skip to Main Content

Αποκλ. – Made in Greece τα αρώματα Journaper του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχατζή: Varonos, Nychta, Orossimo, Aithria & Eros Iros σαγηνεύουν άνδρες και γυναίκες

Αυτός ο άνθρωπος είναι ευρηματικός, είναι δραστήριος, ταλαντούχος μα κυρίως είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα από τον ενθουσιασμό που έχει όταν μιλά για τη δουλειά του. Όχι, δεν αναφερόμαστε στη δημοσιογραφία, αλλά στο νέο εγχείρημα του Γιώργου Παπαχατζή, που αφορά στη δημιουργία του δικού του brand exclusive eau de parfum (όλα unisex), τη Journaper.

Κάπως έτσι δυο αγάπες εμφιαλώνονται σε ένα μπουκάλι και μέσα στο lab της Journaper αποτίεται ένας φόρος τιμής στη φύση, τη δημιουργία και τη σαγήνη. Οι συνδυασμοί αιθέριων ελαίων από λουλούδια και μπαχαρικά της Αιγύπτου, της Δαμασκού, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και όχι μόνο δίνουν τη θέση τους σε 4 αρώματα που κάνουν τη διαφορά.

Το αρρενωπά ευγενικό Varonos, το μυστηριώδες και ερωτικό Nychta, το ντελικάτο και γεμάτο σπινθηροβόλες αντιθέσεις Orossimo και το δροσερό και αιθέριο Aithria αναδεικνύουν την γοητεία και υπογραμμίζουν την προσωπικότητά μας.

Ο Γιώργος Παπαχατζής μίλησε στο MadeinGreece.news για τα νεά του αρώματα και τα όνειρά του στον χώρο της αρωματοποιΐας.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • το όνειρο έγινε στόχος, ο στόχος οδήγησε σε ένα θετικό feedback που είχα από τους beauty editors, τους influencers, αλλά και κόσμο που συναντούσα στα θέατρα, τα εστιατόρια, τα μαγαζιά.
  • Στο lab ετοιμάζω σε καθημερινή βάση τα αρώματα για τα μαγαζιά αλλά και customizing αρώματα μεγάλων πελατών
  • το 5ο μέλος της collection έρχεται πολύ σύντομα, το Eros Iros, ένα άρωμα αποκλειστικά αφιερωμένο στον έρωτα και τις ανατροπές του
  • για τη JOURNAPER η Αφροδίτη αποτελεί το απόλυτο διαχρονικό σύμβολο,
  • Η JOURNAPER αποτελεί την πρώτη αρωματοποιία στην Ελλάδα που εξειδικεύεται σε αυτό το είδος που ονομάζουμε “niche perfumes
  • Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν από ‘κει που έχω συμπληρώσει μια διαδρομή στη δημοσιογραφία μέσα σε μια νύχτα να μηδενίσω το κοντέρ για να δώσω επιτέλους σάρκα και οστά στην έτερη λατρεία μου, την αρωματοποιία
  • Έρχονται τα ολοκαίνουρια κεριά μας “PYR&MANIA” με αρώματα που θα μας κάνουν σπιτόγατους όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και όλο το χειμώνα

Ποιο είναι το story πίσω από τη δημιουργία της Journaper Perfumes Athens;

To story…είναι το ότι ένας δημοσιογράφος που προέρχεται από τον χώρο των περιοδικών εκτός από τη λατρεία στις συνεντεύξεις, τα ρεπορτάζ και τη γραφή είχε ανέκαθεν αδυναμία στα αρώματα! Και κάποιες συγκυρίες, όπως ένα βράδυ στο εξοχικό της οικογένειάς μου όπου ένωσα το άρωμά μου με ένα ξεχασμένο γαρυφαλέλαιο που υπήρχε στο ντουλαπάκι του μπάνιου και ξαφνικά ένιωσα ένα positive shock ή ένα γενέθλιο δώρο από τους γονείς μου-ένα μπουκαλάκι αιθέριο έλαιο Oudh από τη Σαουδική Αραβία– με οδήγησαν σε perfume workshops της Γκρας και της Φλωρεντίας στο πλευρό κορυφαίων niche perfumers. Κάπως έτσι το όνειρο έγινε στόχος, ο στόχος οδήγησε σε ένα θετικό feedback που είχα από τους beauty editors, τους influencers, αλλά και κόσμο που συναντούσα στα θέατρα, τα εστιατόρια, τα μαγαζιά.

