skip to Main Content

Αποκλ. Μade in Greece ο premium χυμός ντομάτας Mala Peruviana – Θησαυρός η δημιουργία από δύο αδέλφια-μπαρίστες – Tο πρώτο φυσικό ενεργειακό ποτό

Ο φυσικός χυμός ντομάτας Mala Peruviana ήρθε για να καταπλήξει όλους μας, αφού δεν χρησιμοποιείται μόνο για το μαγείρεμα, αλλά μπορούμε να τον απολαύσουμε ως χυμό ή σε κοκτέιλ και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτός ο χυμός είναι εμπλουτισμένος με σειρά θρεπτικών συστατικών που τον αναβαθμίζουν σε ένα διατροφικό θησαυρό για τον οργανισμό μας.

Πίσω από αυτήν την έξυπνη ιδέα της δημιουργίας ενός χυμού από ντομάτες δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται άλλοι από δύο πρώην ιδιοκτήτες μπαρ. Ο Σάκης και Φώτης Τουρκοχωρίτης έπειτα από δέκα χρόνια λειτουργίας του μπαρ που διατηρούσαν στην περιοχή του Γκάζι, αποφάσισαν να κάνουν στροφή και να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους σε κάτι τελείως διαφορετικό, στην τυποποίηση ποιοτικών προϊόντων χυμού τομάτας με βασικό την Mala Peruviana 500ml.

Η εταιρεία τους ακούει στο όνομα FOS natural creativity και εδρεύει στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στα Βάγια Βοιωτίας. Η βασική διαφοροποίησή τους είναι η συνεργασία με δικούς τους παραγωγούς και γεωπόνους, που τους εξασφαλίζει έλεγχο του προϊόντος εξ’ αρχής από το πρώτο στάδιο στο χωράφι.

Η συλλογή των καρπών γίνεται με το χέρι έτσι ώστε να επιλέγονται μόνο τα καλά στελέχη των φυτών. Έπειτα έρχονται άλλα δυο στάδια διαλογής στο τυποποιητήριο, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να μπει χαλασμένος καρπός στο τελικό προϊόν. Όλα αυτά γίνονται με τεράστια επιμέλεια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα προϊόν άρτιας ποιότητας.

Ο Σάκης και Φώτης Τουρκοχωρίτης μίλησαν στο MadeinGreece.news για όλα τα στάδια ανάπτυξης της εταιρείας και των χυμών Mala Peruviana, αλλά και για τα νέα project που βρίσκονται στα σκαριά…

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Δραστηριοποιείται στην τυποποίηση ποιοτικών προϊόντων χυμού ντομάτας με βασικό την Mala Peruviana 500ml, πρόκειται για φρέσκο χυμό κόκκινης ντομάτας
  • Η βασική διαφοροποίηση μας είναι η συνεργασία με δικούς μας παραγωγούς και γεωπόνους, έτσι ο έλεγχος του προϊόντος γίνεται εξ αρχής στο χωράφι
  • Η παραγωγή γίνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως Αύγουστο-Σεπτέμβρη και χρησιμοποιούμε μόνο υπαίθριες ντομάτες μεγαλωμένες με ελληνικά νερά και τον πολύτιμο ήλιο μας
  • Τα προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές, είναι καθαρός χυμός ντομάτας
  • η Mala Peruviana είναι το πρώτο φυσικό ενεργειακό ποτό
  • Η χρωματική σύνθεση της φιάλης είναι βασισμένη στην θεωρία του Αριστοτέλη περί των χρωμάτων
  • κυκλοφόρησε ο χυμός πορτοκαλί ντομάτας και ένα blend κόκκινου χυμού αρωματισμένο με πουρέ φρέσκων λαχανικών
  • Προς τιμήν λοιπόν της ονομασίας του καρπού της ντομάτας σύμφωνα με την ιστορία, χρησιμοποιήσαμε το όνομα Mala Peruviana που σημαίνει ‘’κακιά περουβιανή’’
  • Εξάγουμε σε Αυστραλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αγγλία
  • Σύντομα θα παρουσιάσουμε το νέο μας project ‘’DREATS’’ που δουλεύουμε εδώ και έναν χρόνο και στόχος μας είναι να δραστηριοποιηθούμε σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο

Πως ξεκίνησε η ιστορία της FOS natural creativity και των Mala Peruviana; Τι προϊόντα προσφέρετε σήμερα στην αγορά;

Η εταιρία μας FOS natural creativity εδρεύει στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Βάγια Βοιωτίας. Δραστηριοποιείται στην τυποποίηση ποιοτικών προϊόντων χυμού ντομάτας με βασικό την Mala Peruviana 500ml, πρόκειται για φρέσκο χυμό κόκκινης ντομάτας. Επίσης κυκλοφόρησε ο χυμός πορτοκαλί ντομάτας και ένα blend κόκκινου χυμού αρωματισμένο με πουρέ φρέσκων λαχανικών (μια καλή βάση για την παρασκευή cocktail καθώς κ για όσους αρέσκονται να πίνουν χυμό ντομάτας). Με το νέο έτος θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα καινούριο project που δουλεύουμε εδώ και ένα χρόνο.

