skip to Main Content

Made in Greece το οινοποιείο Χατζηδάκη: Ο «μάγος» του οίνου, η ιστορία & η οινική κληρονομιά που άφησε πίσω του

Όποιος γνωρίζει από καλό κρασί και Σαντορίνη τότε σίγουρα γνωρίζει και τον Χαρίδημο Χατζηδάκη, τον άνθρωπο που άφησε ιστορία στον χώρο του κρασιού, τον άνθρωπο που μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Μπουτάρη και μετά με τον έρωτα της ζωής του, την Κωνσταντίνα Χρυσού που εργαζόταν κι εκείνη εκεί, αποφάσισαν να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο στην οινοποιεία.

Η ιστορία του αμπελώνα Χατζηδάκη ξεκινά το 1996, τότε η Κωνσταντίνα έδειξε στον Χαρίδημο τον αμπελώνα της οικογένειάς της, στο χωριό Πύργος Καλλίστης, στο δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Ήταν όμως παραμελημένος, γιατί οι γονείς της (Γεώργιος & Αικατερίνη Χρυσού), είχαν φύγει από τη Σαντορίνη μετά το σεισμό του 1956, όπου εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Έτσι ο Χαρίδημος έκανε αναμπέλωση και έδωσε ξανά ζωή στο κτήμα, το οποίο ιδρύθηκε επισήμως το 1997.

Κατά την επίσκεψή τους στον αμπελώνα, ο Χαρίδημος είδε μια σπηλιά στο βάθος του κτήματος. Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα «Καναβάκι» είπε ο Χαρίδημος. «Κάναβες» στην Σαντορίνη λέγονται τα Οινοποιεία.

Κι έτσι το μικρό υπόσκαφο Οινοποιείο έγινε με υπομονή, επιμονή, ενθουσιασμό και πολλή δουλειά, από όνειρο ζωής πραγματικότητα. 

Το 1998 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φιάλες του νεοσύστατου Οινοποιείου και συγκεκριμένα η “Σαντορίνη” εσοδείας 1997 από την λευκή ποικιλία Ασύρτικο και το “Μαυροτράγανο” 1997 από την ομώνυμη γηγενής ποικιλία της Σαντορίνης.

 

Σήμερα το Οινοποιείο Χατζηδάκη καλλιεργεί 100 στρέμματα σε υψόμετρο από 70 έως και 350 μέτρα, με κυρίως νότιο ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό και με τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και την ερυθρή ποικιλία Μαυροτράγανο. Σε όλους τους αμπελώνες μας εφαρμόζουμε το σύστημα της βιολογικής καλλιέργειας.

Οι εγκαταστάσεις και οι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται εντός της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» και ειδικότερα στα χωριά Πύργος Καλλίστης, Μεγαλοχώρι, Εμπορείο και Ακρωτήρι.

Το οινοποιείο συμπληρώνει την παραγωγή του κατά κύριο λόγο από σταφύλια συνεργαζόμενων αμπελουργών για την παραγωγή κυρίως λευκών ξηρών κρασιών, ενός ερυθρού ξηρού, του γλυκού παραδοσιακού σαντορινιού κρασιού Vinsanto, από λιαστά λευκά σταφύλια και του γλυκού ερυθρού κρασιού Βουδόματο, από λιαστά σταφύλια της ομώνυμης ποικιλίας.

Λειτουργώντας δε, με βάση τη συμβολαιακή γεωργία έχει συνάψει συμφωνίες με αμπελουργούς οι οποίοι είναι και αυτοί ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας και παράγει έως τώρα, δύο βιολογικούς οίνους από τις ποικιλίες Αηδάνι (100% Αηδάνι – ΠΓΕ Κυκλάδες) και Ασύρτικο (100% Ασύρτικο – ΠΟΠ Σαντορίνη).

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης ήταν μία μεγάλη μορφή στον χώρο του οίνου, ενώ η είδηση του θανάτου του το περσινό καλοκαίρι συγκίνησε τους φίλους, τους γνωστούς και τους λάτρεις των μοναδικών ποικιλιών που αυτός ο άνθρωπος, ο μάγος του Σαντορινιού αμπελώνα, παρήγαγε με περίσια λαχτάρα.

Από τις πιο αγαπημένες μας ετικέτες είναι το Σαντορίνη Ασύρτικο, στο οποίο αποτυπώνεται πιστά η μοναδικότητα του μικροκλίματος του νησιού. Απαλό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων και τσακμακόπετρας. Πλούσιο σώμα, τονισμένη οξύτητα και αξέχαστη επίγευση.

Εξίσου λατρεμένο και το Νυχτέρι Ασύρτικο από σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες του νησιού με υψόμετρο από 100 έως και 300 μέτρα, τρυγημένα σε προχωρημένη ωρίμανση. Οινοποίηση σε ξύλινες δεξαμενές και παραμονή για έναν χρόνο στο βαρέλι με αποτέλεσμα μια πιο πικάντικη διάσταση του λευκού της Σαντορίνης. Γεύση δυναμική με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τανινών και αλκοόλ.

Σήμερα όλη αυτή την ιστορία και την προσπαθεία συνεχίζουν με το ίδιο πάθος και το μεράκι οι επόμενες γενιές της οικογένειας.

 

 

Βρείτε όλες τις ετικέτες στην επίσημη ιστοσελίδα του Οινοποιείου Χατζηδάκης ή ακολουθήστε το στο Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top