Μιας και αναφέρατε το perfume lab, δώστε μου μια εικόνα της καθημερινότητάς σας μέσα σε αυτό;

Φανταστείτε ένα σκοτεινό χώρο γεμάτο μπουκάλια, testers, ξύλινα καπάκια, κουτιά, τσάντες και ένα πελώριο πάγκο εργασίας με μπουκάλια με αιθέρια έλαια απ’ όλο τον κόσμο, δοχεία και εξαρτήματα χημείου, χαρτάκια αρωματοποιού, σημειωματάρια, συνταγολόγια, φιάλες αποθήκευσης και ψυγεία γεμάτα οινόπνευμα αρωματοποιίας. Και από την άλλη μια βιβλιοθήκη γεμάτη ξενόγλωσσα βιβλία σχετικά με το πώς το κάθε άρωμα επιδρά στην ψυχολογία και τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τη χημεία, τα είδη φυτών κ.α. Μέσα σε αυτό το χώρο ετοιμάζω σε καθημερινή βάση τα αρώματα για τα μαγαζιά αλλά και customizing αρώματα μεγάλων πελατών όπως eshops που αρωματίζoυν τα κουτιά τους μέχρι κοσμηματοπωλείο που θα λανσάρει στη Μύκονο και το Λονδίνο το πρώτο του άρωμα!

Τι είναι αυτό που σε μαγεύει στην όλη διαδικασία;

Η χειρουργική ακρίβεια που απαιτούν οι προσμίξεις γιατί φανταστείτε ότι ακόμα και μια σταγόνα από ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο μπορεί να αλλάξει τη δομή ενός αρώματος. Θα έλεγα βέβαια ότι κάθε στιγμή της παραγωγής από τη διαλογή των πρώτων υλών μέχρι την εμφιάλωση με μαγεύει, και με κάνει να νιώθω την κάθε μου μέρα γεμάτη νέες εκπλήξεις.

Τι σας εμπνέει;

Τα πάντα από την ποίηση, τη λογοτεχνία και εν γένει την τέχνη σε όλες της τις μορφές μέχρι την αρχαία Ελλάδα αλλά και τις σύγχρονες απαιτήσεις που έχει ένας perfume aficionado του σήμερα. Παράδειγμα το 5ο μέλος της collection που έρχεται πολύ σύντομα, το Eros Iros, ένα άρωμα αποκλειστικά αφιερωμένο στον έρωτα και τις ανατροπές του, την ονομασία του οποίου εμπνεύστηκα από ένα βιβλίο της αγαπημένης μου Μάρως Βαμβουνάκη!

Στο redesign που πρόσφατα κάνατε, η θεά Αφροδίτη αποτελεί το logo σας….

Πράγματι… και αυτό γιατί στην αρχαιότητα ως θεά της ομορφιάς φρόντιζε και για την αρωματοποιία ώστε να αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα θνητών και θεών για μια σαγηνευτική εμφάνιση. Αλλά ειδικά για τη JOURNAPER η Αφροδίτη αποτελεί το απόλυτο διαχρονικό σύμβολο, την αδάμαστη σαγήνη, την προστάτιδα, τη δέσποινα που κρατά στα χέρια της τα σημαντικότερα στοιχεία του σύμπαντος, που τέρπει εξίσου θεούς και θνητούς, την απόλυτη ενσάρκωση του κάλους και του πόθου! Δηλαδή, ακριβώς όλα αυτά τα στοιχεία που αναδύουν τα αρώματα της JOURNAPER.

