skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece o «Οίκος Αδαμαντίνα»: Βραβευμένα βιολογικά ζυμαρικά & κουλούρια – Ταξιδεύουν σε Αμερική, Καναδά & Ευρώπη

Η πλούσια γη της Λακωνίας και τα αγνά προϊόντα που παράγει ήταν η αφορμή για τη δημιουργία μίας 100% made in Greece εταιρείας παραγωγής βιολογικών ζυμαρικών και κουλουριών, που έχουν γίνει διάσημα σε όλο τον κόσμο.

Ο Οίκος Αδαμαντίνα είναι αποτέλεσμα της συνέργειας δύο οικογενειών, του Χρήστου Παρδάλη και του Λάμπρου Πολυμενάκου. Κάτοικοι της Λακωνικής γης και «εραστές» του παραγωγικού της πλούτου, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να χτίσουν μία εταιρεία που θα παράγει και θα προμηθεύει την εγχώρια και διεθνή αγορά με προϊόντα τόσο αγνά και θρεπτικά, που κάθε οικογένεια θα μπορεί να εμπιστευτεί και με κλειστά τα μάτια να βάλει στο τραπέζι της.

Το ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, τα αυγά και το γάλα που οι δύο οικογένειες έχουν την τύχη να γεύονται καθημερινά,  τώρα μπορούν να τα απολαύσουν σε συνταγές που τιμούν την παράδοση και οι καταναλωτές.

Γλυκός χειροποίητος τραχανάς, που φτιάχνεται με ένα μοναδικό τρόπο με φρέσκο πρόβειο γάλα και στάρι ημέρας, ζυμαρικά με φρέσκα αυγά και πρόβειο γάλα ημέρας με αλεύρι και σιμιγδάλι, χειροποίητα παξιμάδια αλλά και κουλούρια με χυμό πορτοκαλιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα που ο Οίκος Αδαμαντίνα προσφέρει στην αγορά.

Αμερική, Καναδάς, Κύπρος, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν τα προϊόντα του Οίκου Αδαμαντίνα, παραδίδοντας μαθήματα ισορροπημένης, ελληνικής διατροφής.

Ο κ. Χρήστος Παρδάλης, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για την ιστορία, τα προϊόντα, τις επιτυχίες και τον βασικό στόχο της εταιρείας, να ενταχθούν τα προϊόντα Αδαμαντίνα στο καθημερινό μας τραπέζι.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Θέλαμε να δημιουργήσουμε προϊόντα με βάση τις πρώτες ύλες που παράγει η Λακωνία
  • Το όνομα της τελικά επιλέχθηκε να είναι Αδαμαντίνα από τα ονόματα των συζύγων μας τις Αδαμαντιας και της Ντίνας.
  • Έχουμε δημιουργήσει δικό μας τμήμα πωλήσεων και διανομής στην Αττική και την Πελοπόννησο απασχολώντας συνολικά μαζί με την παραγωγή 15 ανθρώπους
  • Επιμένουμε στην Ελληνική αγορά γιατί  θέλουμε να συμβάλουμε στην διατήρηση της Ελληνικής διατροφικής κουλτούρας
  • εξάγουμε και σε αρκετές χώρες όπως  Αμερική, Καναδάς, Κύπρος, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία χωρίς να έχουμε ταξιδέψει εκεί αλλά μας έχουν βρει από την τοποθέτησή μας στην Ελληνική αγορά
  • ο συνολικός τζίρος της εταιρείας ανέρχεται στις 900.000 ευρώ έχοντας δυνατότητα να φτάσουμε στο 1.400.000 ευρώ
  • Σήμερα εάν με ρωτήσει κάποιος τι δουλειά κάνω θα του απαντήσω “λύνω προβλήματα και σχεδιάζω την ανάπτυξη της εταιρείας” αυτή είναι και η καθημερινή πρόκληση
  • Στόχος μας είναι να ενταχθούν τα Ελληνικά τρόφιμα στο καθημερινό τραπέζι
  • Σκέφτηκα ακόμη και να μεταναστεύσω στην Αμερική και τότε μου ήρθε η ιδέα αντί να μεταναστεύσω εγώ να παράγω τρόφιμα με ονοματεπώνυμο από το τόπο μου και εάν τα πράγματα πήγαιναν στραβά όπως φανταζόμουν, να μπορούν να μεταναστεύσουν αυτά αντί για μένα

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της «Αδαμαντίνα»; Πότε και πως ξεκίνησε η ιστορία της; 

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2005 από τον Λάμπρο Πολυμενάκο και εμένα και άρχισε να παράγει προϊόντα το 2007 οπότε και βρίσκεται στα ράφια των ελληνικών παντοπωλείων και σούπερ μάρκετ.

