skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece η FishingTrips.gr & ο κ. Λουρδής: Πρωτοπόρος του αλιευτικού τουρισμού – 150 επαγγελματίες ψαράδες στην πλατφόρμα – Βορειο-Ευρωπαίοι & Ρώσοι πρώτοι στη “βάρκα” μας

Στο εξωτερικό ο αλιευτικός τουρισμός γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα, παρ’ ότι είμαστε μία χώρα γεμάτη παραλίες και με μεγάλη παράδοση στην αλιεία, τώρα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στις αλιευτικές εκδρομές, κάτι που οφείλεται και στην ισχύουσα μέχρι το 2015 νομοθεσία που δεν επέτρεπε στους επαγγελματίες αλιείς να χρησιμοποιούν τα σκάφη τους για να δέχονται κόσμο για επίδειξη τρόπων ψαρέματος και για ψάρεμα.

Από τους πρωτοπόρους στον κλάδο του αλιευτικού τουρισμού είναι ο κ. Γιώργος Λουρδής, ο οποίος δημιούργησε την καινοτόμο πλατφόρμα www.fishingtrips.gr, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για κρατήσεις αλιευτικών εκδρομών στις θάλασσες της Ελλάδας. Μηχανολόγος Μηχανικός στο επάγγελμα, αλλά μεγαλωμένος στην επαγγελματική βάρκα ψαρέματος του πατέρα του, που μέχρι σήμερα σε ηλικία 83 ετών είναι εν ενεργεία ψαράς, έχει τεράστια ευαισθησία σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην χώρα μας και την αξιοποίηση του στόλου των 15.000 περίπου σκαφών της.

Κυνηγώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη νομιμοποίηση του αλιευτικού τουριμού στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα στην οποία εντάσει περίπου 150 σκάφη ανά την Ελλάδα που επιθυμούν να εντρυφήσουν τους ξένους επισκέπτες της χώρας στη διαδικασία του ψαρέματος μέσα από μοναδικές εμπειρίες.

Αν και τα βήματα που απαιτούνται ακόμα είναι αρκετά ο κ. Γιώργος Λουρδής είναι βέβαιος για την επιτυχία του εγχειρήματός του για το οποίο παλεύει με μεράκι κι αγάπη.

Όλο το story αυτής της προσπάθειας και την περιγραφή του τοπίου του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα περιγράφει αποκλειστικά στο MadeinGreece.news ο κ. Λουρδής.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παράλιο Αστρος Κυνουρίας, μέσα σε επαγγελματική βάρκα ψαρέματος
  • πάντα υπήρχε η απορία μεγαλώνοντας, γιατί να μην μπορώ νόμιμα να μπω σε επαγγελματικό σκάφος ψαρέματος;
  • στην Ελλάδα με τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο στην Ευρώπη... έπρεπε να είμαι μέτοχος, ή εργαζόμενος στο σκάφος.., ήταν πραγματικά πολύ ‘ενοχλητικό’, ως μια μεγάλη παράλειψη – έλλειψη νομοθεσίας
  • το 2012 γεννήθηκε η Πλατφόρμα μας ( www.fishingtrips.gr, www.greece-fishingtrips.com ) αφού πρώτα μελετήσαμε περισσότερες από ογδόντα ανάλογες πλατφόρμες από άλλες χώρες
  • μιλάμε για έναν ‘φίλο μας στο διαδίκτυο’, που χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, θα μας παίρνει από το χέρι και θα μας οδηγεί σε ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων, εμπειριών, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν ότι υπάρχουν
  • Σήμερα, που έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό Ψαράδων με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, (πλησιάζουμε τα 150 Σκάφη σε όλη την Χώρα, πριν δύο μήνες, ήταν 137) προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την Πλατφόρμα μας και να την κάνουμε πιο λειτουργική
  • Το περασμένο καλοκαίρι, πολλοί από αυτούς τους ψαράδες, είχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, (μας μιλούσαν για περισσότερα από 80 – 120 ταξίδια, με πληρότητα 8 – 10 άτομα ανά ταξίδι)
  • είμαστε η καλύτερη Ευρωπαϊκή Χώρα για αυτό το προϊόν και ίσως από τις καλύτερες σε όλο τον κόσμο και βέβαια παγκοσμίως γνωστοί, για την Ναυτοσύνη μας και τις Παραλίες μας
  • το πιο δύσκολο βήμα ήταν να βγει το Νομικό Πλαίσιο για την χώρα μας, παρ’ όλο που είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο
  • η Ομάδα μας, (www.fishingtrips.gr) βραβεύτηκε από από την «BlueGrowth» σε διαγωνισμό Καινοτομίας και Γαλάζιας Ανάπτυξης, στον Πειραιά

