skip to Main Content

Made in Greece η Ioanna Kourbela & οι δημιουργίες της: Διαχρονική κομψότητα & minimal γραμμές σε μία συλλογή που είναι «Έτη Φωτός» μπροστά

Μίνιμαλ αισθητική και απλές καθαρές γραμμές χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες της Ioanna Kourbela.

Οι άριστες πρώτες ύλες από βαμβάκι, λινό, μαλλί και μετάξι συνδυάζονται και δημιουργούν πολυτελή υφάσματα και πλεκτά, προσφέροντας ευέλικτα σχέδια που μπορούν να φορεθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η Basics Collection της Ioanna Kourbela προσφέρει διαχρονικά και ευκολόφορετα κομμάτια, ιδανικά για την καθημερινή γκαρνταρόμπα.

Πως ξεκίνησαν όλα

To 1971, κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, στα στενά της Πλάκας, ανοίγει το εργαστήριο της οικογένειας Κουρμπέλα με χειροποίητα πλεκτά, που γρήγορα γίνεται σημείο αναφοράς για τους ταξιδευτές απ’ όλον τον κόσμο.

Την δεκαετία του ’80 η παράδοση του ελληνικού χειροποίητου πλεκτού, ζωντανή μέσα σε μια νέα οπτική καινοτομίας και ανάπτυξης, εμπνέει συλλογές με φυσικά νήματα, μοναδικά σχέδια, εξαιρετική ύφανση και ραφή, που φέρνουν τη δεύτερη γενιά της οικογένειας και την «Kourbelas Knitwear» στις διεθνείς αγορές.

Όταν το 2003 η Ιωάννα Κουρμπέλα αναλαμβάνει τη δημιουργική διεύθυνση της εταιρίας, βρίσκεται εμπρός σε μία δημιουργική και επιχειρηματική πρόκληση. Ενσωματώνοντας την ελληνικότητα και την παραγωγική ηθική της οικογένειας στη δική της παγκόσμια και υπερβατική αντίληψη για το ρούχο, η σχεδιάστρια προτείνει μία πολύ προσωπική προσέγγιση στη μόδα, που γρήγορα βρίσκει «συνοδοιπόρους».

Σχέδια εμπνευσμένα από την ελληνική γεωμετρία, όπως αποκαλύπτεται σε μια οικουμενική αισθητική. Φως που ταξιδεύει σε έναν απεριόριστο χρόνο. Κίνηση που ακολουθεί τις επιθυμίες. Ποιότητα που αλλάζει τη διάσταση της καθημερινότητας. Το σώμα ντύνεται με φυσικά νήματα και υφάσματα από την ελληνική γη, που το αγκαλιάζουν απαλά, υπαγορεύοντας μια νέα ελευθερία.

Σήμερα η εταιρία εδρεύει στην Αργυρούπολη Αττικής. Η βασική ομάδα των ανθρώπων της, που τώρα φτάνουν τους 40, μεγαλώνει σταθερά, ενώ περιοδικά υποστηρίζεται από πολλούς εξειδικευμένους συνεργάτες.

Στην Ελλάδα λειτουργεί η μονάδα παραγωγής του brand, τρία flagship stores Ioanna Kourbela στην Πλάκα και το online shop Ioanna Kourbela. Οι συλλογές της εταιρίας βρίσκονται σε περισσότερα από 100 συνεργαζόμενα καταστήματα, σε όλη τη χώρα.

WHO IS WHO

Ιωάννα Κουρμπέλα

Με σπουδές σχεδίου μόδας, ενδυματολογίας και σκηνογραφίας, και όραμα να αλλάξει «την εικόνα που βλέπουμε σταματημένοι στο φανάρι», η Ιωάννα Κουρμπέλα πρότεινε για πρώτη φορά το 2003, μία ανατρεπτική αντίληψη μόδας, κράμα απλότητας και θεατρικότητας, ασφάλειας και ελευθερίας. To 2016 κέρδισε το Emerging Designer Award στη διεθνή έκθεση Pure London.

Ξεκινώντας από διαφορετικές εμπνεύσεις, σήμερα παρουσιάζει τέσσερις pret–a–porter συλλογές και την αναπάντεχη haute couture νυφική συλλογή της, ενώ εξακολουθεί να σχεδιάζει κοστούμια για σημαντικές παραστάσεις και performance art.

Η τελευταία της συλλογή “Narrative Symbolism” αποτελείται από κομμάτια αέρινα και στυλάτα για όλες τις ώρες της ημέρας.

Η συλλογή “Light Years” διαθέτει κομμάτια για πιο ιδιαίτερες εμφανίσεις που θα τραβήξουν όλα τα βλέμματα.

O τίτλος της συλλογής Άνοιξη Καλοκαίρι 2018, «Έτη Φωτός» (Light Years) για την Ιωάννα, αντιπροσωπεύει το πόσο απέχει η γη από τον ήλιο το καλοκαίρι. Είναι ένας ζωντανός διάλογος της σχεδιάστριας με τη φύση, τη τέχνη αλλά και το μέλλον που οραματίζεται.

Ενδύματα σε πειραματικές νέες φόρμες και υφές όπως ελαφριά πλεκτά με απλικέ τούλι και κεντημένες μεταλλικές κλωστές που προδίδουν το μοτίβο της συλλογής, τις ακτίνες φωτός.

Χειροποίητα μεταλλικά πλεκτά που προσομοιάζουν φύκι. Σουπλαριστή βισκόζ που δίνει την αίσθηση του μεταξιού σε σχήματα που αποδίδουν πτυχώσεις και έντονες συμμετρίες.

Διαγκονάλ καμπαρντίνα με απλικέ κορδέλες. Δερμάτινα laser-cut σχέδια συνδυασμένα με ανάλαφρο τούλι σε nude αποχρώσεις.

Η συλλογή ολοκληρώνεται με χειροποίητα δερμάτινα αξεσουάρ και υποδήματα με μεταλλικές λεπτομέρειες αλλά και χειροποίητα μαγιό που προσεγγίζουν με σεβασμό τη γυναικεία φιγούρα.

 

•UNDERWATER• _art is not what you see, but what make others to see ________ www.ioannakourbela.com #ioannakourbela #ss18 #collection #fashion #fashiondesign #beachwear #swimwear #summer madein #greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ioanna Kourbela (@ioanna_kourbela) στις

Website: ioannakourbela.com/el
Facebook: @IoannaKourbelaDesignerBrand
Instagram: @ioanna_kourbela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top