Η ιδέα ήταν η εξής: Θέλαμε να δημιουργήσουμε προϊόντα με βάση τις πρώτες ύλες που παράγει η Λακωνία, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού για τα κουλούρια και αυγά, γάλα για τα ζυμαρικά και αυτά τα αγνά προϊόντα που για εμάς ήταν δεδομένο να τα έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας, να τα τοποθετήσουμε στα ράφια των καταστημάτων, κάνοντας σωστή κοστολόγηση και καλή τοποθέτηση, έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν και αυτοί την δυνατότητα να τα απολαμβάνουν καθημερινά στη σωστή τιμή και ποιότητα.

Τι προϊόντα προσφέρετε σήμερα στην αγορά και πώς προέκυψε το όνομα «Οίκος Αδαμαντίνα»;

Οι κατηγορίες προϊόντων που παράγουμε είναι Παραδοσιακά και βιολογικά ζυμαρικά και κουλούρια.

Τα βιώματά μας ήταν από τις γιαγιάδες μας και γι’ αυτό θέλαμε να δώσουμε όνομα σε μια φανταστική γιαγιά , τη γιαγιά του καθενός . Το όνομα της τελικά επιλέχθηκε να είναι Αδαμαντίνα από τα ονόματα των συζύγων μας τις Αδαμαντιας και της Ντίνας.  Προστέθηκε και το Οίκος γιατί είμαστε δύο οικογένειες και θέλαμε να συμβολίζει την αγάπη και την φροντίδα μας για τα προϊόντα που παράγουμε.  Έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία Οίκος Αδαμαντίνα.

Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας συνοπτικά σε ό,τι έχει να κάνει τον ρυθμό ανάπτυξής της; Σε ποιες χώρες διαθέτετε εξαγωγική δραστηριότητα και τι ποσοστό της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές;

Έχουμε δημιουργήσει δικό μας τμήμα πωλήσεων και διανομής στην Αττική και την Πελοπόννησο απασχολώντας συνολικά μαζί με την παραγωγή 15 ανθρώπους.  Στην Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία τα προϊόντα διατίθενται μέσω αντιπροσώπων και στη υπόλοιπη Ελλάδα μέσω καταστημάτων που επικοινωνούν απευθείας με την εταιρεία.

Επιμένουμε στην Ελληνική αγορά γιατί θέλουμε να συμβάλουμε στην διατήρηση της Ελληνικής διατροφικής κουλτούρας, πρώτον γιατί είναι πιο υγιεινή και ταιριάζει στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες, δεύτερον γιατί έτσι στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή η οποία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυναμική και τρίτον γιατί επιλέγουν να έρχονται τόσοι τουρίστες κάθε χρόνο στην Ελλάδα θέλοντας να γνωρίσουν τον τόπο και να γευτούν τα προϊόντα μας που δεν χρειάζεται να τους προσφέρουμε εισαγόμενα τρόφιμα τα οποία έχουν κάθε μέρα στο σπίτι τους. Άρα για εμάς εξαγωγή είναι και η μείωση των εισαγωγών. Παρ’ όλα αυτά εξάγουμε και σε αρκετές χώρες όπως  Αμερική, Καναδάς, Κύπρος, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία χωρίς να έχουμε ταξιδέψει εκεί, αλλά μας έχουν βρει από την τοποθέτησή μας στην Ελληνική αγορά, σε μικρά καταστήματα με τζίρο ίσο με το 10% του συνολικού τζίρου της εταιρείας ο οποίος ανέρχεται στις 900.000 ευρώ έχοντας δυνατότητα να φτάσουμε στο 1.400.000 ευρώ. Η εταιρεία έχει σταθερή αυξητική πορεία. Ο τζίρος στα Προϊόντα που παράγουμε είναι μοιρασμένος 50% ζυμαρικά και 50% κουλούρια.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Οι δυσκολίες είναι καθημερινές, αλλά αυτή είναι και η μαγεία της δημιουργίας. Όταν ξεκινήσαμε πίστευα ότι η δουλειά μου θα ήταν να παράγω τρόφιμα.  Σήμερα εάν με ρωτήσει κάποιος τι δουλειά κάνω θα του απαντήσω “λύνω προβλήματα και σχεδιάζω την ανάπτυξη της εταιρείας”, αυτή είναι και η καθημερινή πρόκληση.