Ποιο είναι το αφήγημα, πως δημιουργήθηκε η ιδέα για το FishingTrips; Ποια η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής του; Δώστε μία περιγραφή για το τοπίο στον αλιευτικό τουρισμό σήμερα στην Ελλάδα. Σε τι στάδιο βρισκόμαστε; Τι ισχύει με το Νομοθετικό Πλαίσιο;

Λέγομαι Λουρδής Γιώργος, είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός, 54 ετών, με περισσότερα από 25 χρόνια σε εργοστάσια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παράλιο Αστρος Κυνουρίας, μέσα σε επαγγελματική βάρκα ψαρέματος, (ο πατέρας μου σήμερα, στα 83 του χρόνια, είναι εν ενεργεία επαγγελματίας ψαράς, με περισσότερα από 67 χρόνια στο επαγγελματικό ψάρεμα, μάλιστα στην διεύθυνση http://tinyurl.com/c9e4nvq, μπορείτε να τον δείτε, πριν μερικά χρόνια, να φιλοξενεί την δημοσιογράφο της ΝΕΤ στην βάρκα του), συνεπώς πάντα υπήρχε η απορία μεγαλώνοντας, γιατί να μην μπορώ νόμιμα να μπω σε επαγγελματικό σκάφος ψαρέματος; (είτε στου πατέρα μου, είτε σε άλλο, προκειμένου να ζήσω μαζί με τον Ψαρά, την μοναδική αυτή εμπειρία. Εδώ αξίζει να αναφερθεί, ότι ο κάθε ψαράς, λειτουργεί με μοναδικό τρόπο, μέσα στο Καΐκι του..).

Στην συνέχεια, σαν Μηχανικός, όταν άρχισα να εργάζομαι στο Εξωτερικό (Αγγλία, Νιγηρία, Γερμανία, Ουκρανία κ.α.) και πήγαινα για ψάρεμα με επαγγελματικό σκάφος πολύ τακτικά στις εν λόγω χώρες πολύ εύκολα και απλά, με ένα μικρό αντίτιμο, ενώ στην Ελλάδα (με τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο στην Ευρώπη, περίπου 15.000 σκάφη, με την μεγάλη παράδοση τόσο στην Επαγγελματική Αλιεία, όσο και στην κατασκευή πανέμορφων Παραδοσιακών Σκαφών, αλλά και την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, διπλάσια από Ιταλία, τριπλάσια από Ισπανία) έπρεπε να είμαι μέτοχος ή εργαζόμενος στο σκάφος.. ήταν πραγματικά πολύ ‘ενοχλητικό’, ως μια μεγάλη παράλειψη – έλλειψη νομοθεσίας, θα έλεγα…

Μετά το 2010, όταν άρχισε η οικονομική κρίση στην χώρα μας και επικοινωνώντας το πρόβλημα στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, είπαμε ότι δεν πάει άλλο, κάναμε μια ομάδα και αποφασίσαμε να κάνουμε την πλατφόρμα μας, προκειμένου να αναπτύξουμε τον Αλιευτικό Τουρισμό (Ψαροκάικο) στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν το 2012 γεννήθηκε η Πλατφόρμα μας ( www.fishingtrips.gr, www.greece-fishingtrips.com, μαζί με μερικά ακόμα σχετικά Domain names), αφού πρώτα μελετήσαμε περισσότερες από ογδόντα  ανάλογες πλατφόρμες από άλλες χώρες και είπαμε, ότι αρχικά θα είναι δίγλωσση, Ελληνικά / Αγγλικά και εν συνεχεία θα εξετάσουμε την περίπτωση και άλλων γλωσσών, όπως Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά κ.α.

