skip to Main Content

Αποκλειστικό – Made in Greece τα μοναδικά σανδάλια του Στάθη Σαμαντά: Η capsule συλλογή για τα Enny Monaco & η ερωτική σχέση των γυναικών με τα παπούτσια

Συνομιλώντας με τον Στάθη Σαμαντά και αφού σου διηγηθεί την ιστορία του θα έλεγε εύκολα κανείς ότι είναι γεννημένος για να είναι σχεδιαστής παπουτσιών και μάλιστα ένας από τους πιο ταλαντούχους στην Ελλάδα.

Ο Στάθης θυμάται τον εαυτό του από μικρό παιδί να σχεδιάζει σε κόλλες χαρτί διάφορα παπούτσια, για τα οποία μάλιστα λάμβανε εξαιρετικά σχόλια από ανθρώπους του χώρου.

Για τον Στάθη Σαμαντά ο σχεδιασμός παπουτσιών είναι το δημιουργικό πεδίο μέσα στο οποίο εκφράζεται πλήρως ο χαρακτήρας του και η αισθητική του. Είναι ο δικός του προσωπικός χώρος μέσα στον οποίο αισθάνεται ο εαυτός του.

Η νέα του καλοκαιρινή συλλογή από slide και δετά σανδάλια, Enny Monaco by Stathis Samantas, χαρακτηρίζεται για την υψηλή αισθητική της και την ποιότητα. Όλα τα κομμάτια της συλλογής είναι εξολοκλήρου δουλεμένα στο χέρι με δέρματα υψηλής επεξεργασίας.

Εμείς την λατρέψαμε με την πρώτη ματιά και πώς να μην συμβεί αυτό αφού τα σχέδια της συλλογής συνδυάζονται εύκολα με όποιο καλοκαιρινό outfit κι αν επιλέξουμε και μπορούν να φορεθούν από το πρωί έως το βράδυ.

Ο Στάθης Σαμαντάς μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για τα βήματά του στο χώρο της μόδας, τη νέα του συλλογή και φυσικά τα επόμενα σχέδιά του!

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Ο σκοπός μου είναι να διερευνήσω την σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα παπούτσια τους, εξετάζοντας την ψυχολογική και ερωτική έννοια αυτών των αντικειμένων
  • Η συλλογή αποτελείται από slides αλλά και δετά σανδάλια τα οποία είναι δουλεμένα με δαντέλα σε αυστηρό γεωμετρικό μοτίφ σε μαύρο χρώμα, κάνοντας ένα έντονο κοντράστ πάνω σε λευκή νάπα ή έρχεται και ησυχάζει πάνω σε βελουτέ καστόρι
  • Πρόκειται για μια συλλογή η οποία στέκεται στο ύψος της ποιότητας των high-end brands τα οποία βρίσκει κανείς στα καταστήματα Enny Monaco
  • το slide από λευκή νάπα με την τριπλή φάσα από μαύρη δαντέλα είναι ένα statement σχέδιο
  • η ζωή ενός σχεδιαστή, είναι μια ζωή συνεχόμενης μάχης ενάντια στην ασχήμια
  • Είμαι ένας καθαρά αυτοδημιούργητος άνθρωπος ο οποίος ακολουθεί το συναίσθημα του και παλεύει γι’ αυτό με την πίστη του στον εαυτό του
  • μεγάλες επιτυχίες ήταν η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη την οποία μου έδειξαν πολλές γυναίκες και πελάτισσες αλλά και μεγάλοι Έλληνες σχεδιαστές μόδας με τους οποίους έχω συνεργαστεί δημιουργώντας παπούτσια για τις συλλογές τους
  • σκοπεύω να κάνω μεγαλύτερα βήματα προς το εξωτερικό για την επέκταση και την γνωστοποίηση της συλλογής μου καθώς επίσης σκέφτομαι να επεκταθώ περισσότερο και στο κομμάτι της διδασκαλίας στο σχέδιο παπουτσιού

Ποιο είναι το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία τoυ brand σας “Stathis Samantas”;

Το brand Stathis Samantas είναι ένας προσωπικός χώρος μέσα στον οποίο εκφράζεται ο χαρακτήρας μου, η αισθητική μου και η οπτική μου για τον σχεδιασμό παπουτσιών. Ο σκοπός μου είναι να διερευνήσω την σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα παπούτσια τους, εξετάζοντας την ψυχολογική και ερωτική έννοια αυτών των αντικειμένων. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμπληρώνει την ποιότητα και τον υψηλό σχεδιασμό της συλλογής μου αλλά δεν έχει να κάνει με το απτό κομμάτι αλλά με το άυλο, το ψυχικό.

