skip to Main Content

Made in Greece το RoboTiles: Ο προγραμματισμός γίνεται παιχνίδι & «διδάσκεται» με ρομποτική & έξυπνους κύβους από Έλληνες σε παιδιά από 3 ετών!

Η καινοτομία στην προκειμένη περίπτωση έχει χρώμα ελληνικό και εμβέλεια παγκόσμια, αφού η πλατφόρμα RoboTiles της ομάδας CubesCoding έχει δημιουργηθεί από Έλληνες επιστήμονες και αποτελεί την πρώτη υβριδική πλατφόρμα προγραμματισμού διεθνώς.

Τι είναι όμως το RoboTiles; Πρόκειται για μία έξυπνη πλατφόρμα εκμάθησης προγραμματισμού που έχει την καινοτομία να απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας ακόμη και από 3 ετών, αλλά και σε έμπειρους προγραμματιστές που επιθυμούν να συνεργαστούν και να μάθουν προγραμματισμό μέσα από μία διασκεδαστική διαδικασία, με πολύ παιχνίδι με φυσικά αντικείμενα, εκπαιδευτικά ρομπότ και γραφικά περιβάλλοντα.

Το RoboTiles βασίστηκε στο Project CubesCoding, που αποτελεί την πρώτη ενεργή απτική γλώσσα προγραμματισμού διεθνώς. Το RoboTiles λοιπόν είναι μια ενισχυμένη υβριδική γλώσσα προγραμματισμού με πάρα πολλές δυνατότητες. Μία από αυτές και ίσως και μία από τις πιο ουσιαστικές είναι η δυνατότητα χρήσης του Internet με τον πλέον ασφαλή τρόπο για τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, το RoboTiles αποτελείται από ένα έξυπνο ρομπότ, καθώς και από ένα σύνολο από επαναπρογραμματιζόμενα μαγνητικά κυβάκια. Το ρομπότ και τα κυβάκια διαθέτουν πρωτοποριακούς αισθητήρες έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον γύρω του, αφού βασίζεται σε ανοιχτές τεχνολογίες Hardware. 

Η ομάδα της CubesCoding αποτελείται από 3 μέλη, δύο μηχανικούς κι έναν οικονομολόγο, τους Θεοδόσιο ΣαπουνίδηΙωάννη Κέδρο και Εμμανουήλ Χατζηγιάννη.  Ο κ. Σαπουνίδης ασχολείται με τις απτικές γλώσσες προγραμματισμού περισσότερο από 15 χρόνια και το σύστημα Cubes Coding ήταν ένα project που ανέπτυξε στο διδακτορικό του.

Η ομάδα έχει ήδη διακριθεί σε δυο διεθνείς διαγωνισμούς, στο διαγωνισμό Open Education Challenge με το πρώτο βραβείο και στο The Neo Ubimedia MindTrek Awards 2014, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Έχει επίσης αποσπάσει έξι βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κατακτήσει την πρώτη θέση και στον διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας ανάμεσα σε 361 ακόμη προτάσεις.

Οι δημιουργοί του RoboTiles έχουν προχωρήσει σε πιλοτικές συμφωνίες εντός των τειχών της χώρας προκειμένου φορείς στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο σύστημα. Ο επόμενος στόχος είναι η επέκταση αυτού του εργαλείου και στο εξωτερικό.

Website / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top