skip to Main Content

Made in Greece η Oliveex: Τρεις τελειόφοιτοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί έφτιαξαν έξυπνο σύστημα IoT αποθήκευσής ευαίσθητων τροφίμων

O Κωνσταντίνος Ακριβός, ο Δημήτρης Γκαραγκούνης και ο Άρης Κολιγλιάτης, είναι φίλοι από το Βόλο και τελειόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προτού καλά καλά βγουν στην αγορά εργασίας δημιούργησαν τη δική τους startup εταιρεία, που ακούει στο όνομα Oliveex.

Η ιδέα γεννήθηκε λίγο από προσωπική ανάγκη, καθώς ο ένας από τους τρεις ασχολείται με την καλλιέργεια ελιάς και λίγο για να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους από το Πανεπιστήμιο στην πράξη.

Η Oliveex αξιοποιεί την τεχνολογία Internet of Things για να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς ευαίσθητων προϊόντων που δέχονται χημικές ζυμώσεις (fermented foods), όπως οι ελιές, τα γαλακτοκομικά, η μπύρα και το κρασί στον έλεγχο σε κάθε παραγωγικό στάδιο της ποιότητας και στην σωστή αποθήκευση τους. Ουσιαστικά το σύστημα που έχει φτιάξει η Oliveex απευθύνεται σε βιομηχανίες και σε παραγωγούς βρώσιμης ελιάς, αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η λειτουργία του έχει ως εξής: Έξυπνοι αισθητήρες τοποθετούνται στις δεξαμενές αποθήκευσης, με αποτέλεσμα οι χρήστες του συστήματος να μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή τους και να ενημερώνονται με ειδοποιήσεις και συμβουλές σχετικά με την πορεία του προϊόντος και το στάδιο παραγωγής.

Ο στόχος της δημιουργίας αυτού του έξυπνου συστήματος είναι η βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος μέσα από την ανάλυση βασικών δεδομένων, η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και η επίτευξη σταθερής ποιότητας σε κάθε παρτίδα του προϊόντος.

Η ομάδα της Oliveex προχώρησε στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος, διαπιστώνοντας ότι η διαθέσιμη τεχνολογία είναι ανακριβής και ξεπερασμένη. Θέλησαν λοιπόν να κάνουν τη δική τους πρόταση στην αγορά, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εργαλείο.

Η χρησιμότητα του συστήματος της Oliveex αναγνωρίστηκε από τον μη – κερδοσκοπικό οργανισμό The People’s Trust που συνεισέφερε οικονομικά για την ανάπτυξή του. Το The People’s Trust ανέλαβε τα έξοδα για τις πιλοτικές δοκιμές που ξεκίνησαν με την πρώτη βιομηχανία το Νοέμβριο του 2018 και θα επεκταθούν σε έξι βιομηχανίες μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

Oliveex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top