Πότε και πως ξεκίνησαν όλα;

Η JOURNAPER ξεκίνησε τη λειτουργία της αρχές του 2018 και σήμερα αποτελεί την πρώτη αρωματοποιία στην Ελλάδα που εξειδικεύεται σε αυτό το είδος που ονομάζουμε “niche perfumes”, δηλαδή αρώματα άκρως ιδιαίτερα, με σπάνια και βαρύτιμα αιθέρια και συνθετικά έλαια, που δε θυμίζουν σε τίποτα τα “εμπορικά» και αναγνωρίσιμα αρώματα μαζικής παραγωγής. Το 2018 δεν ξέρω αν ήταν η χρονιά για τους Ζυγούς… πάντως ήταν σίγουρα η χρονιά μου γιατί απλά εγώ επέλεξα να κάνω τις μεγάλες τομές που ήθελα στη ζωή μου αλλά και στην χώρα μου.

Ποιά βήματα ακολούθησες για να φτάσεις σήμερα να έχεις 4 αρώματα;

Βήμα πρώτον ακολούθησα το όνειρο μου, βήμα δεύτερο το ένστικτό μου που μου υπαγορεύει ότι η αγορά των «εμπορικών αρωμάτων» έχει κλυδωνιστεί και κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος τα «ψαγμένα» και bespoke φιλοσοφίας αρώματα, βήμα τρίτον η συνεχής εκπαίδευση σε ένα ανεξάντλητο αντικείμενο, βήμα τέταρτο ακολουθώ τις ανάγκες που εκφράζουν οι ίδιοι οι groupie του είδους και μοιράζομαι μαζί τους στο site, στα social media και στις boutiques όπου διατίθενται τα αρώματα JOURNAPER.

Πώς μυρίζει το Nychta, το Aithria, το Varonos, το Orossimo;

Το Nychta αντανακλά μέσα από τον εκρηκτικό συνδυασμό μπαχαρικών, λουλουδιών, σοκολάτας και αρχοντικής πούδρας μια Arabic προσωπικότητα, έντονη, μυστηριώδη, λάγνα, επιβλητική και ταυτόχρονα ζεστή. Το Varonos είναι πικάντικο, ξυλώδες, σοφιτικέ, σαν ένας ιππότης με γενναιόδωρη καρδιά που ξαφνιάζει την όσφρηση μέσα από νότες γαρύφαλλου, πιπεριών, περγαμόντου, κυπαρισσιού και σανδαλόξυλου. Το Orossimo αγαπά τις αντιθέσεις που ακροβατούν ανάμεσα στο σανδαλόξυλλο και τις νότες μελιού, ενώ το Aithria είναι σαν τα ζεστά απογεύματα του Αυγούστου γεμάτα αλμύρα θαλασσινής αύρας ,φρεσκάδα πράσινου τσαγιού, δυόσμου, yuzu, τη γλύκα του passion fruit και το exotic touch ινδικής καρύδας!

Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές που συνάντησες στη διαδρομή σου και ποιες οι επιτυχίες;

Καταρχάς η πρώτη και μεγαλύτερη δυσκολία ήταν από ‘κει που έχω συμπληρώσει μια διαδρομή (εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, Paper της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, Travel Book, Icons Travellers κ.α.) μέσα σε μια νύχτα να μηδενίσω το κοντέρ για να δώσω επιτέλους σάρκα και οστά στην έτερη λατρεία μου, την αρωματοποιία. Έπειτα το να χτίσω σχέσεις εμπιστοσύνης σε ένα τελείως αχαρτογράφητο μέχρι τότε για ΄μένα field. Όμως, πάντα στη ζωή μου υποστηρίζω ότι «μου αρέσει να ζω πολλές μικρές ζωές σε μια». Όσο για τις επιτυχίες ή μάλλον καλύτερα τις στιγμές ικανοποίησης; Θα σας έλεγα ότι με ενθάρρυνε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αρώματα προκαλούσαν το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων μαγαζιών (όπως το Graffito στο Κολωνάκι, την Jackie’O Boutique στη Μύκονο κ.α.) που εμπιστεύτηκαν την JOURNAPER PERFUMES από την πρώτη στιγμή που γνώρισαν τα αρώματά μου. Ακόμα μια ικανοποίηση (δε θα έλεγα επιτυχία) είναι όταν ένα βράδυ του Οκτωβρίου ξαφνικά λαμβάνω το mail ενός Γάλλου από το Παρίσι ο οποίος όταν ήρθε καλοκαίρι στη χώρα μας αγόρασε το Varonos, το οποίο δυστυχώς του έσπασε. Αποτέλεσμα; Με παρακάλεσε να του στείλω 4 (!) ώστε να τα φοράει όλο το χρόνο!