Περιγράψτε μας τα υποδήματα της νέας capsule συλλογής σανδαλιών Enny Monaco by Stathis Samantas; Τι θα βρούμε;

Η συλλογή αποτελείται από slides αλλά και δετά σανδάλια τα οποία είναι δουλεμένα με δαντέλα σε αυστηρό γεωμετρικό μοτίφ σε μαύρο χρώμα, κάνοντας ένα έντονο κοντράστ πάνω σε λευκή νάπα ή έρχεται και ησυχάζει πάνω σε βελουτέ καστόρι στην απόχρωση του μαυρισμένου και ηλιοκαμένου καλοκαιρινού δέρματος. Δεν λείπει το διάφανο PVC ένα σύγχρονο και αρκετά καλοκαιρινό υλικό του οποίου η διαφάνεια επιτρέπει το παιχνίδισμα του σχεδίου των σανδαλιών και της δαντέλας πάνω στο γυμνό γυναικείο πόδι. Πρόκειται για μια συλλογή η οποία στέκεται στο ύψος της ποιότητας των high-end brands τα οποία βρίσκει κανείς στα καταστήματα Enny Monaco.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κομμάτι από την συλλογή;

Είναι το slide από λευκή νάπα με την τριπλή φάσα από μαύρη δαντέλα. Είναι ένα statement σχέδιο. Κομψό και δυνατό.

Τι να περιμένουμε από την επόμενη συλλογή;

Μια συνέχεια της πορείας μου και νέα σχέδια τα οποία με εξελίσσουν σαν σχεδιαστή.

Από που αντλείτε έμπνευση;

Σκέφτομαι πως όσο πιο πολύ αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο και όσο πιο πολύ απολαμβάνω πράγματα που μου αρέσει να κάνω, τόσο αυτό μου δίνει μια ελευθερία η οποία μου ανοίγει τα μάτια και το μυαλό. Αυτό από μόνο του δίνει πολλές λαβές για έμπνευση.

Τι σημαίνει μόδα για εσάς;

Για μένα η μόδα είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη η οποία απευθύνεται στον άνθρωπο. Υπάρχει για να ομορφαίνει την ζωή μας στην καθημερινότητα μας αντιπροσωπεύοντας κάθε φορά τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που υπάρχουν. Το καλύτερο που είχα δει πρόσφατα είναι πως η ζωή ενός σχεδιαστή, είναι μια ζωή συνεχόμενης μάχης ενάντια στην ασχήμια!

Επιλέξατε να ασχοληθείτε με το υπόδημα κι όχι με το ρούχο ή το αξεσουάρ. Γιατί αυτή η επιλογή;

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ο σχεδιασμός ρούχων. Όπως ανέφερα και στην αρχή ο σχεδιασμός παπουτσιών είναι το δημιουργικό πεδίο μέσα στο οποίο εκφράζεται πλήρως ο χαρακτήρας μου και η αισθητική μου. Δεν στέκομαι αναγκαστικά στο θέμα του φετίχ. Πως έχω φετίχ με τα πόδια άρα σχεδιάζω παπούτσια. Δεν είναι γραμμικό αυτό. Πολύς κόσμος έχει διάφορα φετίχ, αυτό δεν σημαίνει πως ασχολήθηκε και επαγγελματικά με αυτό. Νομίζω πως ορισμένες επιλογές δεν αποτυπώνονται ούτε λέγονται, αλλά με τις πράξεις μας άθελα μας αφήνουμε στον κόσμο να καταλάβει γιατί έχουμε κάνει αυτή την επιλογή.

Να τονίσω παρακαλώ πως η επιλογή να σχεδιάσω παπούτσια, δεν έγινε μετά από σκέψη. Τι θα γίνω στην ζωή μου, κάτι πρέπει να διαλέξω…καμία σχέση. Αυτές δεν είναι δουλειές που τις επιλέγεις. Άλλο το έμπορος και άλλο το σχεδιαστής. Είμαι ένας καθαρά αυτοδημιούργητος άνθρωπος ο οποίος ακολουθεί το συναίσθημα του και παλεύει γι’ αυτό με την πίστη του στον εαυτό του. Θυμάμαι να ασχολούμαι με τα παπούτσια από μικρό παιδί, παντού χαρτιά με σχέδια παπουτσιών ακόμα και στην σχολή στην οποία σπούδαζα βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντων. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμουν μικρός, είχα δείξει ένα ντοσιέ με σχέδια ρούχων και παπούτσια στην ιδιοκτήτρια μιας boutique η οποία τα είδε και μου είχε πει. ‘’Πολύ ωραία τα σχέδια των ρούχων αλλά εσύ πρέπει να ασχοληθείς με το παπούτσι…’’

Πόσο εύκολη είναι η τέχνη του υποδήματος στην Ελλάδα και δη στην Ελλάδα της κρίσης και ειδικά σε αυτή την εποχή που στην αγορά έχουν εισχωρήσει πολύ φθηνά παπούτσια εισαγωγής; Η Ελληνίδα καταναλώτρια εκτιμά το αυθεντικό και ποιοτικό παπούτσι;

