skip to Main Content

Αποκλειστικό – Made in Greece η Fishing Trips Poros: Ο καπετάν Τάσος από τον Πόρο «μαθαίνει» στους τουρίστες τι εστί θάλασσα, ψάρεμα & ελληνική φιλοξενία

Οι επαγγελματίες αλιείς αλλάζουν τα δεδομένα στον τουρισμό και αναλαμβάνουν να προσφέρουν στους ξένους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία, που περιλαμβάνει ψάρεμα, μαγείρεμα της ψαριάς πάνω στο σκάφος και περιήγηση στα καλά κρυμμένα μυστικά των ελληνικών θαλασσών.

Αυτό κάνει και ο Τάσος Λαδάς, που ως επαγγελματίας ψαράς επί 25 χρόνια αποφάσισε να εισχωρήσει στον χώρο του αλιευτικού τουρισμού για να δώσει ώθηση στο νησί του, αλλά και για να «διδάξει» στους ξένους τι θα πει ελληνική φιλοξενία, θάλασσα, ήλιος, αλάτι, ψαράκι…

Από το όμορφο νησί του Πόρου προσκαλεί τους επισκέπτες του νησιού να ανακαλύψουν τις ομορφιές του με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, που μπορεί να αποτελέσει εμπειρία ζωής. Κι ευτυχώς που από το 2015 απελευθερώθηκε το νομικό πλαίσιο επιτρέποντας στους επαγγελματίες αλιείς να έχουν μία συμπληρωματική πηγή εσόδων, αποτρέποντας ταυτόχρονα τακτικές υπεραλίευσης.

Ο καπετάν Τάσος μιλάει αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για τις προοπτικές του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα και μας προσκαλεί όλους για μία «βαρκάδα» στα ανοιχτά του Σαρωνικού.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Ζω σε έναν υπέροχο τόπο με πολλές φυσικές ομορφιές από τις οποίες, κάποιες, για να μπορέσεις να τις επισκεφτείς είναι εφικτό μόνο με σκάφος από την θάλασσα. Για αυτό πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον αλιευτικό τουρισμό στον Πόρο
  • Θα ζήσει την εμπειρία του ψαρέματος, του μπάνιου σε καταγάλανα καθαρά νερά σε ερημικούς κολπίσκους, μαγειρεύοντας την ψαριά μας πάνω στο σκάφος
  • Οι επισκέπτες μας είναι κυρίως ξένοι τουρίστες από την Ευρώπη
  • Τα προβλήματα από τις ζημιές των θηλαστικών, της υπεραλίευσης, της κλιματικής αλλαγής και η δυσκολία πώλησης των αλιευμάτων μας λόγω του ότι έχουν αυξηθεί οι “ερασιτέχνες-επαγγελματίες” ψαράδες και λόγω της οικονομικής κρίσης είναι λίγα από τα πολλά θέματα που μας απασχολούν
  • Τα οφέλη του αλιέα είναι ένα πιο σίγουρο μεροκάματο και η προστασία του ιχθυοαποθέματος
  • Έχει τον μέγιστο ελληνικό χαρακτήρα η δραστηριότητά μας, μιας και συνδυάζει όλα όσα αντιπροσωπεύουν την χώρα μας
  • Τα επόμενα βήματά μας είναι η καλύτερη διαφήμιση στο εξωτερικό συμμετέχοντας ίσως σε κάποιες εκθέσεις τουρισμού

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία του FishingTripsPoros.gr; Ποια η ιδέα και η στόχευση σας;

Ζω σε έναν υπέροχο τόπο με πολλές φυσικές ομορφιές από τις οποίες, κάποιες, για να μπορέσεις να τις επισκεφτείς είναι εφικτό μόνο με σκάφος από την θάλασσα. Για αυτό πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον αλιευτικό τουρισμό στον Πόρο, ώστε ο επισκέπτης μας να μπορέσει να ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία, περιηγήσεις ψαρέματος, μπάνιου και φαγητού με ντόπια προϊόντα, με στόχο να του μείνει αξέχαστη και να διαφημίσει το νησί μας και τις παροχές του.

Γιατί να προτιμήσει κάποιος τουρίστας το είδος του τουρισμού που προτείνετε;

Γιατί πολύ απλά, μέσα σε λίγες ώρες θα μπορέσει να δει και να κάνει πράγματα εκτός τα συνηθισμένα. Θα ζήσει την εμπειρία του ψαρέματος, του μπάνιου σε καταγάλανα καθαρά νερά σε ερημικούς κολπίσκους, μαγειρεύοντας την ψαριά μας πάνω στο σκάφος, και όλα αυτά κάνοντας παράλληλα και τον γύρω του νησιού.

