skip to Main Content

Αποκλειστικό – Made in Greece η Parkguru: Βρίσκεις parking στο λεπτό & πληρώνεις ακόμα και με κρυπτονομίσματα! – Από απλή εφαρμογή, Όμιλος σε 8.000 πόλεις παγκοσμίως

Ο γκουρού του Parking, η Parkguru είναι η εφαρμογή που ήρθε για να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της στάθμευσης σε μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. «Γεννήθηκε» πριν από 2 χρόνια και σήμερα προσφέρει τη δυνατότητα σε πάνω από 67.000 χρήστες να βρίσκουν parking, να κλείνουν θέση και να πληρώνουν από το κινητό τους τηλέφωνο, πριν ακόμα φτάσουν στον προορισμό τους μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Το PARKGURU είναι η έξυπνη εφαρμογή που μετεξελίχθηκε, προσφέροντας στους χρήστες της και τη δυνατότητα να βάζουν και τις ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης τους για ενοικίαση από άλλους χρήστες (P2P Parking – AirBnB-like parking). Παράλληλα, πρόσθεσε στις υπηρεσίες της τη δυνατότητα πληρωμής εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους (πιστωτικές ή και χρεωστικές κάρτες), και με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum ή και με το κρυπτονόμισμα (utility token).

Το PARKGURU έχει βάση την Αθήνα, έδρα το Λονδίνο και παρουσία σε Σόφια, Ταλίν και Σιγκαπούρη. Έγινε γρήγορα αγαπητό και σήμερα προσφέρει 18.000 θέσεις στάθμευσης σε επαγγελματικά parking στην περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και πιλοτικά και στη Κύπρο. Επιπρόσθετα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην εφαρμογή είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 6 εκατομμύρια θέσεις επαγγελματικών parking σε 8.000 πόλεις παγκοσμίως.

Αν δεν είναι αυτό ένα πραγματικό επιχειρηματικό success story στον τεχνολογικό χώρο τότε ποιο είναι; Ας δούμε όλη την ιστορία του Ομίλου Parkguru, όπως την περιγράφει στο MadeinGreece.news ο Γενικός Διευθυντής Μάνος Μακρομάλλης.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Η PARKGURU ξεκίνησε το 2016, αρχικά ως μια εφαρμογή στο κινητό που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα, εύκολα και με ανταγωνιστικές τιμές θέσεις στάθμευσης
  • δίνει ακόμα και τη δυνατότητα στους χρήστες του να βάζουν και τις ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης τους για ενοικίαση από άλλους χρήστες
  • Στόχος της PARKGURU είναι να κάνει disrupt την αγορά της στάθμευσης που σήμερα υπολογίζεται σε $ 100 Billion ετησίως
  • Σήμερα το οικοσύστημα της εφαρμογής PARKGENE αριθμεί περίπου 67.000 χρήστες, με αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες
  •  Έχουμε εμπορική συνεργασία και συναλλαγές με περισσότερες από 18.000 θέσεις στάθμευσης σε επαγγελματικά parking στην περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και πιλοτικά πλέον αρχίζουμε και στη Κύπρο
  • Επιπρόσθετα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην εφαρμογή μας είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 6 εκατομμύρια θέσεις επαγγελματικών parking σε 8 χιλιάδες πόλεις παγκοσμίως.
  • του παρέχεται η ευκολία και η αμεσότητα στην ταχύτατη εύρεση μια θέσης στάθμευσης που να πληροί τα κριτήρια που εκείνος επιθυμεί.
  • Τα επαγγελματικά parking ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι υπάρχουν ώρες ή ημέρες της εβδομάδας που δεν έχουν 100% πληρότητα. Η εφαρμογή PARKGENE βοηθάει προς αυτή τη κατεύθυνση
  • Έχουμε τη χαρά η ομάδα ανάπτυξης που είναι εξολοκλήρου Ελληνική να αναγνωρίζεται ως μία από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν εντρυφήσει στο blockchain, μια τεχνολογία που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια
  • H εταιρεία PARKGURU που ξεκίνησε το 2016, σήμερα έχει διαμορφωθεί σε Όμιλο PARKGURU, με παρουσία στο Λονδίνο, στη Σόφια, στο Τάλιν, στη Σιγκαπούρη και στην Αθήνα

Ποιο είναι το story/το αφήγημα πίσω από τη δημιουργία της PARKGURU; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής του;

Η PARKGURU ξεκίνησε το 2016, αρχικά ως μια εφαρμογή στο κινητό που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα, εύκολα και με ανταγωνιστικές τιμές θέσεις στάθμευσης κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.

H PARKGURU όμως τα δύο τελευταία έτη μετεξελίσσεται διαρκώς, μεταξύ άλλων, σε έναν ολοκληρωμένο τεχνολογικό πάροχο εύρεσης θέσεων στάθμευσης, δίνοντας ακόμα και τη δυνατότητα στους χρήστες του να βάζουν και τις ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης τους για ενοικίαση από άλλους χρήστες (P2P Parking – AirBnB-like parking).

