skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece η ΜΑΚΒΕΛ: Ελληνικά ζυμαρικά από το 1939! – Ιστορία 80 χρόνων & εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες

Στην ΜΑΚΒΕΛ η παραγωγή και εμπορία ζυμαρικών αποτελεί οικογενειακή υπόθεση. Μία 100% made in Greece εταιρεία που γεννήθηκε το 1945 από τους αδερφούς Κωνσταντινίδη κι έως σήμερα τα προϊόντα τους κατέχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην αγορά, με τα ηνία να περνούν πλέον στην τρίτη γενιά και τον κ. Σταύρο Κωνσταντινίδη.

Η αρίστη ποιότητα των ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ, τα οποία παράγονται από 100% ελληνικά επιλεγμένα σκληρά σιτάρια, είναι αδιαπραγμάτευτη αξία. Για τον σκοπό αυτό επιλέγονται οι πιο σύγχρονες και πιο αποδοτικές μέθοδοι παραγωγής. Η εδώ και 80 χρόνια τεχνογνωσία που κουβαλά στις πλάτες της η εταιρεία αποτελεί το μυστικό της εξαιρετικής γεύσης και της σταθερής ποιότητας των ζυμαρικών.

Με τις εξαγωγές να επεκτείνονται και στις 5 ηπείρους, σε πάνω από 50 χώρες, η ΜΑΚΒΕΛ γίνεται η μεγαλύτερη Ελληνική παραγωγική εταιρία σε ζυμαρικά, με το 40% των πωλήσεών της να διατίθενται στις ξένες αγορές.

Την ιστορία και την επιτυχημένη πορεία της στον ελλαδικό και διεθνή χώρο παρουσιάζει στο MadeinGreece.news ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

• Ήταν το 1939 όταν ο Παντελής Κωνσταντινίδης (μαζί με τον αδερφό του Νίκο) αρχίζει να παράγει και να εμπορεύεται ζυμαρικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης
• Η εταιρία παράγει αρίστης ποιότητας, ζυμαρικά από 100% ελληνικά επιλεγμένα σκληρά σιτάρια, από τους εκλεκτούς σιτοβολώνες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας
• οι πωλήσεις το 2019 θα υπερβούν τους 55.000 τόνους σε μακρά και κοφτά ζυμαρικά
• η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου ζυμαρικών ξεπερνά τους 70.000 τόνους σε διάφορα ζυμαρικά
• Τα ζυμαρικά μας εξάγονται και στις 5 ηπείρους, σε πάνω από 50 χώρες
• Η εταιρία μας είναι η μεγαλύτερη Ελληνική παραγωγική εταιρία σε ζυμαρικά, με το 40% των πωλήσεων της εταιρίας να εξάγονται
Η μεγαλύτερη δυσκολία πιστεύουμε ότι είναι το να «πείσεις» τον καταναλωτή να σε «βάλει» στο σπίτι του και να σε κάνει κομμάτι της καθημερινότητας του
• Η εταιρία συνεχώς επενδύει την κερδοφορία της σε ποσοστό 100% και με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα προϊόντα

Ποια είναι η ιστορία γύρω από τη δημιουργία της ΜΑΚΒΕΛ; Πότε και πως ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

Ήταν το 1939 όταν ο Παντελής Κωνσταντινίδης (μαζί με τον αδερφό του Νίκο) αρχίζει να παράγει και να εμπορεύεται ζυμαρικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με την ίδρυση της ΜΑΚΒΕΛ να ακολουθεί λίγα χρόνια αργότερα, το 1945. Εκείνη τη χρονιά, τα αδέρφια Κωνσταντινίδη αποκτούν τη βιοτεχνία ζυμαρικών «Ερμής» και την μετονομάζουν σε Μακαρονοποιΐα Βορείου Ελλάδος.

Από τότε, η δραστηριότητα παραγωγής και εμπορίας ζυμαρικών εξακολουθεί να είναι οικογενειακή υπόθεση, μέχρι και σήμερα που η τρίτη γενιά της οικογένειας Κωνσταντινίδη προετοιμάζεται αργά αλλά σταθερά να αναλάβει τα ηνία, με αγάπη και υπευθυνότητα. Τα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ, όπως και τότε έτσι και τώρα, συνεχίζουν να παράγονται στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια βιομηχανία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη.

Τι προϊόντα προσφέρετε σήμερα στην αγορά και ποιες οι ποιοτικές και γευστικές ιδιαιτερότητές τους;

Η εταιρία παράγει αρίστης ποιότητας, ζυμαρικά από 100% ελληνικά επιλεγμένα σκληρά σιτάρια, από τους εκλεκτούς σιτοβολώνες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Η μακρόχρονη, για πάνω από 80 χρόνια, τεχνογνωσία που διαθέτει η εταιρία μας αποτελεί το μυστικό της παραγωγής ζυμαρικών εξαιρετικής γεύσης και σταθερής ποιότητας.

