skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece το Radiki & ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος: Άφησε το Λονδίνο για να μαζεύει άγρια χόρτα στο χωριό του – Τώρα εξάγει εσπεριδοειδή στην Ευρώπη

Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος είναι η περίπτωση του ανθρώπου που τα παράτησε όλα και πήρε τα βουνά για να ζήσει όπως ονειρευόταν, μακριά από τη βουή και το άγχος της πόλης, τις εντάσεις και τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις. Είναι ο άνθρωπος που δεν δίστασε να αφήσει τις σπουδές οικονομικών στο Λονδίνο και να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό του πατέρα του, στις Ράχες Μεσσηνίας, για να ζήσει τη ζωή στη φύση, ελεύθερος από προσθεσμίες, πρέπει και όρια.

Έπρεπε όμως, κάπως να κερδίζει τα προς το ζην. Αγαπημένη του συνήθεια ήταν να εξερευνά τον τόπο του και τις ομορφιές της φύσης και τότε του ήρθε η ιδέα, να μαζεύει άγρια χόρτα και να τα διαθέτει σε εστιατόρια. Δημιουργεί λοιπόν, την εταιρεία του, το Radiki. Ξεκίνησε την όλη προσπάθεια δίπλα στον Περικλή Κόσκινά, που δούλευε στο Milos και αγκάλιασε τη δουλειά του. Όμως, η συνέχεια δεν ήταν εύκολη, αφού το ενδιαφέρον από την αγορά δεν ήταν το αναμενόμενο.

Σήμερα ανοίγει νέους ορίζοντες, βάζοντας επιπλέον στόχους, όπως να καθιερώσει τα ελληνικά βιολογικά εσπεριδοειδή στις ξένες αγορές. Αυτός ο στόχος γίνεται πλέον πραγματικότητα, αφού η εταιρεία ασχολείται κατά 99% με εξαγωγές βιολογικών φρούτων και πολύ λιγότερο πια με άγρια χόρτα.

Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος μιλά στο MadeinGreece.news για τη μεγάλη του απόφαση να αφήσει την πόλη και στραφεί στον πρωτογενή τομέα και τις καλλιέργειες, καθώς και για την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • To Radiki ξεκίνησε το 2010 όταν αποφάσισα να αφήσω πίσω μου την Αθήνα και να μετακομίσω στις Ράχες Μεσσηνίας για να ζήσω πιο κοντά στην φύση
  • Χτύπησα πολλές πόρτες αλλά οι περισσότεροι γελάγανε κυρίως λόγω των τιμών μας
  • H εταιρία μας πλέον ασχολείται κατά 99% με εξαγωγές βιολογικών φρούτων και πολύ λιγότερο με άγρια χόρτα
  • Οι Ράχες Μεσσηνίας είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου και το μέρος που περνούσα τις καλοκαιρινές μου διακοπές όταν ήμουν παιδί
  • Το πιο δυσάρεστο σημείο της δουλειάς μου είναι η συναναστροφή μου με το κράτος που δεν χάνει ευκαιρία να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα μας
  • Το θέμα δεν είναι τι δουλειά θα κάνεις, αλλά τι ζωή θες να ζήσεις
  • Το μυστικό είναι να χτυπάς πολλές πόρτες και να είσαι επίμονος
  • Ονειρεύομαι να κάνουμε τα ελληνικά βιολογικά εσπεριδοειδή γνωστά σε όλη την Ευρώπη

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία του radiki.com; Αφορμή, έμπνευση, στάδια. Πότε και πως ξεκίνησαν όλα;

To Radiki ξεκίνησε το 2010 όταν αποφάσισα να αφήσω πίσω μου την Αθήνα και να μετακομίσω στις Ράχες Μεσσηνίας για να ζήσω πιο κοντά στην φύση. Εκεί άρχισα να μαζεύω χόρτα και βότανα για τον εαυτό μου και ανακάλυψα πολλά πράγματα που δεν έφταναν ποτέ στην πόλη. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω μια εταιρία που να προμηθεύει εστιατόρια με εξαιρετικές πρώτες ύλες και κυρίως με άγρια τροφή. Χτύπησα πολλές πόρτες αλλά οι περισσότεροι γελάγανε κυρίως λόγω των τιμών μας. Τότε γνώρισα τον Περικλή Κόσκινά που δούλευε στο Milos και μαζί με όλη την ομάδα του εστιατορίου αγκάλιασαν την δουλειά μου και μου έμαθαν πως δουλεύει ένα εστιατόριο.

 

Από την χρονιά δημιουργίας του Radiki.com μέχρι σήμερα πόσο έχει εξελιχθεί; Τι έχει αλλάξει;

H εταιρία μας πλέον ασχολείται κατά 99% με εξαγωγές βιολογικών φρούτων και πολύ λιγότερο με άγρια χόρτα. Αποφασίσαμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση όταν διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε στην Ελλάδα πολλούς αξιόπιστους συνεργάτες που να έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες μας.