Στο πλαίσιο των τεχνολογικών καινοτομιών που έχει εισαγάγει η PARKGURU είναι:

–          Η χρήση τεχνολογιών Blockchain για τη πιστοποίηση των συναλλαγών στους χρήστες της P2P Parking υπηρεσίας,

–          Η δυνατότητα πληρωμής, εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους (πιστωτικές ή και χρεωστικές κάρτες), και με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum ή και με το κρυπτονόμισμα (utility token) που έχει δημιουργηθεί από την ίδια την εταιρεία, και ονομάζεται GENE token.

Στόχος της PARKGURU είναι να κάνει disrupt την αγορά της στάθμευσης που σήμερα υπολογίζεται σε $ 100 Billion ετησίως, πάντα όμως με επίκεντρο τον οδηγό του αυτοκινήτου και το πως αυτός κινείται με το όχημα του στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή PARKGENE και πως λειτουργεί; Πόσους χρήστες διαθέτει σήμερα η εφαρμογή; Πόσες θέσεις parking καλύπτει και πόσες πόλεις;

Χρήστης της υπηρεσίας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε αρκεί να έχει κινητό τηλέφωνο και να οδηγεί αυτοκίνητο. Σήμερα το οικοσύστημα της εφαρμογής PARKGENE αριθμεί περίπου 67.000 χρήστες, με αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε εμπορική συνεργασία και συναλλαγές με περισσότερες από 18.000 θέσεις στάθμευσης σε επαγγελματικά parking στην περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και πιλοτικά πλέον αρχίζουμε και στη Κύπρο. Επιπρόσθετα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην εφαρμογή μας είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 6 εκατομμύρια θέσεις επαγγελματικών parking σε 8 χιλιάδες πόλεις παγκοσμίως.

Ο χρήστης-οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από την εφαρμογή PARKGENE που είναι εγκατεστημένη στο κινητό του τηλέφωνο το πόσο και πώς θα πληρώσει για τη θέση στάθμευσης, πόσο κοντά θα παρκάρει στο σημείο ενδιαφέροντος του, να λάβει ειδικές προσφορές ή ακόμα και να κλείσει (booking) ακόμα και μέρες νωρίτερα τη θέση parking του. Επομένως του παρέχεται η ευκολία και η αμεσότητα στην ταχύτατη εύρεση μια θέσης στάθμευσης που να πληροί τα κριτήρια που εκείνος επιθυμεί. Παράλληλα οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν τυχόν προσφορών και προωθητικών ενεργειών που κατά καιρούς σχεδιάζονται από την PARKGURU.

Ένα από τα πρόσθετα πλεονεκτήματα που έχουν τα επαγγελματικά parking είναι ότι η εφαρμογή PARKGENE λειτουργεί επιπρόσθετα και συμπληρωματικά στις υφιστάμενες κρατήσεις τους. Τα επαγγελματικά parking ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι υπάρχουν ώρες ή ημέρες της εβδομάδας που δεν έχουν 100% πληρότητα. Η εφαρμογή PARKGENE βοηθάει προς αυτή τη κατεύθυνση, λόγω του γεγονότος ότι από τα ιστορικά στοιχεία έχουμε δει ότι οι χρήστες της εφαρμογής προγραμματίζουν 1 με 2 ημέρες νωρίτερα και κλείνουν θέσεις στάθμευσης οπότε τα επαγγελματικά parking ενημερώνονται εγκαίρως για τη πληρότητα και αντίστοιχα τα έσοδα τους. Ειδικά για επαγγελματικά parking που συνεργαζόμαστε πλησίον σε αεροδρόμια ή και λιμάνια, ο χρόνος έγκαιρου προγραμματισμού αυξάνεται. Άρα ο ιδιοκτήτης του parking έχει με σαφήνεια το τί έσοδα θα δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες και τί πληρότητα θα έχει.

Από όλη τη διαδικασία των συναλλαγών η PARKGURU κρατάει ένα μικρό ποσοστό, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τον χρήστη -οδηγό, για τον οποίο όλη η διαδικασία είναι δωρεάν.

Σήμερα η εφαρμογή έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και λύσεις. Μία από αυτές και η υπηρεσία ενοικίασης ιδιωτικού parking. Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτό. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, μελετώντας και παρακολουθώντας από κοντά την αγορά του Parking τα τελευταία 3 έτη, συνειδητοποιήσαμε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν ο πεπερασμένος αριθμός διαθεσίμων θέσεων στάθμευσης ανά περιοχή. Επί της αρχής σε κάθε αστική περιοχή, οι θέσεις στάθμευσης «προσφέρονται» στο οικοσύστημα των οδηγών είτε από επαγγελματικά parking είτε από τους Δήμους. Από την άλλη πλευρά στις περιοχές αυτές υπάρχουν θέσεις στάθμευσης οι οποίες ανήκουν σε ιδιώτες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα παραμένουν κενές άρα ανεκμετάλλευτες, λ.χ. όταν θα φύγω να πάω στο γραφείο μου στις 9 το πρωί και θα επιστρέψω στις 6 το απόγευμα η θέση στη πιλοτή μου παραμένει άδεια.

