skip to Main Content

Made in Greece τα Magneto Scarves: Μεταξωτά μαντήλια με μοναδικά graphic σχέδια από τον Παντελή Βιταλιώτη

Ο Παντελής Βιταλιώτης είναι ένας Creative Director, Graphic Designer και Visual Artist  που πάντα ψάχνει βαθιά μέσα του, χωρίς φόβο να αποκαλύψει αυτά που ανακαλύπτει να “κυριεύουν” το υποσυνείδητό του.

Αφού πειραματίστηκε και δημιούργησε με διάφορες μορφές τέχνης, πλέον έχει καταλήξει ότι ο “καμβάς” ενός μεταξωτού μαντηλιού είναι αυτό το οποίο τον εκφράζει πραγματικά και αποτελεί τη νέα του “εμμονή”. Αυτό το project σηματοδοτεί τη μετατόπιση του καλλιτέχνη σε μια πιο στενή σχέση των δημιουργιών του με το ακροατήριό του, σπάζοντας το χάσμα μεταξύ έργων τέχνης και θεατή. Σήμερα τα μαντήλια του είναι γνωστά με την επωνυμία “Magneto”.

Τα unisex σχέδιά του εκτυπώνονται σε 100% μεταξωτά από το Σουφλί, μια πόλη με τεράστια παράδοση στην επεξεργασία μεταξιού στη βορειοανατολική Ελλάδα και προσφέρουν την ευκαιρία είτε να θεωρηθούν ως ένα έργο τέχνης σε καμβά, είτε ένα φορέσιμο έργο τέχνης.

Το ανήσυχο DNA του καλλιτέχνη πάνω στο graphic design είναι εμφανές στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να μεταφέρει τα αντικείμενα ή τα γεωμετρικά σχήματα που επιλέγει να απεικονίσει σε ένα  τρισδιάστατο πλαίσιο. Μεταλλικές αλυσίδες και σφαίρες, κόμποι, στεφάνια, κουνελάκια playboy, ένας σωρός κοκαΐνης, εναλλάσσονται με μορφές και σχήματα αντίστοιχης βαρύτητας.

Η ενασχόληση του Παντελή Βιταλιώτη με τα μαντήλια ξεκίνησε αυθόρμητα. Ο ίδιος είχε δημιουργήσει μια σειρά από έργα που σκεφτόταν να τα τυπώσει σε μετάξι. Όταν πλέον τα είδε τυπωμένα ενθουσιάστηκε και σκέφτηκε πως είναι ένα είδος εφαρμοσμένης τέχνης και θα του άρεσε να τα φορά, αντί να υπάρχουν κρεμασμένα σε έναν τοίχο.

Έτσι ξεκίνησε παρουσιάζοντας την πρώτη σειρά με μαντήλια «Subconscious» κι εκεί ήταν που συνειδητοποίησε ότι υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος αντίληψης για τον σχεδιασμό πέρα από την έμπνευση για τη δημιουργία ενός καινούριου έργου. Πολλές φορές η έμπνευση για ένα νέο σχέδιο προέρχεται από την σκέψη και μόνο του πώς θα φαίνονται φορεμένα.

Πηγή έμπνευσης μπορεί να σταθεί το οτιδήποτε. Συνήθως ξεκινάει να δουλεύει σε μία λευκή επιφάνεια χωρίς να θέτει κάποιο βαθυστόχαστο νόημα, αφήνει απλά το τελικό αποτέλεσμα να βγει βήμα βήμα μόνο του. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία κάπως σαν ψυχοθεραπεία, γιατί μετά από λίγο καιρό είναι σε θέση να καταλάβει τι ήταν αυτό που τον είχε επηρεάσει εκείνη τη περίοδο και πώς σκέψεις και τα συναισθήματα αυτής της χρονικής στιγμής τα αποκωδικοποίησε και τα μετέφερε σε ένα σχέδιο.

Όλα τα μαντήλια του  Παντελή Βιταλιώτη είναι unisex, φέρουν έναν τίτλο για το καθένα ξεχωριστό έργο και είναι αριθμημένα σύμφωνα με συνολικό αριθμό των έργων που έχουν γίνει κάτω από αυτόν τον τίτλο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magneto Scarves  /  Pantelis Vitaliotis / Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top