτι που δεν είχα ανακαλύψει πριν ξεκινήσω να δουλεύω την επιχείρηση.

Σε ποιες χώρες διαθέτετε παρουσία;

Πουλάμε σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουκρανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αγγλία. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και για πωλήσεις εκτός Ευρώπης.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Το προϊόν μας είναι 100% ελληνικό. Αυτό θέλαμε και αυτό επιδιώξαμε. Πέρα από τον ωμό καρπό που είναι παραγωγής μας, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην επεξεργασία, όπως το αλάτι και το λεμόνι, τα προμηθευόμαστε από ελληνικές επιχειρήσεις που τα παράγουν και τα επεξεργάζονται εδώ. Ακόμα και η ομάδα που έφτιαξε τη συσκευασία και το λογότυπο της εταιρείας είναι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Megaris Goods; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Είναι πραγματικά ονειρικό για εμένα η κάθε νέα χώρα στην οποία ταξιδεύουν τα προϊόντα μου. Όταν ξεκίνησα δεν φανταζόμουν ότι θα το έλεγα αυτό τόσο σύντομα. Από εκεί και πέρα, θέλω να δω τα “The Pistakios” και σε άλλες χώρες, σε όμορφα μαγαζιά ανάμεσα σε εκλεκτά προϊόντα. Επίσης, υπάρχει η θέληση να προστεθούν κι άλλα προϊόντα στην γκάμα της Megaris Goods. Είμαι ταυτόχρονα και μελισσοκόμος και διαθέτω μια περιορισμένη παραγωγή μελιού την οποία θέλω να αναπτύξω. Επίσης, διαθέτω και ελαιόδεντρα και μια σημαντική παραγωγή ελαιολάδου με την οποία θέλω να φτιάξω ένα ονομαστό και ιδιαίτερο προϊόν.

WHO IS WHO

Ο Στέλιος Καρβέλας γεννήθηκε το 1989. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μετά το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων θέλησε να ακολουθήσει αντίθετη δραστηριότητα με αυτή που επέλεξε να σπουδάσει. Οι οικονομικές δυσκολίες εκείνη την περίοδο στη χώρα ήταν η αφορμή κι όχι η αιτία. Από τον Οκτώβριο του 2015 έγινε επαγγελματίας αγρότης. Το αντικείμενο δεν του ήταν άγνωστο, καθώς η οικογένειά του έχει μεγάλη παράδοση στην αγροτική παραγωγή.

Το 2016 ίδρυσε την Megaris Goods-Karvelas Estate με σκοπό να δώσει υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα. Την αρχή την έκανε με τα κελυφωτά φιστίκια, καθώς έκρινε ότι είναι δυνατότερο προϊόν. Από το 1992 είναι Π.Ο.Π. προϊόν, βέβαια η έλλειψη τεχνογνωσίας και εγκαταστάσεων είχαν ως σήμερα παραγκωνίσει τα Μέγαρα από την αγορά των Π.Ο.Π. προϊόντων.

Με τους συνεργάτες του έθεσαν ως στόχο να κάνουν γνωστά τα φιστίκια των Μεγάρων. Έτσι μετά τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις (συσκευασίας, ISO) σχεδίασαν την σειρά «The Pistakios» με γνώμονα την καινοτομία, τα άριστα υλικά και την στήριξη ενός δυνατού brand, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ.

Σήμερα μετά από δύο χρόνια μπορούν πλέον να πουν με βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και συνεχίζουν με περισσότερη όρεξη αυτό που κάνουν έως σήμερα.

Με αύξηση της παραγωγής κατά 30%, εξαγωγές σε τέσσερις χώρες (Πολωνία, Ουκρανία, Τσεχία, Γερμανία) και συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρα μας για την βελτιστοποίηση της ποιότητας σχεδιάζουν το μέλλον και τις επόμενες κινήσεις.

Megaris Goods
Χ. Mωραίτου 56, Μέγαρα Τ.Κ. 19100
Τηλέφωνο: +30 22960 22400

Website: megarisgoods.gr
Facebook: @megarisgoods
Instagram: @megarisgoods

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top