Γενικά θα λέγαμε, ότι με όχημα το Επαγγελματικό Ψάρεμα και τις ομορφιές της θάλασσας, που απλόχερα προσφέρει η πατρίδα μας, μιλάμε για έναν ‘φίλο μας στο διαδίκτυο’ (Διαδικτυακή πύλη – Portal), που χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, θα μας παίρνει από το χέρι και θα μας οδηγεί σε ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων, εμπειριών, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν ότι υπάρχουν.

Όπως ήδη συνέβαινε σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα μπορούσαμε να πάμε για ψάρεμα στην Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, αλλά και σε εξωτικά μέρη, όπως το Siam, στο Sacramento, στην CostaRica,στο Dubai, Bali, Αυστραλία κ.α.), εκτός από την Ελλάδα, παρόλο που είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο, για την Ναυτοσύνη μας και για τις Παραλίες μας.

Τα τρία πρώτα χρόνια, από το 2012 μέχρι το 2015, συζητούσαμε το Νομικό Πλαίσιο και στην συνέχεια, όταν πλέον βγήκε η συγκεκριμένη ΚΥΑ (αριθμ. 414/2354/12.1.2015, προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία νια τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς, από το Υπουργείο Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας), η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στην ανάπτυξή και προβολή του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό.

Σήμερα, που έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό Ψαράδων με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού (πλησιάζουμε τα 150 Σκάφη σε όλη την Χώρα, πριν δύο μήνες, ήταν 137, με πολλούς άλλους να είναι στην διαδικασία της αδειοδότησης), προσπαθούμε εκτός από την ενημέρωση για το Νομικό Πλαίσιο και την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού στην Χώρα μας, που άλλωστε κάνουμε από το 2015, να αναβαθμίσουμε την Πλατφόρμα μας και να την κάνουμε πιο λειτουργική, αλλά και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες εκείνες συνεργασίες, ώστε να προβάλλεται ο Ελληνικός Αλιευτικός Τουρισμός (Ψαροκάικο), σε όλο τον Κόσμο, σαν ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Αγροτικά Προϊόντα.

Τελευταία μάλιστα είχαμε και ένα νέο Νομοσχέδιο από το Υπουργείο Τουρισμού (που μιλάει για Θεματικό Τουρισμό, μπορείτε να δείτε το άρθρο 4 για τον Αλιευτικό Τουρισμό, στην διεύθυνση https://drive.google.com/file/d/1uF-1MnyInOtg2lsTC7uLAy6riNC6ehZP/view ).

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα, (www.fishingtrips.gr), τι δυνατότητες δίνετε στους χρήστες;

Η Πλατφόρμα μας βρίσκεται στην διαδικασία της αναβάθμισης και έχουμε ήδη πάρα πολλούς ψαράδες που δεν τους έχουμε αναρτήσει ακόμα. Μέχρι τώρα, ρίξαμε το βάρος της δραστηριότητας μας, στα προηγούμενα στάδια ανάπτυξης του Αλιευτικού Τουρισμού που αναφέρθηκαν και τώρα, μέχρι την επόμενη τουριστική σεζόν, πιστεύουμε θα μπορέσουμε, κάνοντας την αναβάθμιση, να γίνεται και η ‘on line’ κράτηση ψαρέματος που είναι ο στόχος μας, σε πάρα πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Ταυτόχρονα θα βλέπει ο κάθε επισκέπτης της πλατφόρμας μας πολλά video – φωτογραφίες, από τις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει μέσα σε ένα Ψαροκάικο.

Σε επόμενο στάδιο, θα μπορεί να επιλέγει περισσότερες από δύο γλώσσες και θα έχει και Τουριστικές Πληροφορίες, στο μέρος που θα επιλέξει να κλείσει το ψάρεμά του.