Σημαντικές στιγμές ήταν η βράβευσή μας το 2008 από τον ΕΒΓΕ με το πρώτο βραβείο συσκευασίας, το 2010 από τον Γαστρονόμο για την δημιουργική μας προσφορά και ενασχόληση με τον κλάδο των τροφίμων, η πρώτη μας εξαγωγή, η πρώτη μας τηλεοπτική παρουσίαση στην εκπομπή της Ρίκας Βαγιάνη και τα κολακευτικά λόγια των καταναλωτών.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα; 

Οπότε συνεχίζουμε με συνέπεια να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους, τα καταστήματα και τους καταναλωτές κερδίζοντας έτσι καθημερινά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στα ράφια των καταστημάτων εξασφαλίζοντας την σταθερή ανάπτυξη της εταιρείας

Στόχος μας είναι να ενταχθούν τα Ελληνικά τρόφιμα στο καθημερινό τραπέζι.

WHO IS WHO

Έχω γεννηθεί στις 23/05/1972 στην Αμερική όπου βγήκε λαθραίος από τα καράβια το 1969 ο πατέρας μου. Εκεί γνώρισε την μητέρα μου που μόλις είχαν πάει οικογενειακώς στην Αμερική και παντρεύτηκαν ξεκινώντας από το μηδέν.

Στην Ελλάδα (Αθήνα) ήρθαμε το 1978 και από το 1982 μένω μόνιμα στη Γλυκόβρυση Λακωνίας. Τελείωσα το Λύκειο το 1990 και από τότε ασχολούμαι με την αγροτική παραγωγή . Παντρεύτηκα το 1997 με την Παναρίτη Κωνσταντίνα και έχουμε αποκτήσει τρεις κόρες 20, 18 και 10 ετών.

Το 2004 ήταν για εμένα χρονιά μεγάλου προβληματισμού γιατί έβλεπα όλους τους αγρότες της περιοχής μου δυστυχισμένους χωρίς σταθερές βάσεις για το μέλλον.  Καμιά διάθεση για δημιουργία ομάδας παραγωγών, σε περίοδο λειψυδρίας ο Ευρώτας να χύνεται στη Θάλασσα και οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων να είναι καθεστώς.

Τότε σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω. Σκέφτηκα πολλά τα οποία μοιραζόμουν με τον μελλοντικό συνέταιρό μου, τον Λαμπρό Πολυμενάκο, που διατηρεί φαρμακείο στη Γλυκόβρυση και για τους δικούς του λόγους έψαχνε άλλο τρόπο για να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Σκέφτηκα ακόμη και να μεταναστεύσω στην Αμερική και τότε μου ήρθε η ιδέα αντί να μεταναστεύσω εγώ να παράγω τρόφιμα με ονοματεπώνυμο από το τόπο μου και εάν τα πράγματα πήγαιναν στραβά όπως φανταζόμουν, να μπορούν να μεταναστεύσουν αυτά αντί για μένα .

Σήμερα κοιτώντας πίσω θεωρώ ότι έκανα μια σωστή επιλογή, γιατί όντως τα προβλήματα που είχα εντοπίσει στην πρωτογενή παραγωγή έχουν έρθει όλα στο προσκήνιο χωρίς να σημαίνει ότι η μεταποίηση έχει λύσει τα προβλήματά της, αλλά η μεταποίηση μπορεί  να επηρεαστεί κατά μεγάλο ποσοστό από τις δικές της κινήσεις και αποφάσεις.

Οίκος Αδαμαντίνα
Γλυκόβρυση Λακωνίας T.K. 23055
Τηλ.: 27350 91300
Φαξ: 27350 91001
E-mail: info@adamantina.gr
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top