skip to Main Content

Made in Greece το Trinity Farm, η Αλεξάνδρα & η Λίνα: Ένα πρότυπο βιοδυναμικό αγρόκτημα μας προσφέρει όσπρια, λαχανικά, δημητριακά… στην πιο αγνή τους μορφή

Εδώ και τρεις γενιές μία αγροτική οικογένεια επενδύει στη φύση και στα αγαθά που μπορεί να σου προσφέρει με αγνό, παραδοσιακό τρόπο. Η στροφή προς την ισορροπήμενη διατροφή και το περιβάλλον ήταν καθόλα συνειδητή. Έτσι με αυτές τις αρχές δημιούργησαν το αγρόκτημά τους, το Trinity Farm.

Εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα, το αγρόκτημα αυτό δεν ασχολείται απλά με τη βιολογική καλλιέργεια, αλλά έχει πάει ένα βήμα πιο πέρα κι εφαρμόζει με προσοχή και προσήλωση τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας. Μάλιστα, το Trinity Farm είναι το πρώτο ελληνικό βιοδυναμικό αγρόκτημα με πιστοποιημένες βιοδυναμικές καλλιέργειες σιτηρών και κηπευτικών, στην Ελλάδα.

Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Λάρισας, σκαρφαλωμένο, σε μια όμορφη πλαγιά στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων. Σήμερα, σε μια έκταση 400 στρεμμάτων, οι εμπνευστές του εγχειρήματος, αξιοποιούν τη δυναμική της γης για προσφορά με βάση τη σύσταση και το μικροκλίμα της, με τις ελάχιστες δυνατές εξωτερικές παρεμβάσεις.

Τι σημαίνει όμως βιοδυναμική γεωργία και γιατί έχει τόση αξία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον; Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ζωντανό κοσύστημα,  όπου τα ζώα τρέφονται αποκλειστικά με ζωοτροφές που παράγονται στο ίδιο το κτήμα. Και στη συνέχεια, τα ίδια τα ζώα, παρέχουν την πρώτη ύλη για να τραφεί η γη.

Οι άνθρωποι πίσω από το αγρόκτημα παράγουν με ευλάβια προς τη γη πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, όσπρια, όπως φακές και ρεβίθια, πλιγούρι, τραχανά, αλλά και δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη και σίκαλη. Η πρώτη ύλη για τα δημητριακά προέρχεται από το δικό τους αλεύρι που παράγουν στον δικό τους πετρόμυλο . Έπειτα, το συσκευάζουν και στη συνέχεια το πουλάνε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Όλα τα προϊόντα τους, είναι πιστοποιημένα βιολογικά, από τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ, και με βιοδυναμική πιστοποίηση Demeter, όσα δεν μεταποιούνται. Κι αυτό γιατί ακόμη στην Ελλάδα δεν υπάρχει βιοδυναμικό εργαστήριο μεταποίησης.

Όλα τα προϊόντα τους, έχουν τύχει τεράστιας αποδοχής από τη γαστρονομική κοινότητα κι η αγνότητά τους έχει επισφραγιστεί με σειρά βραβεύσεων που τα τοποθετούν στις λίστες με τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα. Ιδιαίτερη προσχοή δίνεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής μέχρι την κατανάλωση. Ακόμη και η συσκευασία είναι προσεγμένη να συμπλέει με τις αρχές του αγροκτήματος, γι’αυτό και όλα τα προϊόντα μπαίνουν σε βαμβακερά ή χάρτινα σακουλάκια ή σε τσουβάλια λινάτσας, με το εμπορικό τους σήμα, τυπωμένο με φυσική βαφή.

Η ομάδα της “The Trinity Farm”

Πως ξεκίνησαν όλα;

Η Αλεξάνδρα Τσιαντή, χημικός μηχανικός με σπουδές στην Αγγλία και τρίτη γενιά μιας αγροτικής οικογένειας, παράτησε την καριέρα της στην Αθήνα για να επιστρέψει στη γη της, δημιουργώντας μαζί με την αδελφή της, Λίνα, την Trinity Farm. Με εφόδιο την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους στον κλάδο της χημικής μηχανικής και της βιολογίας αποφάσισαν να εξελίξουν την οικογενειακή ενασχόληση με το αγρόκτημα και να το αναβαθμίσουν, εφαρμόζοντας τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας.

Πολλοί όμως ίσως να αναρωτιέστε σε τι διαφέρει η βιολογική καλλιέργεια από τη βιοδυναμική γεωργία…;

Η βιοδυναμική καλλιέργεια δεν αρκείται στην μη χρήση χημικών και το σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά κοσμικές και ζωτικές δυνάμεις και αλληλεπιδράσεις, περιβάλλον και Σύμπαν λαμβάνονται υπ’ όψη στις εργασίες ανάλογα και με τους ρυθμούς τους.

Στη βιοδυναμική γεωργία όλες οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, από την σπορά και τη φύτευση, μέχρι το κλάδεμα και την συγκομιδή γίνονται αυστηρά και μόνο με τους κοσμικούς ρυθμούς (φάσεις Σελήνης), δηλαδή, τις ευνοϊκές ώρες και ημέρες, που είναι καταγεγραμμένες στο βιοδυναμικό ημερολόγιο. Στον οικολογικό αυτό τρόπο καλλιέργειας, η αντιμετώπιση των ασθενειών γίνεται με ομοιοπαθητικά σκευάσματα, φυτικά εκχυλίσματα, κονιορτοποιημένα πετρώματα κ.ά. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, που κάνει τη διαφορά: Τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα διατηρούνται μέσα σε πήλινα δοχεία, που βυθίζονται σε στρώμα τύρφης προκειμένου να προστατευθούν από την ακτινοβολία.

Εφαρμόζοντας όλες τις τεχνικές που προβλέπει η βιοδυναμική καλλιέργεια, το αποτέλεσμα είναι η επίτευξη υψηλής ποιότητας τροφίμων, με μακρόχρονη βιωσιμότητα, κατ’ επέκταση ανθεκτικά φυτά, υγιή ζώα, γόνιμο έδαφος, κλειστός κύκλος άνθρακα. Στη βιοδυναμική γεωργία, χρησιμοποιούνται βιολογικοί ή βιοδυναμικοί σπόροι, ενώ δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα.

 

 

 

The Trinity Farm
Αγρόκτημα Τσιαντή / Tsianti Farm
Τερψιθέα Λάρισας 41500 / Terpsithea Larisas 41500
Κιν. 6982.449664 / Mob. 6982.449664
Τηλ. 2491091587 / Pho. 2491091587
Email:info@thetrinityfarm.gr

Website: www.thetrinityfarm.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top