Είστε από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που ασχοληθήκατε με τον κλάδο του αλιευτικού τουρισμού και που θα θέλατε να προωθήσετε τον αλιευτικό τουρισμό μέσα από την πλατφόρμα σας;

Όταν το 2012 βγήκε η πλατφόρμα μας στο διαδίκτυο, αρχίσαμε να επικοινωνούμε με όλους τους Αλιευτικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, συζητώντας μαζί τους την ανάγκη να δημιουργηθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, προκειμένου να ξεκινήσει ο Αλιευτικός Τουρισμός (Ψαροκάικο) και στην χώρα μας, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια, σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Διαπιστώσαμε τότε, αφενός ότι δεν υπήρχε ούτε μία αντίθετη άποψη ή διαφωνία από κανέναν Ψαρά και αφετέρου, ότι πολλοί αλιευτικοί σύλλογοι το ζητούσαν ήδη και αυτοί, (από Κρήτη, Κάλυμνο, Κεφαλονιά, Αι Στράτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία, κ.α.), ενώ υπήρχαν και video στο διαδίκτυο που το ζητούσαν (όπως ο κος Κατσοτούρχης, πρόεδρος ψαράδων από την Κάλυμνο, αλλά και ο κος Μακρής Χαράλαμπος, πρώην δήμαρχος από τον Αι Στράτη).

Ταυτόχρονα επικοινωνούσαμε τόσο με το γραφείο της Κα Δαμανάκη (Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας, για να σιγουρευτούμε για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στον Αλιευτικό Τουρισμό), όσο και με τους Αρμοδίους της Ελληνικής Πολιτείας, προκειμένου να βγει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο και να επιτραπεί και στην χώρα μας ο Αλιευτικός Τουρισμός – Ψαροκάικο (υπάρχει πολύ μεγάλη σχετική αλληλογραφία, που είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου, μάλιστα, αξίζει κάποιος να την μελετήσει, γιατί εκεί φαίνονται όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος, όταν αποφασίζει να αλλάξει πράγματα στην χώρα μας, ακόμα και σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης…).

Με πόσους επαγγελματίες αλιείς συνεργάζεστε αυτή τη στιγμή και σε ποια σημεία στην Ελλάδα υπάρχουν αλιείς που συμμετέχουν στη πλατφόρμα; Τι απολογισμό κάνετε εσείς και τι οι Ψαράδες; Πως κύλησαν τα πράγματα αναφορικά με τις κρατήσεις, το περασμένο καλοκαίρι (3η χρονιά);

Οι άδειες Αλιευτικού Τουρισμού (Ψαροκάικο), όπως αναφέρθηκε, πλησιάζουν τις 150 Πανελλαδικά, ενώ πολλοί άλλοι Ψαράδες βρίσκονται στην διαδικασία της αδειοδότησης, μια και έχουμε τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο στην Ευρώπη (περισσότερα από 15.000 σκάφη).

Η ομάδα μας (www.fishingtrips.gr) γνωρίζει περίπου 100 Ψαράδες με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, πολλούς από αυτούς προσωπικά, (μια και συζητούσαμε μαζί τους από το 2012, για να βγει το Νομικό Πλαίσιο, αλλά και αργότερα στις Ημερίδες που συμμετείχαμε προκειμένου να αναπτυχθεί), ενώ μας γνωρίζουν χιλιάδες άλλοι, τόσο προσωπικά, όσο και μέσα από τα social media, (Ψαράδες, Πολιτικοί, Άνθρωποι του Τουρισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακοί κ.α.), από την δράση μας για τον Αλιευτικό Τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Επαγγελματίες Ψαράδες με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα, (Λεκανοπέδιο Αττικής, Κρήτη, Κάλυμνο, Σάμο, Πάρο, Σκιάθο, Χαλκιδική, Θάσο, Αντίπαρο, Λήμνο, Μήλο, Πόρο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Νάξο, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Κορινθιακό, Αργολικό, κ.α.), έχουμε δε αναρτήσει στην Πλατφόρμα μας μόνο μερικούς από αυτούς τους ψαράδες μια και προχωρούμε σε ριζική αναβάθμιση.