Ποια από αυτά είναι τα δημοφιλέστερα στο καταναλωτικό κοινό;

Τα ζυμαρικά μας αγαπήθηκαν από το καταναλωτικό κοινό στο σύνολο τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα κλασικά είδη, όπως το Σπαγγέτι Νο 6, οι Πέννες και το Κριθαράκι να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Με το λανσάρισμα της νέας γενιάς ζυμαρικών με 5 δημητριακά (σκληρό σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι, όλυρα), βλέπουμε ήδη από την αρχή την τάση προτίμησης των καταναλωτών προς τα νέα, πιο υγιεινά και ακόμα πιο γευστικά ζυμαρικά, που συνδυάζουν με ιδανικό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των 5 δημητριακών και το «κράτημα» στο βράσιμο.

Σήμερα πόσους εργαζόμενους απασχολείτε και ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας συνοπτικά;

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας είναι 125, οι πωλήσεις το 2019 θα υπερβούν τους 55.000 τόνους σε μακρά και κοφτά ζυμαρικά, ενώ η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου ζυμαρικών ξεπερνά τους 70.000 τόνους σε διάφορα ζυμαρικά.

Σε ποιες χώρες διαθέτετε εξαγωγική δραστηριότητα;

Τα ζυμαρικά μας εξάγονται και στις 5 ηπείρους, σε πάνω από 50 χώρες, με κύριες αγορές μας την Αγγλία, τη Γερμανία και γενικά όλη την βόρεια και κεντρική Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κούβα, τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, τη Βραζιλία και άλλες πολλές χώρες. Η εταιρία μας είναι η μεγαλύτερη Ελληνική παραγωγική εταιρία σε ζυμαρικά, με το 40% των πωλήσεων της εταιρίας να εξάγονται (22.000 τόνοι ζυμαρικών).

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Η μεγαλύτερη δυσκολία πιστεύουμε ότι είναι το να «πείσεις» τον καταναλωτή να σε «βάλει» στο σπίτι του και να σε κάνει κομμάτι της καθημερινότητας του. Να γίνεις μία από τις μάρκες που αγαπάει, που εμπιστεύεται και που επιλέγει για το καθημερινό του τραπέζι. Ενώ στο εξωτερικό αυτό ήδη συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα η προσπάθεια του επαναλανσαρίσματος της ΜΑΚΒΕΛ ξεκίνησε μόλις το 2017. Ήδη από το πρώτο διάστημα του επαναλανσαρίσματος αυτής της ιστορικής μάρκας, της ΜΑΚΒΕΛ, τα ζυμαρικά μας αγκαλιάστηκαν με θέρμη και αγαπήθηκαν από τους καταναλωτές.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Φέτος, γιορτάζουμε τα 80 χρόνια μιας 100% ελληνικής μάρκα ζυμαρικών που παράγεται από το 1939 με 100% επιλεγμένα ελληνικά σκληρά σιτάρια και μόνο. Πόσο πιο ελληνικό από αυτό;

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Η εταιρία συνεχώς επενδύει την κερδοφορία της σε ποσοστό 100% και με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα προϊόντα. Το 2015 πλαισιώσαμε την κλασική σειρά ζυμαρικών με τα ζυμαρικά τετράγωνης διατομής και στα τέλη του 2018 με τα ζυμαρικά με 5 δημητριακά. Δημιουργούμε νέες τάσεις στην αγορά αλλά ακολουθούμε και την ίδια την αγορά. Η βιομηχανία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και η φιλοσοφία μας στηρίζεται σε αυτές τις αρχές. Τις αρχές της προσαρμογής και την εξέλιξης.

WHO IS WHO

Ο κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης  το 1965. Πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών από το Παν/μιο Θεσσαλονίκης . Έχει λάβει το Μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ 1970 και κατέχει MASTER στην Οικονομία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Σήμερα είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΚΒΕΛ Α.Ε. (Συμμετοχική και Εμπορική εταιρία) και της EURIMAC A.E. (Εταιρία παραγωγής Ζυμαρικών).

EURIMAC S.A.
Βιομηχανία Ζυμαρικών
Βιομηχανική Ζώνη Κιλκίς
Σταυροχώρι 61100

Δευτέρα – Παρασκευή
08:00 – 16:00
Τ: +30-23410-72164
Φ: +30-23410-72160

Website / Facebook / Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top