skip to Main Content

Made in Greece το Κτήμα Χαρλαύτη: 80 χρόνια μεράκι & αγάπη για το κρασί στο παραδοσιακό οινοποιείο της Σταμάτας

Βρίσκεται στην Σταμάτα, είναι ένα σύγχρονο κτίριο στη μέση ένος μεγάλου, εύπορου αμπελώνα και δημιουργήθηκε με στόχο την οινοποίηση και παλαίωση των Αγιωργίτικων του κτήματος.

Το Κτήμα Χαρλαύτη άρχισε να διαγράφει την ιστορία του το 1934. «Οδηγός στο τιμόνι» ο Νίκος Αθανασιάδης (πατέρας της Άντας Χαρλαύτη), ένας από τους πλέον γνωστούς εξαγωγείς σουλτανίνας, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα, αποφάσισε να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και να επικεντρωθεί στο μεγάλο του πάθος: την αμπελοκαλλιέργεια.

Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα αξιοποιώντας το οικογενειακό αγρόκτημα στις Αρχάνες Κρήτης, στην συνέχεια όμως αγόρασε μια έκταση 120 στρεμμάτων στις βόρειες πλαγιές της Πεντέλης, στην Σταμάτα Αττικής, μιας περιοχής ευλογημένης γνωστής για τα αμπέλια της.

Ο Νίκος Αθανασιάδης, πρωτοπόρος στο πνεύμα και την επιχειρηματική δράση φύτεψε νέες για την εποχή ποικιλίες αμπελιών, όπως το Κοτσιφάλι, το Refosco και το Σαββατιανό, ενώ έχτισε και το επίσης πρωτοποριακό για τα τότε δεδομένα, πέτρινο οινοποιείο, με υπόγειες στοές για την παλαίωση των κρασιών. Οι καινοτομίες συνεχίζονται με την εμφιάλωση της μικρής παραγωγής του, των γνωστών Αθανασιάδη Λευκός Ξηρός και Αθανασιάδη Ερυθρός Ξηρός, που τότε έφεραν την επωνυμία King Minos Λευκός Ξηρός και King Minos Ερυθρός Ξηρός. Οι πρώτες αυτές ετικέτες κυκλοφόρησαν στην αγορά το 1938. Η επιτυχία τους έγινε αμέσως γνωστή και τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπως η Μεγάλη Βρεταννία, και οι γνωστές κάβες της εποχής έσπευσαν να τα εντάξουν στον κατάλογό τους.

Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και ο Νίκος Αθανασιάδης ευαισθητοποιήμενος για τον συνάνθρωπο αφήνει χωρίς δεύτερη σκέψη τις πόρτες του κτήματός του ανοιχτές, ώστε να μπορεί ο κόσμος να τρέφεται με σταφύλια για την επιβίωσή του.

Το 1955 ήταν χρονιά σταθμός, αφού η οινοποιία Χαρλαύτη πέρασε στην επόμενη γενιά. Μετά το θάνατο του Νίκου Αθανασιάδη, τα ηνία ανέλαβε η μόλις 16 ετών κόρη του Άντα, όπου έως το γάμο της με τον Διογένη Χαρλαύτη το 1958 διατήρησε το κτήμα μόνη της. Αργότερα οι δυο τους, εξέλιξαν ακόμα περισσότερο όλη αυτή την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο πατέρας της.

 

Το 1960 εκριζώνουν τα παλιά αμπέλια και προχωρούν σε πλήρη αναμπέλωση του κτήματος. Οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται πλέον είναι Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Ασύρτικο.

 

Το 1962 εμφιαλώνεται το τρίτο κρασί, Αθανασιάδη Rosé Ξηρός, το οποίο ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα.

Στις επόμενες δεκαετίες τα κρασιά Χαρλαύτη-Αθανασιάδη γνωρίζουν μία νοδική πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τις πρώτες εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Κίνα να είναι πλέον γεγονός.

Το 1997 η οικογένεια Χαρλαύτη κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα, αποκτώντας έναν καινούργιο αμπελώνα στην περιοχή του Αχλαδιά στη Νεμέα Κορινθίας και στη συνέχεια στο Κούτσι Νεμέας. Στις περιοχές αυτές θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Λημιώνα, η λευκή Μαλαγουζιά και αργότερα το Malbec.

 

Το οινοποιείο της Σταμάτας εκσυγχρονίζεται κι ένα νέο οινοποιείο κατασκευάζεται μέσα στον αμπελώνα της Νεμέας.

Σήμερα, το οινοποιείο της Σταμάτας συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία, κάτι που οφείλεται στο μεράκι και στο πάθος με το οποίο εργάζεται η οικογένεια Χαρλαύτη για να παράγει το καλύτερο αποτέλεσμα.  Οι πειραματισμοί με νέες ποικιλίες και νεωτερικούς τρόπους οινοποίησης είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, δεν επαναπαύονται ποτέ και δεν διαπραγματεύονται την ποιότητα.

 

Σαφώς προσανατολισμένο σε ερυθρές οινοποιήσεις, διαθέτει μια υπόγεια κάβα, με πάνω από 500 δρύινα βαρέλια. Η κυρίαρχη ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο. Όμως ερυθρές ποικιλίες όπως Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, το νέο Malbec και κάποιες λευκές, όπως Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και εξαιρετική πρώτη ύλη για δημιουργία.

Στα αγαπημένα μας το Κτήμα Χαρλαύτη Πεταλούδες ή αλλιώς το… διαφορετικο ροζέ, ένα κρασί που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2013.

Όπως διαβάζουμε στο επίσημο site της εταιρείας «για την παραγωγή του απαιτούνται τρύγος νωρίς το πρωί και άμεση μεταφορά των σταφυλιών στο οινοποιείο, προσεκτική διαλογή και γέμισμα του πνευματικού πιεστηρίου με ολόκληρα σταφύλια, καθώς και μικρές, ελαφριές πιέσεις που ελευθερώνουν όχι μόνο τα πιο λεπτά αλλά και τα πιο πλούσια στοιχεία της ποικιλίας, συνδυασμένα με το ιδιαίτερο ροζέ χρώμα. Ζυμώνεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία για να διατηρηθούν τα αρώματα και η φρεσκάδα».

Υπέροχη γεύση, λαμπερό χρώμα, μοναδικά αρώματα θα σας κερδίσει με την πρώτη γουλιά!

 

 

 

 

 

Πλέον, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει το έργο του ιδρυτή με το ίδιο πάθος και γράφει τη δική της ιστορία.

Κτήμα Χαρλαύτη
Κεντρικά γραφεία
Οινοποιείο Σταμάτας
Λ. Μαραθώνος 6
Σταμάτα Αττικής 145 75
Τηλ: +30 210 621 9374
Οινοποιείο Νεμέας & Αμπελώνες Αχλαδιάς
Νεμέα Κορινθίας 205 00
Τηλ: +30 2746 024 197

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top