Το περασμένο καλοκαίρι πολλοί από αυτούς τους Ψαράδες είχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα (μας μιλούσαν για περισσότερα από 80 – 120 ταξίδια, με πληρότητα 8 – 10 άτομα ανά ταξίδι), ενώ εμείς τους στείλαμε για ψάρεμα, περισσότερους από 200 τουρίστες και μάλιστα, χωρίς να έχουμε αναβαθμίσει την πλατφόρμα μας και χωρίς να έχουμε αναρτήσει, πολλούς από τους αδειοδοτημένους Ψαράδες που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όλοι οι Ψαράδες που γνωρίζουμε και έχουν άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, μας έχουν ζητήσει να τους προβάλουμε μέσα από την Πλατφόρμα μας, άλλωστε αυτή η προβολή είναι δωρεάν και μόνο όταν τους στείλουμε κάποιον πελάτη, θα έχουμε κάποιο όφελος.

Έλληνες ή ξένοι τουρίστες είναι πιο εξοικειωμένοι με τον αλιευτικό τουρισμό, από ποιες χώρες προέρχονται οι ξένοι και ποια είναι τα οφέλη του αλιευτικού τουρισμού για την χώρα μας;

Οι Έλληνες, περισσότερο λόγω οικονομικής κρίσης και λιγότερο λόγω εξοικείωσης, δεν συμμετέχουν τόσο όσο οι ξένοι, στην διαδικασία του Αλιευτικού Τουρισμού. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι μόλις αρχίζει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία πολλοί συμπατριώτες μας θα αναζητήσουν αυτές τις μοναδικές εμπειρίες έστω για μία ή και για περισσότερες φορές κοντά στους Επαγγελματίες Ψαράδες.

Ας μην ξεχνάμε ότι διαθέτουμε ήδη περισσότερους από 300.000 ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι λατρεύουν την θάλασσα και το ερασιτεχνικό ψάρεμα και είναι πολύ φυσικό, παράλληλα με την δική τους δραστηριότητα, να θέλουν να δουν και έναν Επαγγελματία Ψαρά τι κάνει μέσα στο Καΐκι του, ιδιαίτερα δε, εάν βρεθούν σε κάποια μεριά της πατρίδας μας, μακριά από το σκάφος τους..

Οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όλοι, εν δυνάμει πελάτες μας, μια και είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουν τις εμπειρίες του Αλιευτικού Τουρισμού (Ψαροκάικο) στην Χώρα μας, αφενός διότι γνωρίζουν τον Αλιευτικό Τουρισμό (Ψαροκάικο) από την χώρα τους ή άλλες χώρες, αφετέρου διότι είμαστε η καλύτερη Ευρωπαϊκή Χώρα για αυτό το προϊόν και ίσως από τις καλύτερες σε όλο τον κόσμο και βέβαια παγκοσμίως γνωστοί, για την Ναυτοσύνη μας και τις Παραλίες μας.

Θέλοντας όμως να εξειδικεύσουμε περισσότερο τα πράγματα θα μιλούσαμε για Ρώσους Τουρίστες, που είναι πολύ φανατικοί με το ψάρεμα, αλλά και για Βόρειο – Ευρωπαίους (Σκανδιναβούς, Ολλανδούς, Γερμανούς κ.α.), που είναι κατ’ εξοχήν θαλασσινοί λαοί και επιπλέον δεν έχουν πολλές ανάλογες ευκαιρίες στις χώρες τους, να ζήσουν τέτοιες εμπειρίες.

Παράλληλα βέβαια, η δική μας σωστή προβολή θα μπορούσε να προσελκύσει και πολλούς άλλους τουρίστες για ψάρεμα. Πολλοί είναι αυτοί που πρώτα κλείνουν το ψάρεμά τους και στην συνέχεια τις διακοπές τους (σε πολλές ανάλογες πλατφόρμες με την δικιά μας, βλέπαμε πολλές τουριστικές πληροφορίες).

