skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece η Stella Mare & ο Γιώργος Τεριζάκης:  Γαύρος & σαρδέλα φιλέτα με ταυτότητα γκουρμέ ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Με μεράκι για το καλό φαγητό, αγάπη για την αλιεία και πολύ δουλειά η οικογένεια Τεριζάκη επένδυσε στον τόπο μας και δημιούργησε ένα μεγαθήριο επεξεργασίας, συσκευασίας, τυποποίησης και εμπορίας νωπών αλιευμάτων.

Το επιχειρηματικό αυτό εγχείρημα δεν ήταν απλό, ενείχε ρίσκο ειδικά όταν η έναρξη αυτής της δραστηριόητας έγινε στην καρδιά της οικονομικής ύφεσης, το 2014. Όμως ο κ. Γιώργος Τερζιζάκης και η σύζυγός του κ. Αγγελική Τσιμπλή, τόλμησαν να κάνουν μία μεγάλη επένδυση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για να χτίσουν την Stella Mare.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία υπερσύγχρονη και ισχυρή μονάδα που ειδικεύεται στη φιλετοποίηση γαύρου και σαρδέλας, προερχόμενα αποκλειστικά από τις ελληνικές θάλασσες. Το αποκορύφωμα; Η φιλετοποίηση γίνεται σε ειδικές μηχανές, που όμοιές τους υπάρχουν μόνο άλλες 5 στον κόσμο.

Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας, εκτός από τα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ φιγουράρουν και σε εκείνα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αμερικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τεριζάκης αποκλειστικά στο MadeinGreece.news.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Αρκούσε μια αθώα επιθυμία του μικρού μας γιου, πριν λίγα χρόνια, στον οποίο αρέσει η μαγειρική, για να ξεκινήσει η Stella Mare το ταξίδι της στον κόσμο της γεύσης
  • Μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Stella Mare προχώρησε σε μια αρκετά τολμηρή επένδυση ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων Ευρώ
  • Χάρη στην τοποθεσία μας, η οποία είναι δίπλα στην ελληνική θάλασσα έχουμε άμεση πρόσβαση σε φρέσκες πρώτες ύλες
  • Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Stella Mare είναι η διάθεση στην αγορά γκουρμέ και θρεπτικών επιλογών σε προσιτές τιμές
  • Οι μικρές, πρωινές εξαλιεύσεις (καλάδες) αποκλειστικά σε ελληνικές θάλασσες εγγυώνται την άριστη ποιότητα των φιλέτων
  • Ακολουθούμε παραδοσιακό τρόπο για την επεξεργασία των προϊόντων μας, με την προσθήκη μυρωδικών, λαχανικών και ξιδιού, όλα από Μεσσήνιους παραγωγούς, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική οικονομία
  • Μεγαλωμένοι στα καΐκια, με εμπειρία που περνά ήδη στην τέταρτη γενιά, προσήλωση στο στόχο μας, αγάπη για το προϊόν μας καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουμε πνοή στο όνειρό μας
  • Πήραμε τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας, το γαύρο και τη σαρδέλα, προσθέσαμε μόνο ελληνικά συστατικά, σεβαστήκαμε τις παραδοσιακές συνταγές και καταφέραμε να προσφέρουμε ένα άριστο προϊόν γεμάτο θρεπτικές αξίες
  • σύντομα τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργούνται αυτή τη στιγμή σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αμερικής θα είναι ανακοινώσιμα στο ευρύ κοινό

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της Stella Mare; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; (στάδια, αφορμή, έμπνευση);

Αρκούσε μια αθώα επιθυμία του μικρού μας γιου, πριν λίγα χρόνια, στον οποίο αρέσει η μαγειρική, για να ξεκινήσει η Stella Mare το ταξίδι της στον κόσμο της γεύσης. Ο Χαράλαμπος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα τα μικρά ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα γιατί έχουν κόκκαλα και ευχήθηκε να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε η μαγειρική να γίνει πιο διασκεδαστική!