Αποφασίσαμε λοιπόν να «δημιουργήσουμε» νέες θέσεις στάθμευσης συμπληρωματικές στις ήδη υφιστάμενες, και όποιος επιλέγει να βάλει την ιδιωτική του θέση στο οικοσύστημα PARKGENE αμείβεται, καθώς κερδίζει  χρήματα από την ενοικίαση της.

Η νέα αυτή λειτουργία μας εισάγει και σε ένα νέο τρόπο συναλλαγών για την Ελλάδα με bitcoin. Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με αυτού του είδους τις συναλλαγές και τι νέο έρχονται να προσφέρουν στις αγοραπωλησίες;

Στο σημείο αυτό χρειάζεται πρωτίστως να διευκρινίσουμε κάτι. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται διαρκώς η τεχνολογία blockchain, η οποία συγκεντρώνει μια σειρά από πλεονεκτήματα και μια έκφανση αυτής της τεχνολογίας είναι τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin ή το GENE Token. Ο λόγος που το τονίζω αυτό είναι ότι το blockchain καθ’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές (πέραν των κρυπτονομισμάτων) και η PARKGURU έχει αρχίσει να ενσωματώνει το blockchain ακόμα και για την υλοποίηση των Bookings μέσω blockchain. Έχουμε τη χαρά η ομάδα ανάπτυξης που είναι εξολοκλήρου Ελληνική να αναγνωρίζεται ως μία από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν εντρυφήσει στο blockchain, μια τεχνολογία που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά κάθε αυτό το κομμάτι πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων, η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μικρή εξοικείωση και κατ’ επέκταση ενσωμάτωση πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων. Βλέποντας αυτό το κενό που έχει δημιουργηθεί η PARKGURU δημιούργησε την EXCELON, μια Fintechεταιρεία η οποία μεταξύ άλλων έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα αυτό, και αν θέλετε να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να βάλουν και τα κρυπτονομίσματα στη καθημερινότητα τους.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες; 

Η διαδρομή που ξεκίνησε από τη σύλληψη μιας ιδέας για το πως θα επιλύσουμε ένα καθημερινό πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς συνανθρώπους μας, την εύρεση των κατάλληλων συνεργατών, των επενδυτών εκείνων που θα πιστέψουν στην ιδέα αλλά και στην ομάδα είναι ένας μαραθώνιος. Σε έναν μαραθώνιο υπάρχουν πολλά μικρά ή μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν αλλά η προσήλωση της ομάδας στην επίτευξη του στόχου και η δέσμευση της στο να κάνει deliver αυτά που σχεδιάζει, είναι μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της PARKGURU.

 Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

H εταιρεία PARKGURU που ξεκίνησε το 2016, σήμερα έχει διαμορφωθεί σε Όμιλο PARKGURU, με παρουσία στο Λονδίνο, στη Σόφια, στο Τάλιν, στη Σιγκαπούρη και στην Αθήνα. Ο σκοπός του Ομίλου είναι να αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα σε δύο βιομηχανίες (industries). Στο χώρο της στάθμευσης μέσω του PARKGENE, και στο χώρο του Fintech μέσω της EXCELON. Παρ’ όλα αυτά είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί οι μέτοχοι μας, η Διοίκηση του ομίλου αλλά και το σύνολο της ομάδας που σχεδιάζει, υλοποιεί και υποστηρίζει τα προϊόντα είναι Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό το ότι δημιουργούμε τεχνολογικά προϊόντα που συναγωνίζονται αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες έχουν δαπανήσει πολλά περισσότερα εκατομμύρια σε ανάπτυξη.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα; 

Στο κομμάτι του Parking, η εταιρεία μας PARKGURU είναι εστιασμένη στο να αναπτύσσει τεχνολογίες οι οποίες βοηθούν τη καθημερινή ζωή ενός οδηγού αυτοκινήτου. Η διαρκής έρευνα και ανάπτυξη μας καταξιώνουν σήμερα ως τους πρωτοπόρους στην αγορά του Parking με χρήση εφαρμογών blockchain και κρυπτονομισμάτων (Cryptos). Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζουμε την ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων που θα διευκολύνουν τους οδηγούς στη χρήση των εφαρμογών μας και την ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον του έξυπνου αυτοκινήτου και πόλης, συμπεριλαμβανομένων λύσεων Internet of Things (ΙοΤ) και Artificial Intelligence (AI).

Η εφαρμογή μας PARKGENE όπως προαναφέρθηκε ήδη καλύπτει πόλεις ανά την υφήλιο. Παρόλα ταύτα εντονότερα εστιάζουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης, και Business Development κυρίως σε κάποια ιδιαίτερα μεγάλα Αστικά κέντρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλο ζήτημα εξεύρεσης parking.

WHO IS WHO

Μάνος Μακρομάλλης
COOPARKGURU Group

Ο Μάνος Μακρομάλλης είναι Γενικός Διευθυντής του Ομίλου PARKGURU. Τα τελευταία 21 χρόνια έχει εργασθεί ως διευθυντικό στέλεχος σε Ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις των κλάδων της Πληροφορικής, των Κινητών Εφαρμογών και των Τηλεπικοινωνιών.

Parkgene / Excelon
Facebook / Instagram / Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top