Επίσης η ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού (ψαροκάικο) για την χώρα μας και η σωστή προβολή του στο εξωτερικό θα μπορούσε να φέρει και τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Προώθηση και άλλων πολύ γνωστών Αγροτικών Προϊόντων μας, μαζί με τον Αλιευτικό Τουρισμό, (ήδη σε πολλές περιοχές, τελειώνοντας το ψάρεμα, παίρνουν οι Τουρίστες μαζί τους και παραδοσιακά προϊόντα ή τα δοκιμάζουν στο σκάφος, π.χ. λάδι, φέτα, μέλι, κρασί, ούζο κ.λπ.).
  • Εξοικείωση των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο, (υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, με την έλλειψη συμμετοχής και ενημέρωσης των ψαράδων, π.χ. Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, συμμετοχή και ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κ.α.), ώστε να φτάσουμε να συζητάμε, όχι μόνο τα Ελληνικά προβλήματα στην Αλιεία και στην θάλασσα, αλλά και γιατί όχι, να καθορίζουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Αλιεία, (που ούτως ή άλλως, προωθεί την ενίσχυση της μικρής Αλιείας και του εισοδήματος των ψαράδων με αειφόρο τρόπο…).
  • Τέλος έχουμε, παραμονή νέων στο επάγγελμα του Ψαρά, αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων, (μας λένε Ψαράδες που κάνουν ήδη Αλιευτικό Τουρισμό, ‘… δεν χρειάζεται να ρίξω τρεις χιλιάδες οργιές δίχτυα, με τρακόσες οργιές και του Τουρίστες, έχω τριπλό μεροκάματο..’) και ταυτόχρονα ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον ο Αλιευτικός Τουρισμός (Ψαροκάικο) στην Ελλάδα, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Πεντακόσια – Εξακόσια, (500 – 600) ή και περισσότερα επαγγελματικά σκάφη ψαρέματος με άδεια αλιευτικού τουρισμού το συντομότερο δυνατό σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας και αυτό να προβάλλεται στο Εξωτερικό (όπου πηγαίνει ο Τουρισμός μας, τα νησιά μας, αλλά και τα υπόλοιπα Αγροτικά Προϊόντα μας, να πηγαίνει και ο Αλιευτικός Τουρισμός – Ψαροκάικο, μαζί με την ιστορία μας στην Θάλασσα, αλλά και τα Μουσεία Αλιείας).

Με κύριο στόχο να γίνει η Χώρα μας Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός (για παράδειγμα, όπως λέμε ‘ταυρομαχία’ και πάει το μυαλό μας στην Ισπανία, έτσι λοιπόν, να συζητάει για ‘Ψάρεμα’ ο Σουηδός ο Νορβηγός, ο Γερμανός κ.α. και να σκέφτεται την Ελλάδα και τις εμπειρίες που έζησε μέσα στο Ψαροκάικο..)

Άμεση συμμετοχή των Επαγγελματιών Ψαράδων στα Ευρωπαϊκά Όργανα για την Αλιεία με απώτερο στόχο πολύ σύντομα, να είμαστε από αυτούς που θα καθορίζουν την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Αλιεία, μια και διαθέτουμε τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο στην Ευρώπη (με συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Αποφάσεις, θα μπορέσουμε να δώσουμε και λύσεις στα Ελληνικά Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε…).

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα, ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, το πιο δύσκολο βήμα ήταν να βγει το Νομικό Πλαίσιο για την χώρα μας, παρ’ όλο που είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Επίσης, τόσο στην αρχή όσο και μέχρι σήμερα, παρ’ όλο που όπως αναφέραμε το ζητούσαν αρκετοί Αλιευτικοί Σύλλογοι και πριν από το 2012, είναι κάπως δύσκολο οι επαγγελματίες ψαράδες να εμπιστευτούν μαζικά τον αλιευτικό τουρισμό, λόγω και της φύσης ή των ιδιαιτεροτήτων του επαγγέλματος και να προχωρήσουν στην έκδοση της απαραίτητης αδείας, παρ’ όλο που και το Νομικό Πλαίσιο έχει γίνει αρκετά ευέλικτο και περιορίζεται σημαντικά η γραφειοκρατία.

