skip to Main Content

Made in Greece η Δίρφυς: Δύο γεωπόνοι από την Εύβοια παράγουν τα πιο θρεπτικά μανιτάρια χωρίς λιπάσματα & χρωστικές

Πρωτοπόρος στην καλλιέργεια μανιταριών η εταιρεία Δίρφυς αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς παίχτες στην αγορά αυτού του προϊόντος.

Με βαθιά γνώση στην επιστήμη της γεωπονίας και αφοσίωση στον τομέα της γεωργικής μυκητολογίας, η Δίρφυς δεν διαπραγματεύεται την ποιότητα των προϊόντων της και επενδύει στο μεράκι και την αγάπη της για το αντικείμενο, επιτυγχάνοντας να παρουσιάζει από τα καλύτερα προϊόντα του είδους στην αγορά.

Παρά την επιτυχία που έχει διαγράψει στα χρόνια της δραστηριοποίησής της, δεν έχει πάψει να επιδιώκει την συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των επιχειρηματικών της επιδόσεων κι αν ρωτήσεις τους ιδρυτές της εταιρείας, τους γεωπόνους Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη, θα σου απαντήσουν ότι η προσπάθεια σταματάει μόνο στο επίπεδο που ικανοποιείται απόλυτα ο πελάτης.

Η ιστορία τους ξεκινάει από τότε που ήταν συμφοιτητές στη Γεωπονική Σχολή. Τότε έγινε και η γνωριμία τους, που έμελλε στην πορεία να τους οδηγήσει σε αυτή τη μεγάλη συνεργασία. Ο Θανάσης Μαστρογιάννης εξειδικεύτηκε στην κομποστοποίηση και παραγωγή υποστρωμάτων μανιταριών στην Ολλανδία και το Βέλγιο πειραματιζόμενος παράλληλα στην παραγωγή υποστρωμάτων από άχυρο σιταριού χωρίς την χρήση χημικών ή λιπασμάτων.

Η Δίρφυς ξεκίνησε πριν 15 χρόνια και σήμερα, διαθέτει στην αγορά μια μεγάλη γκάμα φρέσκων και αποξηραμένων μανιταριών υψηλής ποιότητας, αλλά και ειδικά προϊόντα και μια ολόκληρη γκουρμέ σειρά (τρούφες, προϊόντα αρωματισμένα με τρούφα κ.ά.).

Η πρώτη επαγγελματική ενασχόληση με τα μανιτάρια ξεκίνησε το 1995, σε μια πολύ μεγάλη και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μονάδα παραγωγής λευκών μανιταριών (Agaricus), δυναμικότητας 4 τόνων ημερησίως. Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα μας λευκών πολωνέζικων μανιταριών χαμηλού κόστους οδήγησε στην αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας της μερικά χρόνια μετά και στον επαναπροσδιορισμό του προϊόντος με το οποίο θα κατακτούσαν την αγορά.

Μετά από μελέτες πάνω στους τρόπους διάδοσης της καλλιέργειας και διείσδυσης στην αγορά ενός άλλου μανιταριού, ανταγωνιστικού των εισαγομένων, γεννήθηκε και η ιδέα για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων καλλιέργειας πλευρώτους, όπου μαζί με το υπόστρωμα θα παρείχε και τεχνογνωσία στις παραγωγικές μονάδες που θα επιχειρούσαν την καλλιέργεια. Κάπως έτσι όλα πήραν το δρόμο τους.

Πλέον όλα τα μανιτάρια παράγονται σε ελεγχόμενες συνθήκες όλο το χρόνο χωρίς καμία χρήση χημικών παραγόντων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Σταθμός στην πορεία της εταιρείας ήταν το 2006, όταν συνεργάστηκε με τον παγκοσμίου φήμης «εφευρέτη» της εμπορικής καλλιέργειας του περίφημου φαρμακευτικού μανιταριού λεντινούλα (shiitake), που σήμερα διατίθεται πλέον στην αγορά.

