skip to Main Content

Made in Greece το Κτήμα Μωραΐτη στην Πάρο: Ιστορικός, αιγαιοπελαγίτικος αμπελώνας 4 γενεών – Κρασιά ποίημα με χρώματα & αρώματα παράδοσης

Ένα οινοποιείο με ιστορία και παράδοση κατακτά τον κόσμο του οίνου. Πρόκειται για το οινοποιείο της οικογένειας Μωραΐτη, που στέκει αγέρωχο από το 1910 στην όμορφη Νάουσα της Πάρου, δίπλα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων. Ιδρυτής και δημιουργός ο παππούς Μανώλης Μωραΐτης, μετέπειτα το κτήμα περιήλθε στα χέρια του πατέρα Θεόδωρου, ο οποίος ξεκίνησε το 1967 την πρώτη εμφιάλωση κρασιού, στην συνέχεια πέρασε στο γιο Μανώλη και πλέον τα ηνία έχει ο εγγονός Θεόδωρος Μωραΐτης.

Θεόδωρος Μωραΐτης

Η 4η γενιά της οικογένειας καλλιεργεί στον ιδιόκτητο αμπελώνα 100 στρεμμάτων γνωστές και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Συνδυάζει την μακρόχρονη παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία και παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά αναδεικνύοντας το μοναδικό terroir της Πάρου.

Οι παραδοσιακοί μέθοδοι αμπελοκαλλιέργειας και οι σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τους μοναδικούς ποιοτικούς χαρακτήρες των ποικιλιών και του μικροκλίματος της Πάρου.

Το 2001 το οικογενειακό οινοποιείο αναπαλαιώθηκε και πλέον διαθέτει υπερσύγχρονες εγκατάστασεις παραγωγής. Οι επισκέπτες του οινοποιείου μπορούν να δοκιμάζουν τις εκλεκτές ποικιλίες των κρασιών στην ξεχωριστή αίθουσα των γευσιγνωσιών και να ξεναγηθούν στο μουσείο με τα παλιά συστήματα οινοποίησης και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και να περιπλανηθούν στην κάβα παλαίωσης των εμφιαλωμένων κρασιών και στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια.

 

Η σειρά των λευκών κρασιών περιλαμβάνει τον «Οίνο Πάρου», το «Μελτέμι», το «Πάρος Βαρέλι», η «Μαλαγουζιά» με τα έντονα αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου και εσπεριδοειδών, με τραγανή οξύτητα και μεγάλο τελείωμα, αλλά και το «Πάρος Βαρέλι», το οποίο μένει γαλλικά δρύινα βαρέλια για 5 μήνες, χαρίζοντάς του λαμπερό χρυσροκίτρινο χρώμα. Μέσα στη φιάλη εσωκλείει αρώματα ανθών και εσπεριδοειδών με νότες βανίλιας και ξηρών καρπών.

Ξεχωριστή επιλογή αποτελεί το «Λευκό Συλλογή 2013» που έχει συγκαταλεγεί  στη λίστα με τα 25 καλύτερα λευκά κρασιά στον κόσμο. Στη Συλλογή Μωραϊτη Λευκό 2013 οι δύο αγαπημένες ελληνικές ποικιλίες του Ασύρτικου και της Μαλαγουζιάς σμίγουν σε ένα χαρμάνι γεμάτο φρούτο και ορυκτότητα.

Από τα ροζέ ξεχωρίζουμε το «Ροζέ Μωραΐτης», ένας οίνος με δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων και καραμέλας φράουλας.  Έχει πλούσιο και αρμονικό σώμα με τραγανή οξύτητα. Στα ερυθρά ξεχωρίζουμε το «Πάρος Reserve», ένας οίνος με βαθύ ρουμπινί χρώμα και ερυθρές ανταύγειες. Πρόκειται για ένα σύνθετο μπουκέτο αγριοκέρασων και μαύρης σοκολάτας με νότες βανίλιας και ώριμων δαμάσκηνων. Στόμα πλούσιο και στρογγυλό με μακρά επίγευση μπαχαρικών και ώριμες τανίνες.

 

Όραμα των σημερινών συνεχιστών της παράδοσης, είναι η διάσωση του παριανού αμπελώνα και η ανάδειξη του δυναμικού ποιότητας των ποικιλιών του.

Το 40% περίπου της μέσης παραγωγής του οινοποιείου Μωραΐτη εξάγεται σε χώρες όπως ΗΠΑ., Καναδάς, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος κ.ά.

 

 

 

 

 

 

 

Moraitis Winery
Οινοποιείο Μωραΐτη, Νάουσα Πάρος, Τ.Κ. 844 01
info@moraitiswines.gr
Τηλ. +302284051350
Fax +302284051193

Website: moraitiswines.gr
Facebook: @Moraitis-Winery
Instagram: @moraitis_winery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top