Από εκεί και πέρα, εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια τόσο για την Ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού – Ψαροκάικο στην Ελλάδα (συμμετέχοντας σε Διαγωνισμούς για βράβευση καινοτόμων επιχειρήσεων, σε Εκθέσεις Τουρισμού, μιλώντας σε ΜΜΕ, σε Ημερίδες σε Πάρο, Κάλυμνο, Σάμο, Λειψούς. Λήμνο, Αντίπαρο, Κρήτη, Αμβρακικό, Λεκανοπέδιο, Κορινθιακό, Κυπαρισσία κ.α., με πολλά και σημαντικά αποτελέσματα), όσο και για να αναβαθμίσουμε την Πλατφόρμα μας, μεταφέροντας παράλληλα τεχνογνωσία από αντίστοιχες Πλατφόρμες άλλων Χωρών και στην συνέχεια θα αναζητηθούν τρόποι, ώστε να προβάλλεται ο Ελληνικός Αλιευτικός Τουρισμός (Ψαροκάικο) σε όλο τον κόσμο σαν ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

Παράλληλα όμως, θα μπορούσαν να γίνουν και από την Πολιτεία πράγματα που θα βοηθούσαν σημαντικά την όλη προσπάθεια, όπως:

Συνεργασία των εμπλεκομένων Υπουργείων Τουρισμού – Αγροτικής Ανάπτυξης – Ναυτιλίας, αλλά και του Πολιτισμού (για να παρουσιάζεται η Ιστορία μας με την θάλασσα και το ψάρεμα, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα) και κεντρική Κυβερνητική κατεύθυνση, ώστε:

  • Όπου προβάλλεται η χώρα μας, η περιοχή μας, ο τουρισμός μας, αλλά και τα υπόλοιπα αγροτικά μας προϊόντα θα πρέπει να προβάλλεται και ο αλιευτικός τουρισμός (ψαροκάικο), είμαστε η καλύτερη Ευρωπαϊκή Χώρα για αυτό το προϊόν.
  • Να τεθεί χρονοδιάγραμμα λειτουργίας Σχολών Αλιείας, αλλά και σχολών Καραβομαραγκών, κατά τα πρότυπα άλλων Αγροτικών Σχολών (βλέπε Αβερώφειος Σχολή Λάρισας, Γαλακτοκομική στα Γιάννινα κ.α.) και να αποσυνδεθεί η Ευρωπαϊκή Επιδότηση με το σπάσιμο του Καϊκιού, (να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία άλλων Κρατών και να συνδεθεί η επιδότηση με την καταστροφή του Αλιευτικού Εργαλείου, ή την αλλαγή χρήσης του Καϊκιού και να σταματήσει η καταστροφή του..).
  • Καμπάνια ενημέρωσης με διοργάνωση Ημερίδων, ώστε να ενημερωθούν όλοι, (ψαράδες, άνθρωποι του Τουρισμού, Πολιτικοί – Περιφερειακοί, ΜΜΕ κ.α.), για αυτό το πολύ σημαντικό Ελληνικό Αγροτικό Προϊόν που έχουμε και λέγεται Αλιευτικός Τουρισμός (Ψαροκάικο), στην Ελλάδα και παράλληλα αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, (π.χ. Interreg Mediterranean., Project Title: Fishing Tourism for sustainable development in the Mediterranean area, κ.α.).
  • Ημερίδα στις Βρυξέλες, με μερικούς από τους καλύτερους Ψαράδες που ήδη κάνουν με μεγάλη επιτυχία Αλιευτικό Τουρισμό στην Χώρα μας, ώστε να μάθουν σε όλη την Ευρώπη, τι σημαίνει Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα και ταυτόχρονα εξοικείωση των Ψαράδων με τα Ευρωπαϊκά Όργανα στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες μέχρι σήμερα, θεωρούμε ότι είναι:

To ότι βγήκε το Νομικό Πλαίσιο (ΚΥΑ, αριθμ. 414/2354/12/1/2015) και ότι είμαστε πολύ κοντά στις 150 άδειες Αλιευτικού Τουρισμού πανελλαδικά, μόλις τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του Νομικού Πλαισίου

Oτι η Ομάδα μας, (www.fishingtrips.gr) βραβεύτηκε, από από τον Κο Πέτρο Κόκκαλη και την «BlueGrowth» σε διαγωνισμό Καινοτομίας και Γαλάζιας Ανάπτυξης, στον Πειραιά, (δείτε τα πολύ πρόσφατα αποτελέσματα του διαγωνισμού, στην διεύθυνση: https://tinyurl.com/y9mbfass ) και τους ευχαριστούμε πολύ, τόσο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην προσπάθειά μας, όσο και για το πολύτιμο έργο που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια.