Την ίδια στιγμή παρατηρήσαμε και τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και διαπιστώσαμε ότι ο χρόνος που περνά κανείς στην κουζίνα είναι ολοένα λιγότερος. Μαζί με τη σύζυγό μου, πήραμε την απόφαση να κάνουμε στροφή προς κάτι πιο γρήγορο, απλό και πολύ πιο λειτουργικό για τη σύγχρονη νοικοκυρά ώστε η εμπειρία του ισορροπημένου τρόπου ζωής να γίνεται φυσικά, εύκολα και ευχάριστα: Επεκτείναμε τις δραστηριότητες της εταιρείας αλιευμάτων και εκτός από εμπορική, εξελιχθήκαμε σε μια πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα, καινοτόμο και υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας, Συσκευασίας, Τυποποίησης και Εμπορίας Φιλέτου Γαύρου και Σαρδέλας.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Stella Mare προχώρησε σε μια αρκετά τολμηρή επένδυση ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Stella Mare;

Στη μονάδα μας που βρίσκεται στη Μαραθόπολη, μια παραθαλάσσια περιοχή στο νομό Μεσσηνίας, η Stella Mare παρασκευάζει τα αγνά, γευστικά προϊόντα που έχουν λατρέψει χιλιάδες καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην τοποθεσία μας, η οποία είναι δίπλα στην ελληνική θάλασσα έχουμε άμεση πρόσβαση σε φρέσκες πρώτες ύλες. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Stella Mare είναι η διάθεση στην αγορά γκουρμέ και θρεπτικών επιλογών σε προσιτές τιμές, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις δυσμενείς συγκυρίες της ύφεσης που διέπουν την εγχώρια οικονομία.

Για τη Stella Μare κατασκευάστηκαν το 2013 στην Αμερική ειδικές μηχανές, που όμοιές τους υπάρχουν μόνο άλλες 5 στον κόσμο, οι οποίες επιτυγχάνουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία το πλήρες και ασφαλές φιλετάρισμα μικρών ψαριών τα οποία προέρχονται από μικρές πελαγικές αλιεύσεις που γίνονται στις ελληνικές θάλασσες του Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.

Οι μικρές, πρωινές εξαλιεύσεις (καλάδες) αποκλειστικά σε ελληνικές θάλασσες εγγυώνται την άριστη ποιότητα των φιλέτων. Στις εγκαταστάσεις μας εφαρμόζονται οι πιο αυστηροί κανόνες υγιεινής και πρωτοποριακής τεχνολογίας. Όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από τις καλύτερες πρώτες ύλες, διατηρούνται χωρίς συντηρητικά και υπόκεινται σε συνεχείς αυστηρούς ελέγχους ποιότητας. Καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την αλιεία, μέχρι το τελικό στάδιο τυποποίησης, ειδικά καταρτισμένο προσωπικό ελέγχει και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τα ψάρια επιλέγονται ένα-ένα με μεγάλη φροντίδα και υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσα στο πρώτο 24ωρο από την αλίευσή τους, γεγονός που αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας απέναντι στον ανταγωνισμό. Η επεξεργασία των νωπών ακόμα ψαριών έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ισταμίνης στα προϊόντα. Η διαδικασία κοπής γίνεται υπό ψεκασμό με παγωμένο νερό θερμοκρασίας περίπου 4 βαθμών Κελσίου διατηρώντας αναλλοίωτη τη φρεσκάδα, τη γεύση και τη θρεπτική αξία των πολύτιμων αυτών ψαριών.