Περιγράψτε μας τις υπηρεσίες που παρέχετε στους επισκέπτες σας…

Στους επισκέπτες μας παρέχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο όμως μπορεί να διαμορφωθεί κατόπιν συνεννόησης και από τους ίδιους. Ξεκινάμε κατά τις 09΄.00 και πηγαίνουμε για ψάρεμα. Μετά το ψάρεμα και εφόσον έχουμε κάνει και την περιήγηση μας, αράζουμε σε έναν κολπίσκο και μέχρι να ετοιμάσω το γεύμα κάνουμε μπάνιο και χαλαρώνουμε. Μετά το γεύμα συνεχίζουμε την περιήγηση στο νησί και επιστρέφουμε νωρίς το απόγευμα. Μαζί με το γεύμα [ψάρια] συμπεριλαμβάνονται και τυριά, σαλάτες, γλυκά, αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες, φρούτα και φυσικά όλα τα προϊόντα από τους ντόπιους παραγωγούς!

Έλληνες ή ξένοι τουρίστες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις υπηρεσίες σας και από ποιες χώρες;

Οι επισκέπτες που μας έχουν επισκεφθεί κι έχουν δοκιμάσει δίπλα μας αυτή την τελείως διαφορετική και ξεχωριστή εμπειρία είναι κυρίως ξένοι τουρίστες από την Ευρώπη.

Είστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχοληθήκατε με τον αλιευτικό τουρισμό. Ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου στην χώρα μας; 

Οι προοπτικές στην χώρα μας είναι πάρα πολύ καλές, αρκεί να στηριχτεί και από το υπουργείο τουρισμού.

Ψαράς στο επάγγελμα και δεινός θαλασσοπόρος. Υπήρξαν στιγμές στη ζωή σας που νιώσατε ότι η θάλασσα δεν σας «ανταμείβει» με όσα θα μπορούσε πραγματικά να σας χαρίσει; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας ψαράς σήμερα;

Η θάλασσα πλέον δεν έχει “ψωμί”. Οι δυσκολίες πολλές, οι λύπες πολλές, και οι χαρές λίγες. Τα προβλήματα από τις ζημιές των θηλαστικών, της υπεραίλευσης, της κλιματικής αλλαγής και η δυσκολία πώλησης των αλιευμάτων μας λόγω του ότι έχουν αυξηθεί οι “ερασιτέχνες-επαγγελματίες” ψαράδες και λόγω της οικονομικής κρίσης είναι λίγα από τα πολλά θέματα που μας απασχολούν.

 

Ποια είναι τα οφέλη του αλιευτικού τουρισμού τόσο για τον ίδιο τον ψαρά όσο και για την χώρα μας;

Τα οφέλη του αλιέα από τον αλιευτικό τουρισμό είναι πολλά. Το κυριότερο, ένα πιο σίγουρο μεροκάματο και η προστασία του ιχθυοαποθέματος αφού δεν ψαρεύουμε όσο ασχολούμαστε με τον αλιευτικό τουρισμό.

 

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό χαρακτήρα έχει η δική σας δραστηριότητα;

Έχει τον μέγιστο ελληνικό χαρακτήρα η δραστηριότητά μας, μιας και συνδυάζει όλα όσα αντιπροσωπεύουν την χώρα μας. Ήλιο, βουνό, θάλασσα και την καλύτερη φιλοξενία!

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Τι σχεδιάζετε για την ανάπτυξη και την εξέλιξη σας;

Τα επόμενα βήματά μας είναι η καλύτερη διαφήμιση στο εξωτερικό συμμετέχοντας ίσως σε κάποιες εκθέσεις τουρισμού. Την ανάπτυξη και την εξέλιξή μας την “χτίζουμε” κάθε χρόνο, σιγά-σιγά, ο κάθε αλιέας ξεχωριστά, με την αγάπη του για αυτό που κάνει, προσφέροντας ότι καλύτερο μπορεί να δώσει στον επισκέπτη μας.

 

 

Who is Who

 

Ο Τάσος Λαδάς είναι 47 χρονών. Ασχολείται με την αλιεία από το 1994. Η αγάπη του για την θάλασσα και το ψάρεμα, του πρόσφερε την εμπειρία και την γνώση για αυτό που κάνει. Του αρέσει να μοιράζεται την εμπειρία του αυτή, και μέσω του αλιευτικού τουρισμού του δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

Website / Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top