Εδώ όμως θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι πίσω από αυτές τις επιτυχίες, βρίσκονται εκτός από αυτούς που έχουν αναφερθεί ήδη και πάρα πολλοί άλλοι σημαντικοί άνθρωποι, (Ψαράδες, Πολιτικοί, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ κ.α.), οι οποίοι έχουν διαχρονικά, ένα πολύ μεγάλο μερίδιο για την Ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού – Ψαροκάικο για την Χώρα μας και θα τους βρίσκετε πάντα μέσα στη Πλατφόρμα μας.

Επίσης υπάρχουν, όπως άλλωστε αναφέρθηκε, πάρα πολλά ακόμα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν, παρόλο που έχουν ήδη περάσει έξι χρόνια από το 2012 και είμαστε μόλις στο ξεκίνημα αυτού του υπέροχου ταξιδιού και δεν υπάρχει καταλληλότερη χρονική συγκυρία, από αυτήν την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι, για να κάνουμε την Χώρα μας, ‘Διεθνή Αλιευτικό Τουρισμό’.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό, είναι η Ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού (Ψαροκάικο) στην Χώρα μας;

Εδώ θα δανειστούμε τις δικές σας αναρτήσεις στην Πλατφόρμα σας και τον μεγάλο μας Ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη: «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Το Ψαροκάικο είναι η ψυχή της Ελλάδος και το ψάρι σαν τροφή, έχει μεγαλώσει και έχει ταΐσει πολλές γενιές Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ακόμα και η μεγάλη μας Ναυτιλία που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως, από τους Καπεταναίους, τις ψαρόβαρκες και την μεγάλη αγάπη μας για την θάλασσα ξεκίνησε και βρίσκετε, εκεί που βρίσκετε σήμερα.

Σας ευχαριστούμε θερμά, για την συμπαράσταση που δείχνετε στην Ομάδα μας και δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά και για το πολύτιμο έργο που κάνετε όλα αυτά τα χρόνια.

WHO IS WHO

Γιώργος Λουρδής:

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός, με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας σε μεγάλα εργοστάσια, στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό, (Αγγλία, Νιγηρία, Ουκρανία, Γερμανία κ.α.).

Παράλληλα διαθέτω από το 2009 και ειδίκευση στην Διαχείριση Μεγάλων Τεχνικών Έργων, (Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης, Master, “Διαχείριση τεχνικών έργων” , από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ).

Λίγα λόγια για την Ομάδα του www.fishingtrips.gr. Η ομάδα, αποτελείται από τα παιδιά μου και μερικούς συμφοιτητές και φίλους τους:

Τα παιδιά μου είναι:

Λουρδή Φαίδρα, φοιτήτρια, Χημικός – Μηχανικός ΕΜΠ, στο τρίτο έτος και παράλληλα κάνει Management στο Deere με ιπποτροφία, συνεργάτης του www.fishingtrips.gr. Ενασχόληση με τον Αλιευτικό Τουρισμό (Ψαροκάικο). Εξειδίκευση στην δημιουργία υλικού προβολής και διαδικτυακής διαφήμισης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό, καθώς και με την εξυπηρέτηση Πελατών.

Λουρδής Κωνσταντίνος, Φοιτητής, Μηχανολόγος – Μηχανικός ΕΜΠ, στο δεύτερο έτος, συνεργάτης του www.fishingtrips.gr. Εξειδίκευση στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους Ψαράδες και καλύτερης προβολής τους μέσα από την Πλατφόρμα μας, καθώς και με την εξυπηρέτηση Πελατών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top