Που βρίσκουμε τα αρώματά σας;

Στο www.journaper.com με τηλεφωνική παραγγελία, στο Graffito ( Σόλωνος 36, Κολωνάκι), στο Sensities, (Νίκης 33, Σύνταγμα), στο artshop του Ιδρύματος Β.&Μ.Θεοχαράκη (Μέρλιν 1, Κολωνάκι), στo Chambre (Νάουσα-Πάρος) και στο Jackie’ o Boutique (Πλυντρί Μύκονος).

Έχετε κάνει κινήσεις και για εξαγωγές; Αν ναι σε ποιες χώρες;

Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με το Άμστερνταμ και το Ντουμπάι.

Επόμενα βήματα…;

Oι επόμενες συνεργασίες που έρχονται πολύ σύντομα με όμιλο ξενοδοχείων και resorts όπου θα φιλοξενήσουν τη σειρά αρωμάτων JOURNAPER, αλλά και τα ολοκαίνουρια κεριά μας “PYR&MANIA” με αρώματα που θα μας κάνουν σπιτόγατους όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και όλο το χειμώνα… Ακόμα, στις αρχές του 2019 θα ανοίξει τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό το perfume lab της JOURNAPER ώστε να ζήσετε κάτι από τη μαγεία της αρωματοποίας και να παραγγείλετε το customizing άρωμά σας!

WHO IS WHO

Ο Γιώργος Παπαχατζής γεννήθηκε στον χαράματα της 18ης Οκτωβρίου 1983 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη γειτονιά όπου ζει μέχρι σήμερα, στην περιοχή του Αττικού Άλσους. Από παιδί λάτρευε τα ζώα, τη λογοτεχνία, τα περιοδικά, τα luxury brands και τα αρώματα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο New York College και έκανε MBA στο Institut Universitaire Kurt Bosch στην Ελβετία, ωστόσο τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία που λίγα χρόνια αργότερα θα τον οδηγήσει στο τηλεοπτικό και πολιτιστικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και στα περιοδικά (Paper, Travel Book, Cook Book, Icons Travellers κ.α.).Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Είναι ίσως το μειονέκτημά του. Στο gps της ζωής του δεν εμφανίζεται ποτέ ο ίδιος προορισμός… Κουράζεται με την επανάληψη γιατί «η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνεις τα ίδια». Αυτή η λαχτάρα να βάζει πάντα πλώρη για νέες εμπειρίες, ένα ξημέρωμα τον οδήγησε στην ιδέα να ιδρύσει την πρώτη αρωματοποιία niche perfumes στην Ελλάδα και έτσι το brand Journaper (από το Journalist & Perfumer) με unisex αρώματα που παρασκευάζει ο ίδιος στο εργαστήριό του, σταδιακά μπαίνει σε όλο και περισσότερα μαγαζιά στην Ελλάδα, ενώ σύντομα αναμένεται να τα δούμε και σε μπουτίκ του εξωτερικού.

WWW.JOURNAPER.COM

Instagram: journaper

Facebook: Journaper

Credits

Photos: Μαρία Χατζηιωαννίδου

Graphic designer: Φωτεινή Λαγού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top