Ακολουθούμε παραδοσιακό τρόπο για την επεξεργασία των προϊόντων μας, με την προσθήκη μυρωδικών, λαχανικών και ξιδιού, όλα από Μεσσήνιους παραγωγούς, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική οικονομία. Το τελικό προϊόν πωλείται έτοιμο για το πιάτο για να σας βοηθήσουμε ώστε να προετοιμάσετε και να απολαύσετε νόστιμα, υγιεινά θαλασσινά με ευκολότερους τρόπους.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Η ιδέα υπήρχε, όμως αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να ξεκινήσει μια επιχείρηση και να επιτύχει, ειδικά εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, με τα αυξημένα ρίσκα και το ρευστό περιβάλλον. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά έχουμε μάθει να ξεπερνάμε τα προβλήματα στεριανά και θαλασσινά. Σίγουρα το ξεκίνημα της Stella Mare ήταν ένα εγχείρημα παράτολμο αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόφαση για τη δημιουργία της μονάδας μας έγινε μέσα στα χρόνια της κρίσης και με budget πολύ μικρότερο από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Η διάκρισή μας στα Hellenic Entrepreneurship Awards, τον Απρίλιο του 2013, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την εξέλιξη της Stella Mare γιατί μας εξασφάλισε το ποσό… Μεγαλωμένοι στα καΐκια, με εμπειρία που περνά ήδη στην τέταρτη γενιά, προσήλωση στο στόχο μας, αγάπη για το προϊόν μας καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουμε πνοή στο όνειρό μας. Πλέον τα προϊόντα της Stella Mare ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και κερδίζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Όσο ελληνική είναι και η λέξη «μεράκι». Γιατί με μεράκι, αγάπη και δουλειά επενδύσαμε εν καιρώ κρίσης στον τόπο μας. Στην Ελλάδα μας, στην καρδιά της Μεσογείου, έχουμε μάθει από νωρίς την αξία του καλού ψαριού, αφού μεγαλώσαμε δίπλα στην απέραντη θάλασσα.

Περήφανοι για την ελληνική μας ταυτότητα και με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, φροντίζουμε να σερβίρουμε πρώτοι θαλασσινές γεύσεις και άρωμα Ελλάδας μέσα από ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα. Πήραμε τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας, το γαύρο και τη σαρδέλα, προσθέσαμε μόνο ελληνικά συστατικά, σεβαστήκαμε τις παραδοσιακές συνταγές και καταφέραμε να προσφέρουμε ένα άριστο προϊόν γεμάτο θρεπτικές αξίες. Στη διατροφή μας φροντίζουμε πάντα να υπάρχει ποιότητα αλλά και γεύση. Οι γεύσεις που προσφέρουμε είναι οικείες και ο τρόπος μας ελκυστικός, καθώς στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας οι ψαρομεζέδες, αποτελούν βασικό στοιχείο της τοπικής γαστρονομίας. Έχοντας την τύχη να ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ανακαλύπτουμε διαρκώς νέους τρόπους που μας βοηθούν να απολαμβάνουμε πραγματικά το φαγητό μας και να ζούμε με υγεία. Παρέα με ένα ποτηράκι ούζο τα μικρά ψάρια αποτελούν μια λιτή, αλλά αυθεντική απόλαυση.

Που βρίσκουμε τα προϊόντα σας σε Ελλάδα και εξωτερικό αντίστοιχα;

Μέχρι στιγμής τα προϊόντα της Stella Mare «ταξιδεύουν» σε διάφορες αγορές όπως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πληρούν τις πιο αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη διάθεσή τους στις παγκόσμιες αγορές. Στην Ελλάδα θα βρείτε τα προϊόντα στα ράφια ισχυρών αλυσίδων σούπερ μάρκετ της εγχώριας αγοράς όπως ΑΒ Βασιλόπουλος / Ελληνικές Υπεραγορές-Σκλαβενίτης – The Mart / My Market- Metro, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, σε ιχθυοπωλεία, σε μεζεδοπωλεία, σε λοιπά delicatessen σημεία αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Stella Mare; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Μας διακατέχει ο ευγενής στόχος να κάνουμε γνωστά τα φιλέτα ελληνικού γαύρου και σαρδέλας σε  όλα τα μέρη της γης μέσα στην πιο φυσικά διατηρημένη τους μορφή. Θεωρούμε ότι ο χώρος των τροφίμων έχει μέλλον, γιατί πλέον ο κόσμος είναι ενημερωμένος και θέλει να δοκιμάζει ποιοτικές γεύσεις.