Ποιες οι ποιοτικές και γευστικές ιδιαιτερότητες των προϊόντων σας; Τι προσέχετε κατά την παραγωγική διαδικασία;

Η βασική διαφοροποίηση μας είναι η συνεργασία με δικούς μας παραγωγούς και γεωπόνους, έτσι ο έλεγχος του προϊόντος γίνεται εξ αρχής στο χωράφι. Η συλλογή των καρπών γίνεται με το χέρι έτσι ώστε να επιλέγουμε μόνο τα καλά στελέχη των φυτών. Έπειτα υπάρχουν αλλά δυο στάδια διαλογής στο τυποποιητήριο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να μπει χαλασμένος καρπός στο τελικό προϊόν. Έτσι διασφαλίζουμε την άρτια ποιότητα του τελικού προϊόντος. Βέβαια αυτή η διαδικασία είναι πιο δαπανηρή και απαιτεί τον ανάλογο χρόνο. Αυτό μας δεσμεύει στο να παράγουμε μαζικά αλλά από την άλλη μας δίνει το ποιοτικό τελικό αποτέλεσμα.

Η παραγωγή γίνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως Αύγουστο-Σεπτέμβρη και χρησιμοποιούμε μόνο υπαίθριες ντομάτες μεγαλωμένες με ελληνικά νερά και τον πολύτιμο ήλιο μας.Οι εκτάσεις που επιλέγονται είναι κυρίως σε ημιορεινές περιοχές λόγω κλίματος.

Η εποχικότητα του καρπού της ντομάτας μας επιβάλει να γνωρίζουμε την ετήσια ποσότητα που θα διοχετευτεί στην αγορά ετησίως, μέσω των συνεργατών μας. Είτε στην εγχώρια αγορά είτε προς εξαγωγή. Ένα θέμα στο οποίο δίνει λύση η διετή τουλάχιστον διάρκεια ζωής των προϊόντων μας.

Τα προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ,είναι καθαρός χυμός ντομάτας. Ίσως κάποιες φορές να χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα φυσικoύ χυμού λεμονιού για την ρύθμιση του ph. όταν κριθεί απαραίτητο.

Τι προτάσεις θα μας κάνατε; Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους χυμούς Mala Peruviana;

Οι χρήσεις που ενδείκνυται η Mala Peruviana είναι για ελαφρύ και υγιεινό μαγείρεμα , για την παρασκευή cocktail και ως ποτό για τους λάτρεις του τοματοχυμού.

Σημαντικό για να τονίσουμε είναι ότι η Mala Peruviana είναι το πρώτο φυσικό ενεργειακό ποτό (βάσει ερευνών). Βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και στην επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά από σωματική άσκηση.

Πώς προέκυψε το όνομα Mala Peruviana;

Η εταιρία μας ονομάζεται FOS natural creativity και το όνομα αυτής είναι συνδεδεμένο με το πολύτιμο φως του ήλιου της Ελλάδας λόγω γεωγραφικής θέσης καθώς και με το φως του ελληνικού πνεύματος ερχόμενο από τα αρχαία ελληνικά χρόνια.

Το όνομα Mala Peruviana χρησιμοποιήθηκε για να γεφυρώσουμε (και να ενημερώσουμε) την ιστορική ερμηνεία του καρπού της ντομάτας την ελληνικότητα των προϊόντων που παράγουμε.

Προς τιμήν λοιπόν της ονομασίας του καρπού της ντομάτας σύμφωνα με την ιστορία, χρησιμοποιήσαμε το όνομα Mala Peruviana που σημαίνει ‘’κακιά περουβιανή’’ . Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχειά όταν το φυτό της ντομάτας έφτασε στην Ευρώπη ονομάστηκε Mala Peruviana διότι οι άνθρωποι παρατηρούσαν τα ζώα να δηλητηριάζονται τρώγοντας το φυτό και αυτό γιατί τα φύλλα περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται ατροπίνη. Όταν δοκίμασαν όμως τον καρπό ανακάλυψαν το πολύτιμο αυτό φρούτο γευστικά κ διαθρεπτικά, ενώ γρήγορα πήρε μια σημαντική θέση στις διατροφικές του συνήθειες.