Η μονάδα καλλιέργειας μανιταριών βρίσκεται εγκατεστημένη σε απόσταση ασφαλείας 7 χλμ. από τη μονάδα παραγωγής υποστρώματος, εξασφαλίζοντας συνθήκες υψηλής υγιεινής και μειωμένου ρίσκου επιμολύνσεων της παστερίωσης και της επώασης. Η τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Δίρφυς έχει επιλεγεί με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, περιβάλλεται δε από πλούσια βλάστηση και ιδανικό ανάγλυφο, που δημιουργεί το κατάλληλο μικροκλίμα για την ανάπτυξη των μανιταριών. Απομακρυσμένη από ρύπους αυτοκινήτων και βιομηχανιών, η μονάδα τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για παραγωγή αγνών προϊόντων απαλλαγμένων από εξωγενείς ρύπους.

Εκεί λοιπόν, πλησιάζοντας στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, στην Εύβοια, θα συναντήσεις ένα τοπίο καταπράσινο. Οι μονάδες καλλιέργειας μανιταριών «Δίρφυς» βρίσκονται ακριβώς στο δρόμο προς τη Στενή, στα χωριά Πισσώνας και Καθενοί. Στο σημείο αυτό ξεπροβάλλουν ατελείωτες σειρές με μανιτάρια πλευρότους, φυτρωμένα επάνω σε κύβους από συμπιεσμένο άχυρο βιολογικού σιταριού, ένα ειδικό υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη του μανιταριού. Με απολύτως φυσικούς τρόπους, χωρίς λιπάσματα ή άλλες βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ουσίες.

Ειδικοί γεωπόνοι καλλιεργητές τα φροντίζουν σαν μικρά παιδιά, ενώ διεξάγεται συνεχής έρευνα για τη βελτίωση των διατροφικών στοιχείων των μανιταριών. Από τα ολόφρεσκα μανιτάρια Δίρφυς μέχρι και τα αποξηραμένα, σε διάφορες γευστικές παραλλαγές και με δυνατά αρώματα δάσους και φουντουκιού. Τα μανιτάρια Δίρφυς περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών. Ένα ριζότο με «Βασιλομανίταρα Δίρφυς» θα σας ταξιδέψει στην γεύση αυτή.

Αν πάλι είστε των gourmet γεύσεων προτιμείστε το Μεζεδάκι Λεντινούλα. Παρασκευάζεται με σπιτική συνταγή από μανιτάρια υψηλής ποιότητας «baby Λεντινούλα» Δίρφυς. Δοκιμάστε να το κεράσετε μόνο του σαν μεζέ ή γαρνίρετε πράσινες σαλάτες. Ένα ξεχωριστό μεζεδάκι με διακριτικά αρώματα, γεύση και υφή, που έχει βραβευτεί με χρυσό βραβείο γεύσης.

Ανάμεσα στα προϊόντα της εταιρείας προσθέστε και τα ζυμαρικά «Δίρφυς», τα οποία φτιάχνονται στο εργαστήρι του μετρ στο είδος του Νίκου Κωνσταντουλάκη από την Χίο. Ο γνωστός σεφ συνδυάζει τις  μοναδικές συνταγές του με υψηλή τεχνογνογνωσία και μεράκι. Το αγνό σιμιγδάλι αναμιγνύεται με  φρέσκα λαχανικά και  μανιτάρια καθώς και άλλες εμπνευσμένες ύλες από την ελληνική φύση όπως το πετιμέζι, ο βασιλικός και η τσουκνίδα  δίνοντας μοναδικά ζυμαρικά που θα τα λατρέψετε.

Τα χρωματιστά ζυμαρικά περιέχουν βιολογικά λαχανικά από την γή της Χίου τα οποία για πρώτη φορά  αναμιγνύονται φρέσκα λίγο μετά την συλλογή τους με το σιμιγδάλι. Είναι ιδανικά για σωστή διατροφή παιδιών και ενηλίκων, ενώ και σε αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα, χρωστικές ή αρωματικές ύλες.

Η πρωτοποριακή Δίρφυς παράγει και  μερικά ακόμα μανιτάρια αποκλειστικά για “φαρμακευτική” χρήση και δεν σταματάει να πειραματίζεται επάνω στην παραγωγή και άλλων ειδών.

 

 

 

 

 

 

Βρείτε όλα τα προϊόντα της εταιρείας εδώ: www.manitariadirfis.gr

Περισσότερες πληροφορίες και στο facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top