Νομίζω πως ορισμένες το εκτιμούν και ορισμένες δεν το εκτιμούν. Θέλω να πω ότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες κάνουν αγορές κακής ποιότητας ανεξαρτήτου κρίσης διότι απλά δεν επενδύουν σε αυτό το κομμάτι. Τώρα, όσον αφορά στην κατασκευή παπουτσιών στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα αλλά αν οργανώσεις την δουλειά σου και ίσως χρειαστεί να κάνεις το ίδιο και στους συνεργάτες σου, μπορεί να γίνει έως ένα βαθμό πιο απλοποιημένη.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Νομίζω πως τα πιο δύσκολα βήματα ήταν δύο. Το ένα ήταν στο πολύ αρχικό στάδιο, η οργάνωση της παραγωγής και η εύρεση καλών συνεργατών. Το άλλο ήταν η απαξίωση που είχα δεχτεί από μια μερίδα του κόσμου λόγω της ξενομανίας που έχουν ορισμένοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα και της τυφλής προσήλωσης προς τα μεγάλα brands. Από την άλλη όμως μεγάλες επιτυχίες ήταν η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη την οποία μου έδειξαν πολλές γυναίκες και πελάτισσες αλλά και μεγάλοι Έλληνες σχεδιαστές μόδας με τους οποίους έχω συνεργαστεί δημιουργώντας παπούτσια για τις συλλογές τους.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Τα υλικά μου είναι όλα εισαγωγής από την Ιταλία και αυτό διότι δυστυχώς δεν υπάρχει υψηλό επίπεδο ποιότητας στην Ελλάδα στα δέρματα. Η κατασκευή όμως γίνεται στην Ελλάδα υπό την επίβλεψη του υπευθύνου παραγωγής, ένας δεξιοτέχνης στο χειροποίητο με ιστορία στον χώρο της ελληνικής υποδηματοποιίας με το όνομα Bally-Μουριάδης.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Πρώτα ο Θεός, σκοπεύω να κάνω μεγαλύτερα βήματα προς το εξωτερικό για την επέκταση και την γνωστοποίηση της συλλογής μου, καθώς επίσης σκέφτομαι να επεκταθώ περισσότερο και στο κομμάτι της διδασκαλίας στο σχέδιο παπουτσιού, μεταλαμπαδεύοντας όχι μόνο τις τεχνικές γνώσεις του σχεδίου, αλλά την πίστη στα όνειρα μας και την εκπλήρωση του στόχου μας ως ένα προσωπικό ευχαριστώ στον Θεό για τις δυνατότητες που έχουμε, την στιγμή που άλλα παιδιά λόγω των συνθηκών της ζωής τους δεν έχουν καταφέρει ούτε καν να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους.

 

WHO IS WHO

Ο Στάθης Σαμαντάς σχεδιάζει παπούτσια.

Έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο στον ΑΚΤΟ. Η συλλογή του χαρακτηρίζεται από γραμμικά σχέδια και γεωμετρικά σχήματα που συχνά συνδυάζονται με διχρωμίες ή τριχρωμίες δίνοντας μια εικόνα με σχεδιαστική ταυτότητα, υψηλής αισθητικής που συμβαδίζει με τις τάσεις της εποχής χωρίς όμως να είναι εφήμερη. Τα χειροποίητα παπούτσια είναι κατασκευασμένα από μαλακά δέρματα και υλικά πολυτελείας από την Ιταλία από σημαντικούς προμηθευτές και είναι ήδη γνωστά για το σωστό τους πάτημα και την άνεση τους.

”Σκοπός μου είναι να διερευνήσω την σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα παπούτσια τους, εξετάζοντας την ψυχολογική και ερωτική έννοια αυτών των αντικειμένων”

2019 – Σχεδιασμός capsule συλλογής σανδαλιών για τα καταστήματα Enny Monaco

2017 – Σχεδιασμός υποδημάτων για την συλλογή του Laskaris Couture στην εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής του Παρισιού. Σχεδιασμός συλλογής σανδαλιών για τα καταστήματα Enny Monaco.

2016 – Συνεργασία με το WomanToc στο οποίο αρθρογραφεί για τη σχέση των γυναικών με τα παπούτσια τους και το συμβολικό τους χαρακτήρα.

2015 – Σχεδιασμός υποδημάτων για τον Λάκη Γαβαλά για τη σειρά .LAK. Σχεδιασμός υποδημάτων για την επίδειξη του σχεδιαστή ‘’Laskaris HauteCouture’’ εμπνευσμένη από το έργο του El Greco. Έναρξη συνεργασίας με τη σχολή μόδας PANSIK ως διδάσκων στο σχέδιο παπουτσιού.

2013 – Σχεδιασμός υποδημάτων για τη συλλογή των μαγιό της MARIANNA G. Swimwear. Σχεδιασμός νυφικής σειράς υποδημάτων για τη Σήλια Κριθαριώτη και για τους MI-RO. Συνεργασία με τον Σωτήρη Γεωργίου για την ανδρική του συλλογή. Παρουσίαση της συλλογής στο MADWALK.

2012 – Σχεδιασμός υποδημάτων για τους DEUX HOMMES. Παρουσίαση της συλλογής στο MADWALK.

2010 – Σχεδιασμός υποδημάτων για τον Στέλιο Κουδουνάρη. Παρουσίαση της συλλογής στη Κυπριακό Fashion Week και στο Athens Xclusive DesignersWeek.

Βραβεία

-Πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιαστών Designer Generation 2.0 στο Μιλάνο.

-Πρώτο βραβείο και εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ιταλία στη 12η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου στη Νάπολη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top