Μεγάλη έμφαση έχετε δώσει και στην συσκευασία που χρησιμοποιείτε… Πως την επιλέξατε;

Η χρωματική σύνθεση της φιάλης είναι βασισμένη στην θεωρία του Αριστοτέλη περί των χρωμάτων κατά την οποία το βασικό χρώμα στο σύμπαν είναι το μαύρο κ ερχόμενο το ‘’φως’’ του ηλίου έχουμε το κόκκινο. Έτσι λοιπόν μαύρο το βασικό χρώμα της φιάλης, FOS η εταιρία μας, έχουμε το κόκκινο του χυμού της ντομάτας.

Ο χαρακτηρισμός naked tomato δόθηκε διότι ο καρπός καθαρίζεται από τον φλοιό και τα σπόρια και κρατάμε μέρος των υγρών και τον πουρέ της ντομάτας. Στο πίσω μέρος υπάρχει μετρητής περιεκτικότητας χυμού εντός της φιάλης. Κατά προσέγγιση έχουμε υπολογίσει ότι κάθε φιάλη των 500ml περιέχει 10 ντομάτες. Στον λαιμό υπάρχει κερί κάτι το οποίο γίνεται με ειδικό μηχάνημα το οποίο εμβαπτίζει τις φιάλες σε αυτό όταν είναι υγρό. Μια πολύ παλιά μέθοδος που χρησιμοποιούνταν για την σφράγιση των μπουκαλιών όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα πώματα. Κρατήσαμε αυτήν την μέθοδο για αισθητικούς λογούς και σαν δεύτερη ασφάλεια στην σφράγιση της φιάλης.

Περιγράψτε μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων σας…

MALA PERUVIANA RED

Φυσικός χυμός κόκκινης τομάτας με χαμηλή οξύτητα και δυνατό άρωμα καλοκαιρινού φρούτου. Πολύ πλούσιος σε λυκοπένιο, γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι υψηλής ποιότητας καρποί που συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι, έτσι ώστε να έχουμε ένα υψηλής ποιότητας χυμό, χωρίς συντηρητικά. Αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας αφού με τον ίδιο τρόπο οι πρόγονοί μας ‘’συντηρούσαν’’ το καλοκαιρινό άρωμα και την γεύση του καρπού της τομάτας όλο το χειμώνα. Έτσι έτρωγαν υγιεινά και γευστικά όλο το χρόνο. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, για την Παρασκευή κοκτέιλ, ως ενεργειακό ποτό μετά την άθληση, συνοδεύει ιδανικά ως χυμός ένα Ελληνικό πρωινό. Απολαύστε το φυσικά και ως αναζωογονητικό χυμό όλες τις ώρες

MALA PERUVIANA ORANGE TOMATO

Η ομάδα μας με κύριο γνώμονα την διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης τα οποία εκ φύσεως δημιουργήθηκαν για την αρμονική λειτουργία των αισθήσεων μας καθώς και την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού μας έκανε χυμό τον καρπό πορτοκαλί ντομάτας (orange tomato) και εμπλούτισε την γεύση της κόκκινης mala peruviana (naked tomato) με πουρέ λαχανικών (virgin blend). Δυο νέες φιάλες δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν τα μέλη της FOS natural creativity. Η ιδέα της δημιουργίας των mala peruviana orange tomato και virgin blend προέκυψε από την ανάγκη των διαφορετικών χαρακτήρων των μελών της οικογένειας και την καινοτόμο εφαρμογή των χρήσεων τους. Η πορτοκαλί ντομάτα είναι ένας “ευλογημένος” καρπός που αρχικά σε κερδίζει με το φωτεινό λαμπερό χρώμα του και σε αιχμαλωτίζει με την γλυκύτητα της γεύσης του, αφού είναι λιγότερο όξινος από τις κόκκινες κλασσικές ποικιλίες. Η επίγευση ανάλογα με την ποικιλία, τα χαρακτηριστικά της περιοχής και του χρόνου παραγωγής μπορεί να είναι καρότου, μπανάνας ή φράουλας. Για τον χυμό μπορεί να χρησιμοποιήσουμε από μια έως τρεις ποικιλίες πορτοκαλί ντομάτας. Η διαδικασία παραγωγής είναι η ίδια με την mala peruviana RED (naked tomato). Μια ποιοτική βάση είτε να χρησιμοποιηθεί ως έχει σαν χυμός είτε με την δημιουργική φαντασία κάθε ανθρώπου. Η εποχή που παράγεται ο καρπός είναι Ιούλιος -Αύγουστος με υπαίθριες καλλιέργειες σε ημιορεινές ή πεδινές περιοχές. Είναι πολύ πλούσιος σε λυκοπένιο και αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό χωρίς θερμική επεξεργασία. Ένας σημαντικός λόγος να πίνεται σαν χυμός.

