skip to Main Content

Made in Greece οι εικαστικές φωτεινές εγκαταστάσεις Roumelight του Βασίλη Ρουμελιώτη: Ο δίσκος της Φαιστού φωτιζόμενος σε ρόδες ποδηλάτου το νέο του εντυπωσιακό έργο

Ο Βασίλης Ρουμελιώτης είναι ένας περίφημος lighting artist, που δημιουργεί μοναδικές φωτεινές εγκαταστάσεις επηρεασμένες από την εληνική ιστορία και την καθημερινότητα.

Ο Βασίλης είχε μία έφεση στις κατασκευές από τα παιδικά του χρόνια, όμως πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να δώσει λάμψη σε αυτή την ενασχόληση, κάνοντάς τες φωτεινές. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε ερασιτεχνικά από τη μεταμόρφωση μίας… σπασμένης ομπρέλας!

Ακολούθησαν πολλές ιδέες στις οποίες άρχισε να δίνει σάρκα και οστά πιο εντατικά με δημιουργικό οίστρο και πολλή φαντασία μέχρι που όλο αυτό έγινε επάγγελμα.

Η διαδικασία με την οποία δίνει ζωντάνια στις κατασκευές του είναι σαν μία μικρή ιεροτελεστία. Συνήθως τα φωτιστικά μοντέλα πρώτα αποδίδονται ψηφιακά, μια και ο τρισδιάστατος σχεδιασμός συμβάλει στην αισθητική βελτίωση αλλά και στην επίλυση τεχνικών θεμάτων.

Υπάρχουν όμως και θεματικά φωτιστικά όπου τα ίδια τα αντικείμενα τον οδηγούν στον τρόπο με τον οποίο θα τα φωτίσει και εντέλει θα τα παρουσιάσει στο κοινό.

Πέρα από το εικαστικό κομμάτι, ο φωτισμός που εκπέμπει μια κατασκευή μπορεί να  είναι διακοσμητικός ή βασικός, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου και το είδος της φωτεινής πηγής που χρησιμοποιείται.

Επηρεασμένος από τον αρχιτεκτονικό μινιμαλισμό και τον βιομηχανικό σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλο, μέταλλο και γυαλί, σε συνδυασμό με σύγχρονες πηγές φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας επιτυγχάνονται μοναδικά δημιουργικά εφέ φωτισμού και λύσεις.

Μία από τις τελευταίες του δημιουργίες φέρει το όνομα XL 101 minoan light. Το όνομά του το έργο αυτό το έχει πάρει από το ομώνυμο όνομα του δωματίου (XL 101) στο υπόγειο του οποίου και ανακαλύφθηκε ο δίσκος της Φαιστού. Ουσιαστικά πρόκειται για τις δύο φωτειζόμενες όψεις του δίσκου της Φαιστού που χρησιμοποιούνται ως ρόδες ενός αγωνιστικού ποδηλάτου.

Η υφή του απανθρακωμένου σκελετού παραπέμπει στην ηφαιστειακή τέφρα (παρόμοια με αυτήν των αρχαιολογικών ευρυμάτων), ενώ στη θέση του κλασσικού τιμονιού κούρσας (κριαριού) δεσπόζουν τα κέρατα του Μινώταυρου.

σχεδίαση/κατασκευή Vasileios Roumeliotis | roumelight
μεταλλική κατασκευή Ioannis Kairaklidis
χάραξη δίσκου Smartechohellas
τεχνοτροπία βαφής Ηomelighting
φωτογραφία Studio 123 photography

WHO IS WHO

Βασίλειος Ρουμελιώτης

Ο Βασίλης Ρουμελιώτης γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. και στη συνέχεια Γεωπληροφορική στο Wageningen Ολλανδίας. Έλαβε παιδαγωγική κατάρτιση στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., ενώ φοίτησε και στη μηχανική Τηλεπικοινωνιών στην Παδούη (Πάντοβα) Ιταλίας. Αντικείμενο εργασίας του η επίβλεψη τεχνικών έργων, οι αρχιτεκτονικές μελέτες και η τρισδιάστατη ψηφιακή σχεδίαση.

Η αγάπη του για τo ξεχωριστό design και τη δημιουργία μοναδικών αντικειμένων, τον στρέφει στη σχεδίαση και κατασκευή εγκαταστάσεων Θεματικής Φωτιστικής Τέχνης κάτω από την επωνυμία της Roumelight: συνδυάζοντας αντικείμενα και φως με ιδιαίτερο τρόπο, αλλάζει τη χρηστική τους λειτουργία μετατρέποντάς τα σε φωτεινές πηγές.

 

Για περισσότερες δημιουργίες: http://www.roumelight.com/
Facebook: @roumelight

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top