Άμεσα σχεδιάζουμε καινούρια ανοίγματα στην εγχώρια αγορά με περισσότερα κέντρα διανομής στην Ελλάδα, ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και παράλληλα επέκταση και γνωριμία του προϊόντος και σε άλλες χώρες του εξωτερικού καθώς επιθυμούμε να μοιραστούμε την αξία και τη γεύση του ελληνικού ψαριού με όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει περισσότερο προϊόν, αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, μεγαλύτερη εξειδίκευση, συμβολή στη μείωση της ανεργίας.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος της Stella Mare είναι η σταθερή ποιότητα στα αγνά προϊόντα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καθώς υποστηρίζουμε τη σπουδαιότητα μιας ισορροπημένης διατροφής, που θρέφει το σώμα και εναρμονίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι στην φιλοσοφία της εταιρίας μας να υπερβαίνει τις προσδοκίες των καταναλωτών και πελατών της προσφέροντας υψηλής ποιότητας, καινοτόμα προϊόντα προστιθέμενης αξίας.
Δεν κρύβουμε ότι επιθυμούμε κι άλλες διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, καινοτόμου προϊόντος καθώς και πρωτοποριακής μονάδας ώστε το προϊόν μας να γίνει γνωστό και το brand Stella Mare ακόμα πιο ισχυρό.

Προσεχώς, θέλουμε να δημιουργήσουμε ηλεκτρονικό κατάστημα e-shop, αν και η ιδιαιτερότητα του προϊόντος, επειδή είναι προϊόν ψυγείου καθιστά τη διανομή δύσκολη. Ήδη συνεργαζόμαστε με εξαίρετους επιστήμονες στο χώρο της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της διατροφής και της διαιτολογίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις, την ισορροπημένη διατροφή, τις ανάγκες του οργανισμού σε όλα τα στάδια και τις ηλικίες, τα οφέλη των προϊόντων που χρησιμοποιούμε και προσπαθούμε να παρέχουμε στους καταναλωτές μας ένα άριστο απ΄όλες τις απόψεις προϊόν. Πολύ σύντομα τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργούνται αυτή τη στιγμή σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αμερικής θα είναι ανακοινώσιμα στο ευρύ κοινό.

WHO IS WHO

Ο Γιώργος Τεριζάκης γεννήθηκε το 1966 στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Τεριζάκη, η οποία για τρεις γενιές ασχολείται με την αλιεία. Πνεύμα δραστήριο, στρέφεται στο ελεύθερο επάγγελμα και από τα 14 χρόνια του επιδίδεται στο λιανικό εμπόριο ανοίγοντας ιχθυοπωλείο. Από το 1987 ως το 1995 αναπτύσσει την οικογενειακή επιχείρηση αποκτώντας διαδοχικά τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ πρωτοπορεί με την μετάκληση Αιγυπτίων ναυτεργατών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικών χεριών στo χώρo. Σύντομα ανοίγεται στο εμπόριο χονδρικής το οποίο τον κερδίζει ολοκληρωτικά. Ήδη το 1995 προμηθεύει με αλιεύματα όλη την Πελοπόννησο και ανοίγει συνεργασίες με ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα ταξιδεύει στο εξωτερικό και αναζητά συνεργασίες και ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παρατηρώντας την αλλαγή των οικονομικών συνθηκών αλλά και των διατροφικών συνηθειών στην Ελλάδα, το 2004 ιδρύει την εταιρεία Stella Mare με στόχο να προχωρήσει και στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης αλιευμάτων. Συλλαμβάνει την ιδέα παραγωγής νέων προϊόντων που στηρίζονται στην παράδοση και υπηρετούν σύγχρονες ανάγκες. Το 2013 η εταιρεία κερδίζει το πρώτο βραβείο επιχειρηματικότητας στον διαγωνισμό του ομίλου Libra. Το έργο, που εντάσσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο. Η παραγωγή ξεκινά το β’ εξάμηνο του 2014 και ήδη έχουν αρχίσει εξαγωγές παγκοσμίως.

Ο Γιώργος Τεριζάκης είναι σήμερα παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Ζει στη Μεσσηνία της οποίας αποτελεί δραστήριο μέλος, ασχολούμενος εντατικά με τα κοινά. Λάτρης της φύσης και της ιππασίας ξεκουράζεται φροντίζοντας τα αγαπημένα του άλογα. Δημιουργικό πνεύμα, ανήσυχο, αναζητά συνεχώς το νέο, το καινοτόμο, πάντα προσανατολισμένος στο πώς θα αναπτύξει τον τόπο του που τόσο αγαπά και πιστεύει στις δυνατότητές του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top