Με τον Pascal Barbot

Με το χωριό τι σχέση είχατε μέχρι την στιγμή που φύγατε από την Αθήνα;

Οι Ράχες Μεσσηνίας είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου και το μέρος που περνούσα τις καλοκαιρινές μου διακοπές όταν ήμουν παιδί.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της όλης διαδρομής σας;

Το πιο δυσάρεστο σημείο της δουλειάς μου είναι η συναναστροφή μου με το κράτος που δεν χάνει ευκαιρία να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα μας. Η πιο ευχάριστη στιγμή της δουλειάς μου είναι όταν γνωρίζω ωραίους ανθρώπους.

Υπήρξαν στιγμές που να σκεφτήκατε ότι η ζωή στην επαρχία είναι δύσκολη και να θελήσατε να γυρίσετε πίσω στην Αθήνα ή ακόμη και στο Λονδίνο όπου σπουδάσατε;

Όχι ποτέ. Όταν παίρνω μια απόφαση την υποστηρίζω μέχρι τέλους.

Τι θα λέγατε σε νέους που ζουν στην πρωτεύουσα και είναι αντιμέτωποι με την ανεργία ή πολύ χαμηλούς μισθούς. Η ζωή στην επαρχία είναι μία διέξοδος; Έχει να τους προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες;

Η μετακόμιση δεν αποτελεί λύση όλων των προβλημάτων όπως πιστεύουν πολλοί. Αν για παράδειγμα δεν μπορείς να αποχωριστείς τα εμπορικά κέντρα και την νυχτερινή ζωή, η ζωή σε μια μικρή πόλη θα είναι κόλαση για σένα. Οι ευκαιρίες είναι παντού αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου και να τις δεις. Το θέμα όμως δεν είναι τι δουλειά θα κάνεις, αλλά τι ζωή θες να ζήσεις.

Τι πιστεύετε ότι πήγε καλά στη δική σας περίπτωση με το Radiki; Ήταν θέμα τύχης, καλής οργάνωσης, κάτι άλλο;

Πρώτα από όλα η εταιρία μας δεν είχε ποτέ μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα, καθώς δεν είχαμε ποτέ πάνω από 30 σταθερούς πελάτες. Δεν πιστεύω στην τύχη. Το μυστικό είναι να χτυπάς πολλές πόρτες και να είσαι επίμονος. Τίποτα δεν σου δίνεται χωρίς κόπο.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Η εταιρία μας είναι δεμένη με τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, καθώς εξάγουμε φρούτα από εδώ.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το Radici.com; Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Ονειρεύομαι να κάνουμε τα ελληνικά βιολογικά εσπεριδοειδή γνωστά σε όλη την Ευρώπη και θα προσπαθήσουμε μέσα από σκληρή δουλειά και καλές συνεργασίες να το πετύχουμε.

WHO IS WHO

O Σωτήρης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1980. Ξεκίνησε την μύηση του στην Οικονομική Επιστήμη το 1998 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και συνέχισε με ένα master στα Logistics and Supply Chain Management στο Πανεπιστήμιο Cranfield στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρώτη του δουλειά ήταν στην Sony Europe όπου ανέπτυσσε οικονομετρικά μοντέλα για την πρόβλεψη της ζήτησης των προϊόντων της εταιρίας. Μετά από 1 χρόνο γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε την οικογενειακή του επιχείρηση.

Το 2007 αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με τον εαυτό του ανέλαβε τις διαφημιστικές πωλήσεις του περιοδικού μοτοσυκλέτας 0300. Εκεί είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει αρκετά με μοτοσυκλέτες και να γνωρίσει περισσότερο την χώρα καταγωγής του. Επίσης στον άπλετο ελεύθερο χρόνο του έκανε windsurf, ποδήλατο, τρέξιμο, ski και ορειβασία. Περνώντας αρκετό καιρό κοντά στην φύση αποφάσισε ότι πρέπει να μείνει μόνιμα κοντά της.

Άφησε πίσω την παλιά του ζωή και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ένα μικρό χωρίο της Μεσσηνίας, τις Ράχες. Εκεί πέρασε πολύ χρόνο συλλέγοντας χόρτα και βότανα στα βουνά της περιοχής και διαπίστωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βρώσιμων φυτών που δεν φτάνουν ποτέ στις αγορές των μεγάλων πόλεων. Έτσι το 2011 γεννήθηκε το Radiki, μια εξειδικευμένη υπηρεσία διατροφής για εστιατόρια που ασχολείται με την καλλιέργεια και αναζήτηση φρούτων, λαχανικών και άγριων χόρτων. Σήμερα το Radiki εξάγει βιολογικά φρούτα σε 7 χώρες της Ευρώπης και έχει συνεργασίες με εστιατόρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Παρίσι.

Website: www.radiki.com
Facebook: @Radiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top