Οι ιδιότητες είναι πάρα πολλές αλλά αναφέροντας τις πιο σημαντικές είναι η αντιοξειδωτική και αντικαρκινική προστασία του οργανισμού. Επίσης βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης. Πολύ πλούσιος σε βιταμίνες A και C, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο. Προτείνουμε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε χρήση αντί για την κόκκινη ντομάτα για να ανακαλύψει μόνος του ο κάθε ένας την διαφορετικότητα του χυμού. Για κοκτέιλ ως βάση σε νέες συνταγές λόγω χρώματος και γεύσης, στην μαγειρική σε όλες τις συνταγές με ντομάτα, σαν χυμό κρύο στο πρωινό μας και μετά την γυμναστική ή το τρέξιμο. Η συσκευασία περιέχει 500 ml.

MALA PERUVIANA VIRGIN BLEND

Η mala peruviana/virgin blend είναι ένα καινούριο προϊόν με βάση την κόκκινη mala peruviana (naked tomato) και την προσθήκη πουρέ φρέσκων λαχανικών με όλες τις φυσικές ιδιότητες τους. Καρότο, σέλινο, σπανάκι, παντζάρι. Η ιδέα ήταν μέσα σε ένα μπουκάλι 200ml για ατομική χρήση να δημιουργήσουμε ένα γευστικό χυμό για τους λάτρεις της ντομάτας, προσθέτοντας και τις ευεργετικές ιδιότητες άλλων πολύτιμων λαχανικών. Για την διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιοτικής γεύσης του χυμού ντομάτας δεν χρησιμοποιούμε essence αλλά πουρέ από λαχανικά. Το χρώμα του χυμού είναι βαθύ κόκκινο με έντονη γεύση καλοκαιρινής ντομάτας αφού η παραγωγή είναι υπαίθρια σε ημιορεινές περιοχές κυρίως, κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβρη. Το σώμα του virgin blend προσπαθούμε να είναι μέτριο προς βαρύ, κάτι πολύ σημαντικό για την παρασκευή κοκτέιλ. Πολύ πλούσιο σε λυκοπένιο, μέταλλα, καροτίνη και κυρίως βιταμίνη K, C και B6. Επίσης έχει όλες τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες του χυμού ντομάτας συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων λαχανικών, όπως το σέλινο για τον διαβήτη, το σπανάκι για την απορρόφηση του σιδήρου,το παντζάρι για την αρτηριακή πίεση. Το προτείνουμε κρύο μετά το τρέξιμο ή την άσκηση. Είναι το καλύτερο ενεργειακό ποτό γιατί περιέχει τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να επανέλθουν οι μύες και να διατηρηθούν τα επίπεδα του αίματος σταθερά μετά την άσκηση. Επίσης είναι πάρα πολύ αναζωογονητικός χυμός σαν πρωινό και φυσικά αποτελεί την καλύτερη βάση για Virgin Mary καθώς και οποιοδήποτε αλκοολούχο ή μη ποτό που περιέχει χυμό ντομάτας σε ένα μπαρ.

Έχετε βγει και στο εξωτερικό; Σε ποιες χώρες διαθέτετε εξαγωγική δραστηριότητα;

Εξάγουμε σε Αυστραλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αγγλία.

Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Σύντομα θα παρουσιάσουμε το νέο μας project ‘’DREATS’’ που δουλεύουμε εδώ και έναν χρόνο και στόχος μας είναι να δραστηριοποιηθούμε σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο.

Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα μας σε γνωστή αλυσίδα Super Market, σε πολλά delicatessen και bar σε όλη την Ελλάδα. Την χονδρική πώληση έχει αναλάβει η εταιρεία Granikal.

FOS Natural Creativity / Facebook / Instagram 

Τμήμα επικοινωνίας: Ποτιδαίας 6, Γκάζι,Ελλάδα-Αθήνα
Μονάδα μεταποίησης και αποθήκευσης: 25ης Μαρτίου 37 Βάγια Θήβας, Ελλάδα
Τηλ.: +302130057038
Κιν.: +306972220530
Email: info@fos-nc.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top